Ecuador: "Asasinul economic" John Perkins a prevăzut evenimentele. Autorii? "Corporaţiile americane"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul cărţii "Confesiunile unui asasin economic", americanul John Perkins, a sugerat într-un interviu acordat recent cotidianului El Mundo, că preşedintele Ecuadorului este în pericol de a fi asasinat.

"Sunt îngrijorat de ceea ce i se poate întâmpla lui Correa", a declarat într-un interviu recent pentru El Mundo John Perkins, cunoscutul autor de cărţi anti-establishment. În conversaţia respectivă, americanul a emis ipoteza că preşedintele ecuadorian ar putea fi asasinat.

Citeşte şi:
Spania condamnă "încercarea de lovitură de stat" din Ecuador

Perkins a fost ceea ce se cheama un "asasin economic", un agent privat care lucrează pentru agenţiile de stat de inteligenţă ale Statelor Unite, precum CIA sau mai puţin cunoscuta (dar sinistra, conform lui Perkins) NSA (National Security Agency). Conform lui Perkins, asasinii economici sunt cei care au ajutat la construirea imperiului economic al Statelor Unite.

"Asasinii economici" pregătesc terenul pentru companii precum Bechetel sau Halliburton

Mai întâi, aceşti agenţi sunt infiltraţi în ţări cu resurse naturale abundente, precum petrol sau minereuri, apoi încearcă să obţină exploatarea acestor resurse de către marile corporaţii americane, precum Bechtel sau Halliburton, la cele mai mici costuri posibile. Pentru a atinge acest scop, "asasinii economici" corup autorităţile sau pot "aranja" un împrumut al Băncii Mondiale, în general mult mai mare decât necesităţile ţărilor respective şi la dobânzi uriaşe, pentru investiţii în infrastructură. Când statele respective rămân îndatorate, sunt nevoite să îşi vândă resursele la preţuri foarte mici. Astfel, banii pentru plata creditului nu ajung la Banca Mondială, ci la corporaţiile americane, care "câştigă licitaţiile" pentru proiectele de infrastructură. O afacere profitabilă.

Când "asasinii economici" dau greş, intră în scenă "şacalii", agenţi care se ocupă cu organizarea loviturilor de stat şi campaniilor de destabilizare. Exact asta li s-a întâmplat preşedintelui Guatemalei Jacobo Arbenz (răsturnat în 1954), preşedintelui ecuadorian Rafael Roldos (asasinat în 1981) şi preşedintelui din Panama Omar Torrijos (asasinat în 1981), printre alţii. S-a încercat, spune Perkins, acelaşi tipar cu Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, dar "şacalii" au eşuat.

Citeşte pe adevarul.es de ce preşedintele ecuadorian i-a "supărat" pe giganţii petrolieri americani şi de ce corporaţiile l-ar vrea "răsturnat" pe Correa de la putere

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite