INFOGRAFIE Ce se ascunde în spatele războiului metalurgic declanşat de Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presedintele SUA, Donald Trump
Presedintele SUA, Donald Trump

Ţările aliate NATO ar putea fi exceptate de la noile taxe protecţioniste impuse de preşedintele american Donald Trump dacă îşi măresc investiţiile în apărare, cum s-au angajat deja, a declarat ministrul american al finanţelor Steve Mnuchin într-un interviu pentru CNBC. Mulţi analişti economici spun că Trump ar urmări să negocieze diverse înţelegeri folosindu-se de aceste taxe.

Preşedintele american a anunţat noile taxe pe importurile de oţel şi aluminiu pe 8 martie, invocînd motive de securitate naţională, ceea ce i-a permis să semneze decretul fără să ceară aprobarea Congresului. Canada şi Mexicul sunt pentru moment exceptate, fiind in curs de a negocia cu Washingtonul un nou acord comercial NAFTA, Aliaţii Statelor Unite ar putea si ei invoca securitatea naţională pentru a cere exceptarea de la aceste taxe protecţioniste, ceea ce ar lăsa numai Rusia şi China drept ţinte majore ale taxelor.

„Preşedintele poate face excepţii, mă aştept să fie mai multe ţări pe care le va lua în considerare, în următoarele două săptămâni“, a declarat Mnuchin într-un interviu acordat postului CNBC.

Oficialul american a adăugat că excepţiile pentru anumite produse vor fi decise de secretarul pentru Comerţ, Wilbur Ross.

„Va publica reglementări cât mai curând privind excluderea acelor produse“, a afirmat Mnuchin.

Donald Trump a promis „multă flexibilitate pentru prietenii adevăraţi“ ai Statelor Unite în cazul tarifelor suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu. Administraţia Trump susţine că măsura va contracara importurile ieftine, în special din China, care ar submina industria americană şi locurile de muncă.

Ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a declarat vineri că taxele suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu impuse de administraţia Donald Trump „insult“ aliaţii şi generează un conflict comercial la nivel global, relatează  Business Standard.

„Este vorba despre un protecţionism care insultă partenerii apropiaţi precum UE şi Germania şi care limitează comerţul liber. Vom susţine ferm companiile şi angajaţii noştri şi vom colabora îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a răspunde în mod calm şi clar la impunerea de către Trump a unor taxe de 10% pentru importurile de aluminiu şi de 25% pentru oţel“, a spus Zypries.

Germania, cea mai importantă economie a Europei, consideră că decizia luată de către preşedintele american va izola Statele Unite.

"[Trump] a aprobat taxe punitive care nu respectă regulile OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului), făcând toate lucrurile mai scumpe şi activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii din Germania mai dificilă", a mai spus Brigitte Zypries.

Donald Trump a criticat Germania pentru surplusurile comerciale semnificative şi pentru că nu a reuşit să îndeplinească obiectivele cheltuielilor de apărare din cadrul NATO.

Exporturile Germaniei către Statele Unite - cel mai mare partener comercial - au depăşit importurile cu 50,5 miliarde euro în 2017 şi cu 3,5 miliarde de euro în luna ianuarie a acestui an, potrivit datelor publicate de autoritatea germană de statistică Destatis.

Malmström: Trump trebuie să privească UE „ca pe un întreg“

Comisarul European pentru Comerţ Cecilia Malmström l-a avertizat pe Trump că trebuie să privească UE „ca pe un întreg”, iar nu să trateze preferenţial anumiţi membri.

Europa e îngrijorată şi face front comun în faţa deciziei lui Donald Trump de a ridica taxele şi tarifele pe oţel şi aluminiu, ignorând avertismentele europene asupra riscurilor unui război comercial cu consecinţe imprevizibile.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi-a exprimat speranţa că Trump ar putea să nu-şi aplice decizia: „Decizia aceasta, care va fi aplicată, sau şi mai bine: poate nu va fi, nu are nimic de-a face cu securitatea naţională. Suntem parteneri în securitate, suntem împreună în NATO.

Pentru noi e limpede că e o problemă de producţie excesivă pe care trebuie să o rezolvăm împreună cu Statele Unite, Canada, Japonia şi ceilalţi parteneri. Noi n-o să aplicăm niciodată o politică protecţionistă. Nu asta e calea europeană, însă e limpede că dacă e nevoie, atunci ne vom apăra interesele.”

Iritarea europeană este cu atât mai mare, cu cât Trump doreşte să scutească Marea Britanie de la măririle de taxe. Marea Britanie e un important exportator de oţel către SUA, furnizând mai ales un anume tip de oţel folosit la submarine.

Marea Britanie va rămâne membru în UE încă un an după încheierea negocierilor Brexit în martie anul viitor, 2019.

China: Un război comercial cu SUA ar aduce un dezastru în economia mondială

Ministrul chinez al Comerţului, Zhong Shan, a declarat că un război comercial cu Statele Unite ar aduce un dezastru în economia mondială, transmite Reuters.

Sâmbătă, Uniunea Europeană şi Japonia au cerut SUA să le acorde excepţii de la tarifele pentru importuri, Tokyo cerând ”un comportament guvernat de calm”.

Obiectul nemulţumirii lui Trump este însă China, a cărei creştere a capacităţii de producţie a contribuit la oferta excedentară de oţel. 

China s-a angajat în repetate rânduri să îşi apere ”interesele şi drepturile legitime”, dacă va fi ţinta unor măsuri comerciale din partea Statelor Unite.

Zhonga spus, la reuniunea anuală a Parlamentului Chinei, că ţara sa nu doreşte un război comercial şi că nu va iniţia unul.

”Nu există câştigători într-un război comercial. Va aduce doar dezastru în China, Statele Unite şi restul lumii”, a arătat el. China poate face faţă oricărei provocări şi îşi va proteja cu hotărâre interesele, dar cele două ţări vor continua discuţiile, a spus Zhonga.

”Nimeni nu vrea să se lupte într-un război comercial şi toată lumea ştie că dacă dacă eşti în conflict cu cineva suferă şi ceilalţi şi nu este în beneficiul tău”, a adăugat oficialul.

Statele Unite sunt cel mai mare importator de oţel din lume, iar în 2017 a cumpărat din străinătate  35 de milioane de tone din această materie primă. Dintre aceste importuri, importurile din Coreea de Sud, Japonia, China şi India au reprezentat 6,6 milioane de tone.

Tensiunile comerciale din SUA şi China s-au amplificat de la alegerea lui Trump ca preşedinte. China a livrat SUA doar o mică parte din oţelul importat, dar expansiunea sa economică a contribuit la o supraofertă de oţel pe piaţa mondială, care a dus la scăderea preţurilor.

Imagine indisponibilă
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite