articolul anterior articolul urmator

Credinţa în călduri

58
17 Jul 2017 06:36:15
Traian Ungureanu

58 Comentarii

Aly Aly
17.07.2017, 08:14:42

"Se va spune: bun, dar oamenii de ştiinţă? Oamenii de ştiinţă sînt şi ei oameni."... Dati-mi voie sa am mai multa incredere in capacitatea de previziune si in onestitatea oamenilor de stiinta, decat in acele ale oamenilor politici si ale ziaristilor care adopta o pozitie sau alta, functie de interesul (sau crezul) de moment. Intre stiinta, si politica cu propaganda ei cu tot, aleg prima, fara sovaiala, desi uneori se poate insela si ea, sigur. Cat despre locuri de munca, subventii si alea alea, v-as aminti ca si mineritul nostru inghitea subventii directe cu duiumul, asa ca prefer ca, prin factura mea prezenta, sa subventionez producerea energiei verzi, decat productia de carbune autohton si falnicele megatermocentrale producatoare de fum gros ce se-nalta vartos spre cer. Am si copilarit intr-o zona miniera, producatoare si de energie termo, si stiu ce spun. Incalzirea globala nu ma afecta, cat o facea, direct, poluarea mai mult decat evidenta. Secundar si din fericire, si industria bunurilor de consum s-a acordat cu aceasta " milenarista superstitie", iar daca ar fi dupa dvs, si azi as sta in fata unui monitor de pc cat jumatate de birou, consumator a 100 w ( de 5 ori mai mult decat prezentul), becurile ar fi tot cele de 100w/h de care s-au despartit unii asa de greu, masinile ar fi scos si acum in urma lor fum gros precum Trabantul, etc, etc, si toata distractia asta doar de dragul unor locuri de munca, sau o unor facturi, chipurile, mai mici?? Argumentul asta e mai prejos pana si de retorica comunista, e populism ieftin.

-3 (23 voturi)
Octavian Remus Mocanu
17.07.2017, 08:27:55

Bun, Ungureanu are dreptate sa spuna ca Acordul de la Paris este o farsa. Incalzismul este insa si el una? Ungureanu n-are curajul sa afirme asta. In 2 ani pana acum, de cand a semnat Obama AdlP, nu poate apare criza aia de opioide, sinucideri si alcoolism: asta e mai veche, cam tot atat de veche pe cat sunt programele de delocalizare a industriilor si de demontare a statului social (cat era in SUA, adica si asa nu prea mult). O spun chiar economistii care au facut publica epidemia de decese acum 2 ani: https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2017/03/casedeaton_sp17_finaldraft.pdf Fireste, cu un cap de taliban, e discutabil daca si dupa lectura, Ungureanu si-ar putea ajusta opinia la realitate. Doar omul colporteaza si acum absurditati, in masura in care pretinde ca tehnologiile verzi "produc puţină energie şi distrug multe locuri de muncă" - asa ceva e economic imposibil, caci "putina energie" produsa necesita inca si mai multe "sfinte instalatii", adica inca si mai multa fortza de munca implicata in productia lor, in contrast cu tehnologiile clasice, deja foarte eficace. La fel, Ungureanu colporteaza date de acum fro 10 sau 50 sau 100 de ani, in masura in care afirma ca energia produsa cu sfintele instalatii "furnizeaza energie scumpa": in SUA chiar, industriile private continua sa investeasca chiar si dupa reducerea sau abandonarea subventiilor, raporteaza the economist. Si Ungureanu, plus fanii lui, sunt chiar ultimii oameni in pozitie sa critice "superstitiile milenariste", cat timp el insusi e fanul primei si celei mai penibile superstitii milenariste, anume crestinismul, care basca mai are drept dumnezeu chiar primul milenarist ratat si decedat convins fiind ca "sfarsitul e aproape" - o dovedeste inca Biblia insasi, si ne spun asta si istoricii care au citit-o.

-3 (9 voturi)
Paun Al
17.07.2017, 08:58:29

Plecand de la o realitate , si anume ca sunt factori cu impact mai mare in incalzirea globala decat activitatea economica a oamenilor, ati produs un articol de propaganda . Nu poate fi neglijata si contributia importanta a omului prin emisiile de bioxid de carbon ( termocentrale , masini ...) a metanului in fermele agricole , a defrisarilor masive , a poluarii solului , apelor , aerului , in scaderea stratului de ozon... Acum pentru ca tari enumerate de dv produc mai mult "fum " se datoreaza si faptului ca occidentul si-a mutat industria poluatoare pe acolo . Oamenii au contributia lor importanta la incalzirea globala si daca ar fi rationali , daca s-ar gandi si la generatiile viitoare ,ar trebui sa actioneze . Oricum economia bazata pe "consum ' , bazata pe crestere nelimitata , pe o planeta cu resurse limitate si cu un echilibru fragil , va duce in final un colaps .

+4 (6 voturi)
amn14
17.07.2017, 09:05:46

propaganda fac incalzistii, iar tu esti victima lor. Ce-ti pasa tie, ca romanas, de asa-zisa incalzire globala? Asta-i subiect de occidental ghiftuit si plictisit de viata. Cine stie ce vrea, isi vede de treaba, vezi China sau India, cine are o multitudine de alte probleme (Franta, cu al sau fost presedinte incompetent si sub 10% popularitate) inventeaza "acorduri" pe blat si se da lovit, poate poate mai castiga si el ceva la popularitate. Culmea e ca i-a iesit

-3 (5 voturi)
amn14
17.07.2017, 09:00:41

asa-zisa "incalzire globala", in felul in care este prezentata, a ajuns una dintre cele mai mari farse ale secolului XXI. Ierarhia minciunilor de top - cel putin pentru actualul secol - este greu de stabilit, intre "armele de distrugere in masa" ale lui Saddam si "rebelii moderati" din Siria. Nu pentru ca nu ar exista o oarecare incalzire. Cauza "incalzirii" este o extra-activitate solara, lucru care s-a mai intamplat in istoria Terrei, si asupra caruia omul nu are cum sa intervina, nici daca am opri intreaga industrie si ne-am intoarce la epoca de piatra. Articolul dlui Ungureanu este PERFECT. Dansul are acest har de a ironiza gandirea politic corecta si ai sai saltimbanci. Bineinteles ca romanasul carcotas, fara cultura, va comenta pe langa subiect, legandu-se de unele ironii sau afirmatii din articol, dar asta nu schimba nimic. Pentru a-i putea demasca in acest fel pe incalzisti, ai nevoie de cultura si de informatie, domenii la care carcotasii sunt repetenti (sau rau-intentionati)

-1 (9 voturi)