De ce compania mea H5 Strategies sprijină deschiderea unor centre anti-ştiri false

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirile false au existat dintotdeauna. Protagonistul lui Shakespeare, Othello, şi-a ucis soţia, Desdemona, deoarece a crezut minciunile lui Iago, asistentul lui militar, conform cărora Desdemona îi fusese necredincioasă.

Articol scris de Marshall Comins

Tentativele de transmitere a unor ştiri false cu scopul de a-l submina pe Viktor Iuşcenko în timpul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, din anul 2004, au fost atât de flagrante încât s-au întors împotriva rivalului său, Viktor Ianukovici.

În timpul campaniei, Iuşcenko s-a îmbolnăvit din cauza otrăvirii cu dioxină, fapt confirmat de medicii elveţieni, aceasta desfigurându-l. Staff-ul lui Ianukovici a prezentat desfigurarea ca fiind rezultatul contractării de către Iuşcenko a unei boli venerice sau al unei operaţii estetice eşuate. Mulţi ucrainieni au fost atât de indignaţi de aceste tentative răuvoitoare de a denigra victima, încât i-au acordat lui Iuşcenko un vot de simpatie masiv.

O diferenţă esenţială între ştirile false de la alegerile din Ucraina de acum 14 ani şi ceea ce vedem astăzi este că acestea nu mai sunt evidente şi lipsite de tact.

Internetul a folosit ştirile false ca armă până la punctul în care serviciile de informaţii ale SUA afirmă că au afectat alegerile prezidenţiale americane din anul 2016, iar serviciile de informaţii britanice spun că au afectat referendumul Brexit, care a mandatat ţara să iasă din Uniunea Europeană.

O problemă-cheie este că milioane de oameni nu îşi dau seama că sunt neadevărate şi iau decizii politice pe baza unor premise false.

Când ştirile false ajung în punctul în care pot afecta rezultatele alegerilor, acestea devin o ameninţare la adresa democraţiei. Trebuie făcute eforturi concertate pentru a le neutraliza, cu scopul de a proteja instituţiile democratice.

Compania noastră de gestionare a crizelor şi comunicaţii strategice, H5 Strategies, a decis să îşi aducă contribuţia, sprijinind deschiderea unor centre anti-ştiri false în Europa Centrală şi de Est şi în afara acesteia.

Primul va fi la Chişinău, Republica Moldova, iar al doilea la Bucureşti.

H5 nu va deţine sau gestiona centrele. Va încuraja personalităţi proeminente, organizaţii non-profit şi alte organizaţii să le deschidă, apoi le va sprijini cu asistenţă de specialitate, resurse provenite din donaţii şi oameni.

Un susţinător moldovean marcant al presei libere şi antreprenor din mass-media conduce iniţiativa centrului din Chişinău. Activitatea centrului, care se va deschide luna viitoare, va fi sprijinită de foşti jurnalişti şi traineri media de la H5.

Deşi majoritatea oamenilor asociază ştirile false cu politica, acestea pot semăna confuzie şi pot aduce prejudicii în învăţământ, asistenţă medicală, servicii sociale, în relaţiile dintre diverse grupuri din societate, precum şi în multe alte domenii.

Aşa că centrele vor lucra pentru a identifica şi contracara atât ştirile false politice, cât şi cele nepolitice.

Pentru a oferi centrelor cel mai bun sprijin de care suntem capabili, angajaţii noştri au cercetat ceea ce guvernele, universităţile, grupurile de reflecţie şi alte organizaţii din toată lumea au făcut pentru a contracara ştirile false.

Un semn bun este că aceste eforturi încep să se intensifice. Dar niciunul din cele pe care l-am identificat până acum nu este un remediu pentru ştirile false.

Este posibil ca, pentru o vreme, progresul împotriva acestui flagel să fie parţial. Speranţa noastră este ca centrele pe care le sprijinim să vină cu iniţiative importante pentru a reduce ameninţarea.

În timp ce noi şi alţii lucrăm pentru a contracara ştirile false, apelăm la toţi cetăţenii să afle cât de mult pot despre această problemă. Cu cât cetăţenii ştiu mai multe despre ameninţare, cu atât avem o şansă mai mare de a o neutraliza.

Chiar democraţia noastră poate depinde de asta.

Marshall Comins este fondatorul şi Directorul General Executiv al H5 Strategies.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite