FOTO Nimeni nu-l mai vrea pe Mugabe. Dictatorul african este contestat în stradă şi în propriul partid, iar armata pregăteşte terenul pentru noul lider

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugabe, contestat în stradă FOTO EPA/ EFE
Mugabe, contestat în stradă FOTO EPA/ EFE

Aproximativ 5.000 de locuitori din Zimbabwe, un stat din sud-estul Africii aflat de 37 de ani sub conducerea dictatorială a lui Robert Mugabe, au ieşit sâmbătă dimineaţă pe străzile din capitala Harare pentru a-şi arăta sprijinul faţă de armată, care a intervenit în forţă şi a preluat puterea.

„Mugabe trebuie să părăsească Zimbabwe“, au scris mai mulţi manifestanţi pe pancartele lor.

Manifestanţii au ieşit în stradă pentru a-i cere lui Robert Mugabe, ajuns la 93 de ani, să renunţe oficial la preşedinţie şi pentru a-şi exprima susţinerea faţă de armată, care şi-a scos tancurile în stradă pentru a tranşa o luptă pentru putere între soţia dictatorului, Grace Mugabe, şi fostul vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa.

Zis şi „Crocodilul“, Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, era văzut drept succesorul firesc al lui Mugabe, cel mai longeviv dictator din lume. Însă ambiţiile prezidenţiale ale „Crocodilului“ au intrat în coliziune cu ambiţiile prezidenţiale ale lui Grace Mugabe, care şi-a înteţit criticile la adresa vicepreşedintelui şi a obţinut înlăturarea sa de la vârful puterii.

Mars impotriva lui Robert Mugabe la Harare FOTO EPA/ EFE

Marş anti-Mugabe la Harare FOTO EPA/ EFE

Acuzat de lipsă de loialitate şi de complot prin vrăjitorie pentru a lua locul lui Mugabe, Mnangagwa a fost nevoit să fugă din ţară. El şi-a anunţat reîntoarcerea joi, a doua zi de la lovitura în forţă a armatei.

Fost şef al spionilor, ministru de Interne, al Apărării şi al Justiţiei, Emmerson Mnangagwa se bucură de suportul structurilor de forţă, iar mulţi sunt de părere că armata pregăteşte terenul pentru a-l instala la conducere.

Emmerson Mnangagwa FOTO thestandard.co.zw

Emmerson Mnangagwa

În schimb, Grace Mugabe are parte doar de sprijinul „Generaţiei 40“, aripa tânără a atotputernicului partid Zanu-PF, aflat de asemenea la putere de 37 de ani.

Odată cu intervenţia armatei împotriva cuplului prezidenţial şi cadrelor tinere ale Zanu-PF, structurile regionale ale acestui partid şi-au revizuit poziţia. Opt dintre cele zece structuri au cerut vineri demisia lui Robert Mugabe, alăturându-se astfel unor voci în acest sens exprimate deja din cadrul foştilor luptători pentru independenţă, opoziţiei şi societăţii civile.

Mars impotriva lui Robert Mugabe la Harare FOTO EPA/ EFE

FOTO EPA/ EFE

„Partida s-a încheiat“, a declarat vineri Christopher Mutsvangwa, un fost lider militar.

Robert Mugabe a pierdut loialitatea foştilor tovarăşi din lupta de gherilă împotriva colonialismului britanic, întrucât aceştia nu o acceptă pe soţia sa la putere. Grace Mugabe, în vârstă de 52 de ani, este criticată pentru apetenţa pentru lux şi temperamentul său vulcanic, fiind numită „Gucci Grace“ sau „Dis-Grace“.

image

Robert şi Grace Mugabe

Armata, care a preluat practic puterea în ţară, încearcă să asigure o „tranziţie politică“ fără vărsare de sânge.

Plasat în arest la domiciliu, Robert Mugabe a fost prezentat publicului vineri. El a participat la o ceremonie de absolvire la o universitate din Harare şi a avut parte de ovaţii din partea audienţei.

Prima aparitie publica a lui Robert Mugabe de la preluarea puterii de catre armata FOTO EPA/ EFE

Robert Mugabe (în centrul imaginii), la prima apariţie publică de la preluarea puterii de către militari FOTO EPA/ EFE

Militarii negociază cu el cedarea puterii. Armata afirmă că evită vărsarea de sânge şi preferă negocierile în semn de respect faţă de fostul ei lider.

„Lumea s-a schimbat şi ceea ce se întâmplă în Zimbabwe îi priveşte pe toţi oamenii politici“, a declarat preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, apreciind că Mugabe trebuie să renunţe oficial şi „cu demnitate“ la putere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite