Generalul iranian Ghassem Soleimani,  unul dintre cei mai influenţi oameni din Orientul Mijlociu, un amestec de James Bond şi Erwin Rommel VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat de unii ca fiind cel mai popular om din Iran, generalul Ghassem Soleimani este văzut, deasemenea, ca unul dintre cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu şi un adversar temut al Statelor Unite şi al aliaţilor săi.

Şeful Forţei Quds al Gardienilor Revoluţiei, responsabil cu operaţiunile externe ale Republicii Islamice, generalul Soleimani joacă în prezent un rol-cheie în negocierile politice pentru formarea unui guvern în Irak, unde ţara sa intenţionează să-şi păstreze o influenţă dominantă. 

Acest bărbat în vârstă de 61 de ani a devenit în ultimii ani o adevărată stea în Iran, cu mulţi adepţi pe contul lui de Instagram.

După ce a rămas în spatele scenei zeci de ani, Soleimani a început să iasă în faţă odată cu începutul războiului din Siria în 2011, după ce Iranul a început să ofere sprijin valoros regimului preşedintelui sirian Bachar al Assad.

Iranienii l-au putut vedea în fotografii pe câmpul de luptă, în documentare, în filme de animaţie.

Într-un Iran lovit de criză economică şi supus la presiuni din partea SUA, inclusiv din cauza programului său nuclear, iranienii au ajuns să-l vadă ca pe un om providenţial pe scena politică internă, scrie AFP.

Omul cheie din Irak 

Pentru admiratorii, dar şi pentru criticii săi, Soleimani, care a jucat un rol important în lupta împotriva forţelor jihadiste, este omul-cheie al influenţei iraniene în Orientul Mijlociu, cel care a sporit prezenţa  diplomatică a ţării sale, inclusiv în Irak şi Siria, două ţări în care Statele Unite sunt angajate militar.

„Pentru şiiţii din Orientul Mijlociu, este un amestec de James Bond, Erwin Rommel şi Lady Gaga“, scria fostul analist al CIA Kenneth Pollack, în portretul făcut lui Soleimani pentru revista americană Time în numărul consacrat celor mai influente 100 personalităţi ale lumii în 2017.

Imagine indisponibilă

„Pentru Occident, el este (...) responsabil pentru exportul revoluţiei islamice din Iran, de susţinerea teroriştilor (...) de războaiele duse de Iran în străinătate“, nota  fostul analist CIA. Soleimani este şi eminenţa cenuşie care trage sforile în Irak.

Influenţa sa nu este nouă, deoarece el conducea deja Qods, în momentul  când Statele Unite au invadat Afganistanul în 2001.

Ryan Croker, fost ambasador american în Afganistan şi Irak, declara în 2013 pentru BBC: „Interlocutorii mei iranieni au fost foarte clari în legatură cu faptul că, chiar dacă ar fi informat Ministerul de Externe, la final generalul Soleimani ia deciziile“.

Foarte popular în Iran 

Un înalt oficial irakian îl descria pentru „New Yorker“ ca pe un om liniştit care vorbeşte puţin. „El asistă de la celălalt capăt al camerei, singur, foarte calm, nu vorbeşte, nu comentează (...) doar ascultă“.

În străinătate, unii lideri occidentali îl consideră o figură centrală în relaţiile dintre Teheran şi grupuri precum Hezbollahul libanez şi Hamasul palestinian.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a declarat marţi că un plan american de răsturnare a regimului în Iran ar fi o greşeală, tocmai pentru că l-ar putea pune pe Soleimani „într-o poziţie foarte bună pentru a-l înlocui pe Ayatollahul Khamenei“ în fruntea statului.

Şi pentru că este văzut ca lupul alb de câteva ţări occidentale, generalul este foarte popular.Potrivit unui studiu publicat în acest an de IranPoll şi de Universitatea din Maryland, 83% dintre respondenţii iranieni chestionaţi au opinii favorabile despre Soleimani, care se situează în faţa preşedintelui Hassan Rohani şi a ministrului de externe Mohammad Javad Zarif. Totuşi, generalul iranian a respins zvonurile că ar putea candida la alegerile prezidenţiale din 2021.

Dar pentru mulţi din Iran, un militar ar putea fi soluţia de salvare după ani de criză economică.„Dacă ar fi ales un preşedinte din rândul armatei, ar putea rezolva cu siguranţă problemele oamenilor“, declara în martie un membru al Parlamentului Conservator iranian, o aluzie clară la Soleimani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite