„Atac fără precedent“ asupra forţelor franceze şi ONU din Mali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tiruri de rachete, atacatorii deghizaţi în căşti albastre, la bordul unor  vehiculelor capcană, schimburile de focuri. Un atac fără precedent a avut loc sâmbătă, asupra bazei căştilor albastre ale ONU din Minusma şi asupra forţelor franceze ce participă la operaţiunea Barkhane în oraşul Timbuktu din Mali. Cel puţin o persoană a fost rănită şi alte 20 rănite.

Asaltul a avut loc la puţin timp după ora 14:00 (ora locală şi GMT) asupra aeroportului din acest oraş legendar din nordul statului Mali, unde se află cantonate Căştile albastre ale ONU şi soldaţi ai armatei franceze ce participă la operaţiunea Barkhane.

În timpul confruntării, bărbaţi purtând căşti albastre au încercat să se „infiltreze“ în zona militară la bordul a două maşini capcană , se arată într-un comunicat al ministerului apărării din Mali. 

Unul dintre vehicule purta culorile Forţelor Armate din Mali (FAMas), iar celălalt sigla „ONU“. Primul a explodat, în timp ce al doilea a putut fi imobilizat, se mai arată în comunicat. 

Potrivit misiunii Minusma, unul dintre membrii căştilor albastre a fost ucis în timpul „schimbului de focuri de armă, iar alte 20 de persoane au fost rănite, între aceste şi membri ai forţelor franceze“. 

 „Luptele s-au încheiat în jurul orei 18:30“, la mai bine de patru ore după începerea lor, situaţia fiind din nou sub control, potrivit ministerului. Pe Twitter, forţa ONU a evocat un „atac major şi complex“, care a implicat „ tiruri de mortiere“, „arme automate“ şi „atac cu maşină capcană“.

„Este prima dată când a avut loc un atac de această amploare împotriva misiunii ONU Minusmei din Timbuktu“, a declarat o sursă de securitate străină, fapt confirmat şi de un oficial al guvernului din Mali.

Se aşteaptă întăririle din Canada

Trimisă în Mali în iulie 2013, Minusma, care are aproximativ 12.500 de militari şi poliţişti, este în prezent cea mai periculoasă misiune de menţinere a păcii a ONU în ceea ce priveşte pierderile umane.

Înainte de atacul de sâmbătă au mai pierit 160 de membri ai acestei forţe de menţinere a păcii, dintre care 102 în acte ostile, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate dintre soldaţii ONU ucişi în această perioadă în lume.

În lunile următoare, urmează să primească întăriri din Canada, Ottawa anunţând că va desfăşura pentru un an o forţă de sprijin aerian cu elicoptere şi forţe de menţinere a păcii.

Din marie 2012 grupurile legate de organizaţia teroristă Al-Qaeda făceau legea în nordul Mali,  până în ianuarie 2013, data începerii unei operaţiuni militare internaţionale la iniţiativa Franţei.

Deşi de atunci au fost dispersate şi în mare măsură alungate din nordul Mali, zone întregi ale ţării sunt încă în afara controlului forţelor din Mali, franceze şi ONU, care sunt vizate în mod regulat de atacuri.

Din 2015, aceste atacuri s-au răspândit în centrul şi sudul Mali, iar fenomenul se extinde în ţările vecine, în special în Burkina Faso şi Niger, unde patru soldaţi americani şi patru soldaţi nigerieni au fost ucişi într-o ambuscadă în octombrie 2O17.

Începând cu 11 aprilie, aproximativ 1.500 de militari militari africani, americani şi europeni s-au angajat în operaţiuni în vestul şi nordul Nigerului pentru a combate ameninţările teroriste

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite