Ce s-a discutat la International Government Communication Forum?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cea de-a 6-a ediţie a IGCF2017 - International Government Communication Forum - care a avut loc în emiratul Sharjah, Emiratele Arabe Unite, s-au reunit peste 2500 de participanţi de pe toate continentele, incluzând foşti preşedinţi şi prim-miniştri, experţi de renume pe diverse probleme, laureaţi ai premiului Nobel, oameni de afaceri, experţi guvernamentali din diverse ţări.

În 2015, ONU a adoptat cele 17 ţinte de dezvoltare sustenabilă: eradicarea foametei, sănătate şi bunăstare, educaţie de calitate, egalitate de gen, apă şi condiţii de igienă, energie accesibilă şi curată, locuri de muncă decente şi creştere economică, industrie, inovare şi infrastructură, reducerea inegalităţilor, comunităţi sustenabile, consum responsabil şi producţie responsabilă, acţiuni climatice, viaţa subacvatică, viaţa terestră, pace, justiţie şi instituţii puternice precum şi parteneriate pentru atingerea obiectivelor.

Aceste obiective au reprezentat subiectele de discuţie la cea de-a 6-a ediţie a IGCF2017 - International Government Communication Forum - care a avut loc în emiratul Sharjah, Emiratele Arabe Unite, şi a reunit peste 2500 de participanţi de pe toate continentele, incluzând foşti preşedinţi şi prim-miniştri, experţi de renume pe diverse probleme , laureaţi ai premiului Nobel, oameni de afaceri, experţi guvernamentali din diverse ţări.

Un panel internaţional alcătuit din cercetători şi profesori, oameni de afaceri şi experţi, fiecare aducând cu el experienţa personală, dar şi cea a ţării sale, au exprimat opinii privind fezabilitatea pe termen scurt a unei întreprinderi extrem de provocatoare: transformarea economiei actuale într-una sustenabilă.

„Lumea are nevoie de o schimbare de direcţie. Actuala orientare economică produce inechitate economică!”, a spus Jeffrey Sachs, economist american şi director al The Earth Institute al Universităţii Columbia. „Cele 17 obiective de dezvoltare sustenabilă promovate de ONU nu sunt simple idei, până în 2030 anumite obiective trebuie îndeplinite. Dacă am reuşi să determinăm Washington-ul să discute despre aceste obiective măcar 5 minute, am salva lumea! Nu cred că preşedintele SUA a auzit de aceste obiective vreodată...”.

Jeffrey Sachs a ajuns la concluzia că lăcomia împiedică lumea să o ducă bine, să fie prosperă şi să înlăture inechităţile: „În SUA, avem o piaţa a petrolului foarte puternică deţinută de 2 persoane extrem de bogate, iar pe de altă parte avem incapacitatea administraţiei de a gestiona acest lucru. Politica SUA pur şi simplu ne minte! Este necinstit şi periculos pentru lume. Actuala orientare nu este menită a produce schimbarea către dezvoltarea sustenabilă... Trebuie să lăsăm în urmă hidrocarburile, deşi avem foarte mulţi combustibili fosili, deoarece devine periculos pentru viaţa pe pământ, pentru mediu şi societate. Este adevărat că, de la descoperirea motorului cu abur, lumea a progresat enorm, însă din păcate combustibilii fosili au o proprietate chimică de a absorbi radiaţia infraroşie. Ideea este nu că desfiinţăm sau creăm locuri de muncă, numărul lor este irelevant de fapt, nu este aşa mare! Însă trebuie să menţinem planeta locuibilă! Am depăşit limita de siguranţă, acesta este adevărul care ne doare!”.

Sachs consideră că oamenii au nevoie de guverne pentru ca ele să elaboreze politici şi nu ar trebui să le înlăture, critice sau discrediteze, ci să aibă poziţii puternice în faţa guvernelor pentru a le determina să se comporte corespunzător: „Nu înlătura guvernul! Educă-ţi-l! Avem nevoie şi de public şi de privat. Într-o carte pe care am citit-o de curând se spunea că oamenii care discreditează Guvernele sunt lacomi şi nu au decenţă, şi vor ca interesele lor să constituie prioritatea, şi nu interesul comun...”

Badr Jafar, om de afaceri din EAU, consideră că „sustenabilitatea, prin natura sa, este un obiectiv de dezvoltare sustenabilă pe termen lung şi durează mult să ne angajăm autentic în acest proces. Ne-a luat 100 ani să trecem de la solid la solar! Avem oare timp să facem tranziţia acum?”.

Jafar vede guvernele ca fiind în principal responsabile de schimbare, deoarece ele elaborează politici: „Guvernele trebuie să acţioneze astfel încât să inspire sectorul privat, dar societatea civilă este, de asemenea, vitală. Există deja o mare implicare filantropică. Dar putem oare evalua felul impactului pe care îl are pentru a putea schimba cultura economică?” Badr Jafar a subliniat că „în Ţările Golfului, această implicare filantropică este parte integrantă a societăţii”.

Muhammad Yunus, economist din Bangladesh, câştigător al premiului Nobel pentru Pace, consideră dimpotrivă că „obiectivele de dezvoltare durabilă reprezintă un scop pe termen scurt, mai ales când ştim că 1% din populaţia lumii deţine cât deţine restul de 99% şi doar 8 persoane deţin cât 50% din populaţia lumii!”.

Yunus crede că este nevoie de o schimbare de mentalitate întâi de toate, astfel încât să dezvoltăm spiritul antreprenorial şi încrederea în propriile abilităţi: „De ce vorbim de locuri de muncă? Trebuie să devenim creatori de locuri de muncă, nu căutători de locuri de muncă! Pentru că oamenii sunt prin natura lor creativi şi antreprenori! Adoptând mentalitatea unui căutător de loc de muncă, îi ajutăm pe cei de deasupra noastră să se îmbogăţească! Deoarece speranţa de viaţă a oamenilor creşte, iar oamenii rămân activi până la vârste înaintate pot deveni antreprenori în a doua etapă a vieţii lor, şi pot astfel să-şi folosească creativitatea şi să rezolve probleme ale omenirii”.

Yunus are o viziune mai optimistă asupra posibilului ritm de schimbare către sustenabilitate şi a dat exemplu propria ţară care a introdus energia solară: „Când am iniţiat introducerea energiei solare în Bangladesh, părea o nebunie, dar treptat am reuşit, începând în sate, iar după 18 ani avem peste 1 milion de sisteme instalate, ceea ce a făcut tranziţia către epoca modernă. Reciclarea plasticului este, de asemenea, un proiect foarte viabil, putem punem la lucru ştiinţa în manieră sustenabilă...”

Într-adevăr, reciclarea plasticului a dat deja rezultate şi în Emiratele Arabe Unite, care pare a fi pionier şi în acest domeniu, după ce deja a implementat energia solară prin centrala de la sud de Abu Dhabi, precum şi prin crearea primului oraş dorit a fi cu emisii de carbon zero, Masdar, lângă Abu Dhabi. În ianuarie 2017, Emirates Airlines, linia aeriană naţională a Emiratelor Arabe Unite, a introdus primele pături sustenabile pe zborurile sale, fabricate 100% din plastic reciclat, fiecare pătura fiind făcută din 28 de sticle de plastic.

Excelenţa sa John Bruton, fost prim ministru al Irlandei, a amintit că dacă vrem să reuşim schimbarea, „trebuie să repetăm mesajul cât mai des”, deoarece „electoratul şi elitele nu gândesc la fel”.

Khalid Isaa Al Huraimel, om de afaceri din Emiratele Arabe Unite, a completat cu observaţia că „schimbarea este o adevărată provocare dacă nu te bucuri de sprijinul guvernului!”.

Imaginea finală a şanselor actuale pe care le are sustenabilitatea este încă un puzzle cu piesele împrăştiate. Ne va mai lua ceva timp pentru a putea ieşi din inerţia actuală şi pentru a ne schimba obiceiurile economice.

Articol redactat de Marcela Ganea, jurnalist international.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite