Berlusconi şi românii, marii înfrânţi la locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunile independente şi cele de centru-stânga au obţinut rezultate mai bune decât coaliţia de la guvernare a premierului. Românii nu şi-au adjudecat în primul tur niciun loc în cursa pentru posturile de consilieri locali din Peninsulă.

Executivul Italiei scârţâie din toate încheieturile după înfrângerea usturătoare a coaliţiei de centru-dreapta, aflată la guvernare, în primul tur al alegerilor locale. Formaţiunile de centru-stânga au câştigat la Bologna şi Torino, singurele oraşe mari care au confirmat primarul din primul tur. Pentru restul oraşelor şi provinciilor, numele primarilor şi ale consilierilor municipali vor fi cunoscute după al doilea tur. Per ansamblu, partidele de centru-stânga au luat între 25% şi peste 50% din voturi, faţă de alianţa de guvernare (PdL-ul lui Berlusconi şi Liga Nordului), care a luat între 25% şi 40%, în funcţie de oraş.

Scrutinul era considerat unul dintre cele mai importante teste pentru politica naţională. Premierul Silvio Berlusconi s-a declarat „surprins şi întristat" după ce coaliţia sa a pierdut teren în întreaga ţară şi a fost forţată să facă un pas înapoi chiar şi la Milano, oraşul său natal, de altfel teatru al ascensiunii sale în afaceri şi în politică.

Berlusconi însuşi intră în turul doi

Aici, primarul de centru-dreapta al oraşului, Letizia Moratti, a fost depăşită cu circa şapte procente de adversarul său Giuliano Pisapia, susţinut de coaliţia de centru-stânga. Moratti a obţinut 41,6 la sută din voturi faţă de 48% cât şi-a adjudecat rivalul său. Pentru opinia publică italiană, Berlusconi este principalul perdant al scrutinului, pentru că nu a reuşit să convingă alegătorii să-i ofere o victorie categorică nici măcar în Milano, unde a şi candidat pe lista consilierilor comunali. Criticat a fost şi de aliaţii de la guvernare, Liga Nordului (partidul secesionist condus de Umberto Bossi) pentru care campania „agresivă" cu marca Berlusconi a provocat daune „ireparabile" pentru electoratul propriu.

O surpriză neaşteptată

12.415 secţii de votare, 13 milioane de votanţi, 11 administraţii provinciale (Gorizia, Trieste, Vercelli, Mantova, Pavia, Treviso, Ravenna, Lucca, Macerata, Campobasso, Reggio Calabria) şi 1.200 de administraţii comunale, printre care şi unele „oraşe-cheie" de pe scena politică italiană, Milano, Torino, Bologna sau Napoli au intrat în acest ultim „joc" electoral. Primul tur ale alegerilor din Italia a fost umbrit de un puternic absenteism (51,90%). Şi-au revenit puternic formaţiunile de centru-stânga, ce s-au plasat pe primele locuri. Cea mai mare surpriză a venit însă din partea societăţii civile, ce s-a prezentat la vot cu numeroase „liste apolitice, independente" şi în final a depăşit unele partide „de tradiţie" în topul preferinţelor.

„Tribunul-greiere"

Cea mai populară dintre acestea s-a dovedit a fi lista pe care cap de afiş era un popular actor comic, Beppe Grillo, care zguduie de ani buni inerţiile politicii italiene, înfierând (cu argumente de necontrazis, chiar dacă uneori vulgare) inerţia, ineficienţa, moravurile şi minciunile întregii clase politice. Beppe Grillo (în traducere, „greier") este considerat un nou tribun al poporului, iar în intervenţiile sale publice foloseşte satira fără să îndemne la revoltă ci doar la înlăturarea „prostiei, falsităţii şi a demagogiei". Conform ultimelor date disponibile, în unele oraşe italiene, fenomenul Grillo şi mişcarea sa spontană a obţinut la ultimul tur adeziunea a circa 10% din alegători, sătui de promisiunile neîmplinite şi de excesele demagogice ale politicii. Creditată cu un asemenea sprijin, mişcarea spontană inspirată de cunoscutul comic italian anunţă un cutremur politic de proporţii, la alegerile generale.

Candidaţii români

Potrivit ultimelor date disponibile, cele câteva zeci de români candidaţi din partea unor formaţiuni politice de dreapta, dar şi de stânga, pentru posturi de consilieri municipali, au obţinut rezultate destul de modeste, ce nu le permit intrarea în consiliile comunale. În asociaţiile de români, criticile au început să înfierbânteze spiritele, însă părerile sunt oricum împărţite. Unii critici sunt de părere că românii au pierdut şansa de a fi reprezentaţi direct într-o serie de instituţii locale din Peninsulă.  Pentru alţii însă, participarea, chiar dacă soldată cu o înfrânegere, a fost un exerciţiu necesar oricărui proces de maturizare politică. Românii, la fel ca toţi cetăţenii UE rezidenţi în Italia, au dreptul de a participa la alegerea primarului, a membrilor consiliului local, precum şi a membrilor consiliului de circumscripţie din oraşul de reşedinţă. Ei îşi pot prezenta candidatura pentru a fi aleşi în consiliul orăşenesc şi în consiliul de circumscripţie.

"Alegerile din Milano l-au umilit în primul rând pe Silvio Berlusconi, care primeşte o palmă atât la nivel personal, cât şi politic."
„Corriere della Sera"
cotidian italian

2 oraşe mari au anunţat că Primăria a fost câştigată din primul tur: Bologna şi Torino, luate de adversarii lui Berlusconi

Români care şi-au vândut voturile?

Curiozitate, constrângere sau „afaceri de tejghea"? Potrivit presei italiene, în pofida campaniei guvernamentale privind riscurile votului ilegal, alegerile locale prezintă în continuare „oportunită­ţi de business". Traficanţii de voturi din întreaga Italie oferă aproximativ 30 de euro pentru fiecare vot. Potrivit datelor Biroului Electoral, la ultimul tur de scrutin, pe lângă aşa-numiţii „întreprinzători ita­lieni", au intrat în atenţia forţelor de ordine şi o serie de alegători români, rezidenţi în sudul ţării.

Trei dintre aceştia au fost suprinşi de preşedinţii secţiilor de votare chiar în timp ce fotografiau buletinul de vot (exprimat) cu telefonul mobil. Cei trei - două românce din Massafra (regiunea Puglia) şi Campoli del Monte Taburno (regiunea Campania) şi un român din localitatea Vallerano (regiunea Lazio, lângă Roma) - riscă până la trei ani de închisoare şi o amendă usturătoare (minimum 300 şi ma­ximum 1.000 de euro) după ce şi-au fotografiat buletinul de vot cu telefonul mobil, în prima zi a alegerilor locale din Italia.

Un „suvenir"

Până la această oră, autorităţile nu au dat publicităţii detalii oficiale privind identitatea sau vârsta acestora şi nici „afilierea sau preferinţele" politice. În cazul românului din Vallerano, presa locală citează surse din poliţie, potrivit cărora românul ar fi votat în favoarea candidatului susţinut de coaliţia premierului Silvio Berlusconi. Aici, atenţia personalului din secţiile de votare era oricum la nivel maxim, având în vedere faptul ca şi la ultimele alegeri primarul fusese decis de o diferenţă de doar 35 de voturi. Şi de această dată, primarul Mauro Giovannini a fost ales pe muchie de cuţit (la diferenţă de câteva zeci de voturi de candidatul opoziţiei). Iar românul care l-a votat s-a ales cu dosar penal.

Giovannini a încercat să minimalizeze incidentul, susţinând că „niciun simpatizant al coaliţiei nu a fost obligat să voteze în favoarea sa, iar românul respectiv a fotografiat votul exprimat doar pentru că-şi dorea un... suvenir". Potrivit presei locale, filiala din loca­litate a Partidulului Democrat (opoziţie) urmează să solicite însă o anchetă, având în vedere că mulţi români din localitate se pare că s-au înscris pe ultima sută de metri pe listele electorale. „Nu este un lucru negativ dacă nu au fost cumpăraţi sau constrânşi să voteze pentru vreun candidat", au comentat reprezentanţii partidului, potrivit Viterbonews.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite