Dezvăluiri WikiLeaks: Ce a vrut să afle CIA în timpul alegerilor prezidenţiale din Franţa din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un document de şapte pagini obţinut de WikiLeaks şi publicat în parteneriat cu Libération, Mediapart şi La Repubblica arată cum CIA a cerut NSA să urmărească îndeaproape şi să-i raporteze scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2012 în Franţa.

În contextul în care toate privirile sunt îndreptate spre Kremlin, căruia tabăra democrată îi atribuie piratarea e-mailurilor lui Hillary Clinton difuzate de WikiLeaks, site-ul de dezvăluiri al lui Julian Assange, acuzat de altfel că face jocurile Rusiei, încearcă să facă vâlvă şi în alegerile din Franţa. Un nou document obţinut de WikiLeaks şi publicat în parteneriat cu Libération, Mediapart şi La Repubblica arată că CIA era foarte interesată de ultimele alegeri prezidenţiale din Franţa, desfăşurate în aprilie şi mai 2012.

Documentul obţinut de WikiLeaks este emis de Biroul de Analiză privind Rusia şi Europa (OREA), unul dintre cele 13 centre de analiză ale CIA, la data de 17 noiembrie 2011 şi este clasat „SECRET/NOFORN“, ceea ce arată că datele solicitate ar fi sensibile pentru un stat „prieten“.

După ce au urmărit „foarte îndeaproape“ primarele socialiste, care avuseseră loc în octombrie 2011, analiştii din cadrul OREA s-au arătat interesaţi de continuarea campaniei şi desfăşurarea scrutinului din Franţa. Ei au stabilit o listă cu preocupări şi au justificat-o prin „Information Need“, adică necesitatea de a înţelege o provocare pentru a identifica modalităţi de acţiune pe viitor.

Potrivit documentului obţinut de WikiLeaks, CIA s-a arătat interesată în special de preşedintele francez la acea vreme Nicolas Sarkozy, de manevrele din interiorul Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), aflate la putere, precum şi de planurile şi intenţiile altor candidaţi şi potenţial candidaţi la Elysee.

În ceea ce îl priveşte pe Sarkozy, CIA voia să obţină informaţii legate de „interacţiunile“ sale şi ale consilierilor săi, „principalele surse de finanţare“ şi „orice schismă sau alianţă în cadrul elitei UMP şi motivele lor“.

CIA aprecia că Nicolas Sarkozy şi UMP pot pierde alegerile şi cerea totodată „informaţii esenţiale“ (necesare luării de decizii, n. red.) şi „adiţionale“ despre strategiile electorale ale socialiştilor şi reprezentantului lor Francois Hollande, extremiştilor de dreapta din Frontul Naţional şi liderului lor Marine Le Pen, dar şi despre Martine Aubry şi Dominique Strauss-Kahn.

Agenţia Centrală de Informaţii avea nevoie de aceste informaţii pentru a „evalua peisajul politic francez post-electoral şi potenţialul impact asupra relaţiilor Statele Unite-Franţa“.

Colectarea de informaţii - catalogate drept „strategice“, „priorităţi naţionale“ şi „contribuţii cheie“ la programul de „democratizare şi stabilitate politică“ - a căzut în sarcina unităţii S1111 a NSA.

Libération scrie că a contactat Direcţia Generală de Securitate Internă şi Secretariatul General pentru Apărăre şi Securitate Naţională pentru a comenta aceste dezvăluiri, dar că nu a primit niciun răspuns.

Această dezvăluire nu este una inedită. Un document dezvăluit în 2015 de WikiLeaks arată că NSA a interceptat comunicaţiile ultimilor trei preşedinţi ai Franţei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite