Canada ar putea fi ţinta unor atacuri cibernetice vizând alegerile din 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Ottawa au avertizat vineri că este posibil ca hackeri şi chiar state să încerce să influenţeze alegerile care vor avea loc în 2019 în Canada, un avertisment care are la bază evenimentele de acest tip înregistrate în alte ţări, dar şi tentativele eşuate de la ultimul scrutin legislativ din 2015, relatează Reuters şi France-Presse.

Centrul pentru Securitatea Telecomunicaţiilor a precizat că „se constată tot mai multe ameninţări cibernetice la adresa proceselor democratice în toată lumea, iar Canada nu este ferită“.

Totuşi, a menţionat Centrul într-un raport pe această temă, „până acum, nu s-a constatat folosirea unor capacităţi cibernetice de către state-naţiuni care să vizeze influenţarea procesului democratic din Canada în perioada alegerilor“.

Însă în 2015, la scrutinul care i-a adus pe liberalii premierului Justin Trudeau la putere, procesul electoral a fost vizat de un atac „nu foarte sofisticat“. Totuşi, acesta „nu a avut impact“ asupra rezultatelor alegerilor, relevă France-Presse.

Chiar şi aşa, autorităţile canadiene nu exclud posibilitatea ca hackerii să încerce din nou să intervină în procesul electoral, folosind metode „mai sofisticate“ pentru a-şi atinge scopul.

În aceste condiţii, Centrul pentru Securitatea Telecomunicaţiilor „va oferi sfaturi şi ghidare informatică parlamentarilor şi partidelor politice din Canada“, a spus şefa instituţiei, Greta Bossenmaier, într-o conferinţă de presă. 

Potrivit evaluării experţilor canadieni, partidele, politicienii şi presa prezintă un grad mai mare de vulnerabilitate în faţa atacurilor informatice decât scrutinul în sine, ţinând cont că sunt folosite, în general, buletine de vot tipărite, notează News.ro.

Îngrijorările privind interferenţa în procese democratice au venit pe fondul acuzaţiilor privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din SUA, din noiembrie anul trecut, şi în cele din Franţa, din mai.

Agenţiile americane de informaţii au conchis anul trecut că Rusia a spart servere ale Partidului Democrat şi a făcut publice e-mailuri, în încercarea de a înclina balanţa în favoarea lui Donald Trump, notează Reuters, adăugând că Rusia neagă acuzaţiile.

În martie, o agenţie britanică de informaţii le-a cerut partidelor politice să se apere în faţa posibilelor atacuri informatice, în timp ce Guvernul francez a renunţat la planurile de a le permite cetăţenilor din străinătate să voteze electronic la scrutinul legislativ de luna aceasta, de teama unor atacuri informatice. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite