După victoria de la Rakka, Trump anunţă o eră de tranziţie spre pace în Siria. Răspunsul critic şi ironic al Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Rakka, fostul fief principal al Statului Islamic FOTO EPA/ EFE
Oraşul Rakka, fostul fief principal al Statului Islamic FOTO EPA/ EFE

Donald Trump a anunţat deschiderea unei ere de tranziţie spre pace în Siria, care va presupune implicarea diplomatică a Statelor Unite. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a criticat bombardamentele desfăşurate de coaliţia împotriva Statului Islamic şi a apreciat că victoria de la Rakka nu este atât de importantă pe cât spun americanii.

Preşedintele american a anunţat o nouă eră în Siria după alungarea jihadiştilor din cadrul Statului Islamic (SI) din Rakka, unde aceştia din urmă au instaurat acum trei ani capitala „califatului“ lor.

„Odată cu eliberarea capitalei Statului Islamic, precum şi a celei mai mari părţi a teritoriului său, sfârşitul califatului Statului Islamic este aproape“, a apreciat Donald Trump într-un comunicat difuzat sâmbătă seara de Casa Albă.

Victoria de la Rakka, obţinută datorită unei alianţe dominate de kurzi şi sprijinului oferit ei de coaliţia internaţională anti-SI, condusă de Statele Unite, anunţă „o nouă fază“ în Siria, a adăugat liderul de la Casa Albă.

„Vom evolua rapid spre o nouă fază în care vom sprijini forţele locale de securitate, vom reduce violenţa în Siria şi vom pune în aplicare condiţiile pentru o pace durabilă, pentru ca teroriştii să să nu se mai reîntoarcă şi să ameninţe securitatea noastră comună“, subliniază el.

„Împreună cu aliaţii şi prietenii noştri, vom sprijini negocierile diplomatice care vor pune capăt violenţei, vor permite revenirea refugiaţilor la casele lor în condiţii de securitate şi vor conduce la o tranziţie politică“ în Siria, insistă Trump.

Preşedintele american nu menţionează însă ce viitor prevede administraţia sa pentru liderul sirian Bashar al-Assad şi nici ce rol ar putea avea Moscova în aceste negocieri, două aspecte care au dus la blocajul discuţiilor precedente, notează AFP.

Donald Trump spune doar că pledează pentru un proces de tranziţie politică care să „respecte voinţa poporului sirian“.

Şapte runde de negocieri cu privire la viitorul politic al Siriei au avut loc la Geneva, în Elveţia, şi toate au eşuat. Un proces de negocieri a fost deschis în paralel la Astana, în Kazahstan, sub egida Rusiei, Iranului şi Turciei, soldându-se cu definirea unor zone de „dezescaldare“ sub influenţe străine.

„Eliberarea Rakka este o etapă crucială în lupta globală împotriva Statului Islamic“, a salutat vineri secretarul de Stat american Rex Tillerson.

Moscova: Rakka are soarta Dresdei

Însă Rusia a criticat aspru astăzi bombardamentele desfăşurate la Rakka de coaliţia anti-SI, apreciind să sunt „barbare“ şi aduc aminte de cele lansate asupra Dresdei în februarie 1945.

Rakka a „suferit soarta Dresdei din 1945, (un oraş, n. red.) ras de pe faţa pământului de bombardamentele americane şi britanice“, a reacţionat Ministerul rus al Apărării, ironizând apoi „declaraţiile triumfaliste“ ale Statelor Unite şi deplângând „mii“ de victime civile.

Ministerul Apărării de la Moscova consideră totodată că Washingtonul exagerează importanţa strategică a căderii Rakka, calificând acest oraş din nordul Siriei drept „provincial“, minor în comparaţie cu Deir ez-Zor (est), unde Statul Islamic este supus unei ofensive a trupelor regimului de la Damasc şi a armatei ruse.

Armata rusă este implicată în Siria din toamna lui 2015, când a intervenit de partea lui Bashar al-Assad. Moscova susţine că forţele lui al-Assad şi aviaţia sa au eliberat 87,4% din teritoriul sirian intrat acum trei ani sub stăpânirea Statului Islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite