Au început negocierile pentru Pactul Global asupra Migraţiei. Experţii estimează o intensificare a fenomenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre ONU, cu excepţia SUA, au început marţi o serie de negocieri de lungă durată în vederea ajungerii până în decembrie anul curent la un Pact Global asupra Migraţiei, un subiect considerat o provocare majoră pentru planetă, transmite AFP.

Şase runde de negocieri sunt prevăzute să aibă loc la New York până în iulie, adică una pe lună. Obiectivul este de a pune bazele unui acord care va fi supus apoi aprobării pe 10 şi 11 decembrie în cadrul unui summit ONU în Maroc, potrivit unor diplomaţi.

Obiectivul este de „a spori cooperarea în domeniul migraţiei internaţionale în toate dimensiunile sale“, se arată în proiectul de text de 25 de pagini al „Acordului global pentru migraţii sigure, sistematice şi legitime“.

Acordul ar urma să apere „suveranitatea statelor“, recunoscând în acelaşi timp că „nicio naţiune nu poate face faţă singură fenomenului migraţiei“.

„Este crucial ca migraţia internaţională să ne unească mai degrabă decât să ne divizeze“, notează autorii proiectului de text.

Statele Unite, care au o relaţie foarte tensionată cu Mexicul din cauza problemei migraţiei, au anunţat la sfârşitul anului trecut că se retrag din elaborarea acestui pact din cauza dispoziţiilor, care sunt contrare politicii migratorii a administraţiei Trump.

„Uşa rămâne deschisă“, au afirmat surse diplomatice, dând asigurări că absenţa americanilor nu constituie un obstacol în calea încheierii pactului. Ungaria, tentată să urmeze exemplul american, ar fi renunţat şi ea, semnalează aceleaşi surse.

Proiectul de text se referă la o „înţelegere mutuală“ a fenomenului migraţiei şi la necesitatea „împărţirii responsbailităţilor“.

Textul prevede 22 de măsuri concrete, precum colectarea de date, furnizarea de documente de identitate migranţilor fără acte, acordarea unei atenţii deosebite femeilor şi copiilor, asigurarea accesului migranţilor la servicii sociale şi prevenirea discriminării.

Într-un raport făcut public la începutul lui ianuarie, secretarul general al ONU Antonio Guterres a ţinut să sublinieze că statele din lumea întreagă trebuie să se pregătească de gestionarea unor mişcări importante de migranţi.

Mulţi experţi estimează că fenomenul migraţiei se va intensifica pe fondul încălzirii globale.

Numărul migranţilor la nivel mondial este estimat la 258 milioane, adică 3,4% din populaţia lumii, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite