INFOGRAFIE PREVIZIUNI 2015. Statele Unite îşi pierd greutatea geopolitică, China vine tare din urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite nu sunt în declin economic, dar politica externă e în declin, iar influenţa lor geopolitică nu mai e ce a fost, scrie, pentru revista „Time“, Ian Bremmer, preşedintele Grupului Eurasia. Potrivit estimărilor Centre for Economics and Business Research (CEBR) China va depăşi Statele Unite ale Americii şi va deveni cea mai mare economie a lumii în 2025.

Statele Unite vor avea cea mai formidabilă armată din lume şi în viitorul apropiat. Economia rămâne cea mai mare din lume şi va prinde avânt din în 2015. Forţa sa de muncă nu îmbătrâneşte la fel de repede ca cea din Europa, Japonia sau China. Nicio ţară nu are o capacitate mai mare pentru inovaţie în tehnologie. Aproape toate cele mai mari companii tehnologice din lume sunt în SUA, scrie într-o analiză pentru revista „Time“, Ian Bremmer preşedintele Grupului Eurasia, o companie de consultanţă privind riscul politic. Există toate motivele să fii încrezător că America are un viitor promiţător în secolul XXI.

Putere de convingere redusă

În ceea ce priveşte politica externă, puterea Americii pare să fie în declin, proces care se va accelera în 2015. Şi asta pentru că puterea SUA este măsurată în capacitatea de a îi convinge pe alţii să facă alte lucruri decât ar vrea în mod normal, iar acum sunt din ce în ce mai multe state care au suficiente resurse şi încredere pentru a lua cu titlu consultativ cererile venite de la Washington, notează Ian Bremmer .

Emergentele ignoră SUA

Sunt din ce în ce mai multe puteri emergente care, deşi nu pot să schimbe singure status quo-ul, au mai mult decât suficientă putere pentru a ignora cererile Americii - şi chiar să blocheze planurile SUA, dacă nu le convin. De exemplu, Washingtonul încă poate să spună că accesul ţărilor în  curs de dezvoltare la banii FMI sau ai Băncii Mondiale depinde de democraţie şi de reforme financiare. Dar pieţele emergente cele mai puternice au nevoie de din ce în ce mai puţin capital, iar unele dintre ele îşi creează propriile instituţii de creditare şi investiţii.

Relaţiile cu Europa nu mai sunt ce-au fost

Nici relaţiile Washingtonului cu partenerii tradiţionali nu mai sunt ce-au fost. Pe măsură ce Războiul Rece intră în istorie, era inevitabil ca americanii şi europenii să aibă din ce în ce mai puţin în comun. Toţi sunt nemultumiţi de Vladimir Putin şi de atacul asupra Ucrainei, dar Rusia nu este Uniunea Sovietică. 

Este la fel de inevitabil ca ascensiunea Chinei să slăbească legăturile SUA cu Asia. Un aliat ca Japonia ştie că este puţin probabil ca Washingtonul să intervină în probleme locale de securitate, pentru că americanii nu ar susţine o implicare de durată pentru a rezolva probleme care sunt percepute ca fiind ale altora. Nici perspectivele în Orientul Mijlociu nu sunt foarte optimiste. 

China va depăşi SUA în 2025

China va depăşi Statele Unite ale Americii şi va deveni cea mai mare economie a lumii în 2025, potrivit estimărilor Centre for Economics and Business Research (CEBR), în condiţiile în care, anul trecut, firma de consultanţă din Marea Britanie a estimat că acest lucru se va întâmpla în 2028.

Statele Unite îşi păstrează statutul de cea mai mare economie a lumii la finalul acestui an, cu un produs intern brut estimat la 16.800 de miliarde de dolari, în spatele său aflându-se China şi Japonia.

Analiştii firmei de consulanţă şi cercetare CEBR apreciază că PIB-ul Chinei se va situa la 26.774 de miliarde de dolari în 2024, iar în 2025 îl va depăşi pentru prima dată pe cel al SUA. Decalajul dintre cele două economii va creşte până în 2030, când economiştii estimează că PIB-ul Chinei va ajunge la 43.700 de miliarde de dolari, iar cel al Statelor Unite la 34.000 de miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte economiile europene, la finalul acestui an Marea Britanie ar putea devansa Franţa. Cu un PIB estimat la 2.828 de miliarde de dolari, Marea Britanie ar deveni a cincea mare economie a lumii, în condiţiile în care economia franceză este evaluată la 2.827 de miliarde de dolari. Diferenţa dintre PIB-urile celor două ţări este, însă, foarte mică şi se încadrează în marja de eroare a analizei. 

Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeană, rămâne pe locul al patrulea la finalul acestui an, cu un PIB estimat la 3.636 de miliarde de dolari, şi îşi va menţine poziţia până în 2024, când va fi depăşită de India, potrivit firmei de consultanţă CEBR.

De altfel, India, cu un PIB estimat la 3.100 de miliarde de dolari, va depăşi Marea Britanie în 2018, devenind cea mai mare economie din Commonwealth. Mai mult decât atât, analiştii CEBR preconizează că India va deveni a treia mare economie a lumii până în 2029, cu un PIB de peste 9.000 de miliarde de dolari.
 

Rusia coboară două poziţii în clasament, de pe locul opt pe locul zece, la finalul acestui an faţă de anul trecut, în condiţiile în care sancţiunile impuse de UE şi SUA, deprecierea rublei şi reducerea preţului petrolului au condus la scăderea PIB-ului de la 2.118 miliarde de dolari în 2013 la 1.932 de miliarde de dolari la finalul acestui an.

Estimările CEBR iau în calcul un preţ mediu al petrolului de 75 de dolari pe baril şi o valoare medie a rublei de 50 de unităţi pe dolar.

Click pe infografie pentru a mări

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite