Erdogan: Turcia îşi va adopta propriile măsuri de securitate, după ce a achiziţionat sistemul rusesc antirachetă S-400

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a respins îngrijorările statelor aliate din cadrul NATO, legate de contractul pentru achiziţia unui sistem de apărare antirachetă din Rusia, afirmând că Ankara va continua să adopte măsurile de securitate pe care le consideră corecte.

Turcia, ale cărei relaţii cu aliaţii s-au deteriorat în ultimele luni, susţine că a optat pentru sistemul S-400, din cauză că firmele occidentale nu au oferit nicio alternativă „acceptabilă din punct de vedere financiar”.

 Oficialii NATO şi-au exprimat, însă, neliniştea cu privire la achiziţia unor rachete incompatibile cu sistemele alianţei. 

„Au luat-o razna pentru că am încheiat contractul pentru S-400. Ce ar fi trebuit să facem, să aşteptăm după voi? Adoptăm şi vom adopta toate măsurile noastre în domeniul securităţii„, a spus Erdoğan, într-un discurs susţinut la Ankara. 

Printre firmele occidentale care au licitat pentru contract se numără Raytheon, din SUA, cu sistemul de apărare antirachetă Patriot, grupul franco-italian Eurosam, deţinut de producătorul european de rachete MBDA şi compania franceză Thales TCFP.PA. 

Turcia, care deţine a doua armată ca mărime din alianţă, are o importanţă strategică enormă pentru NATO, învecinând-se cu Siria, Irak şi Iran. Pentagonul a precizat că a transmis Ankarei preocupările sale legate de achiziţia sistemului rusesc. 

Franţa, însă, a afirmat că decizia Turciei reprezintă o alegere suverană, care nu necesită comentarii din partea aliaţilor NATO. Ministrul francez de externe va efectua, joi, o vizită în Turcia. Germania a anunţat că va restricţiona o parte a vânzărilor de arme către Turcia, după ce Ankara a avertizat că o blocare totală a vânzărilor de arme ar afecta lupta comună împotriva grupării Stat Islamic. 

Iniţial, Turcia acordase contractul pentru sistemul de apărare Chinei, în 2013, însă l-a anulat doi ani mai târziu, afirmând că se va concentra asupra dezvoltării propriului sistem. Ulterior, Turcia a început discuţiile cu Rusia, iar în luna iulie Erdoğan a anunţat semnarea acordului.

Parisul îi reaminteşte Ankarei de sprijinul NATO 

Franţa a estimat miercuri că achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme de apărare antiaeriană ruseşti S-400 ţine de o „alegere suverană“, dar a ţinut să-i reamintească Ankarei sprijinul de care beneficiază din partea aliaţilor săi din cadrul NATO, informează AFP. 

„Achiziţia acestor echipamente militare de către Turcia ţine de o alegere suverană pe care membrii NATO nu au căderea să o comenteze“, a declarat purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Franţei, Agnes Romatet-Espagne, înainte de a aminti că 'Turcia este puternic susţinută de aliaţii săi din NATO pentru a face faţă ameninţărilor regionale la adresa securităţii sale'.

„Astfel, din 2013, la cererea Turciei, NATO desfăşoară sisteme de apărare antirachetă în estul acestei ţări“, a adăugat ea, amintind de asemenea despre survolurile avioanelor de recunoaştere AWACS, precum şi de escalele navale mai frecvente ale NATO. 

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu a fost informată cu privire la contractul privind achiziţionarea unor sisteme antiaeriene ruseşti S-400 de către Turcia, stat membru al organizaţiei, a declarat pentru agenţia de presă dpa un oficial al Alianţei Nord-Atlantice. 

 „NATO nu a fost informată în legătură cu detaliile niciunui contract de achiziţie“ între Rusia şi Turcia, a declarat oficialul.

Potrivit oficialului NATO, este „dreptul aliaţilor de a decide ce echipament militar să cumpere“. „Ceea ce contează pentru NATO este ca echipamentul pe care îl achiziţionează aliaţii să poată opera ca un tot unitar. Niciun aliat NATO nu operează în prezent cu S-400“, a adăugat el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite