Inspirat de fotografiile cu orfelinatele din România, un producător a realizat documentarul "Hand Held"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie surprinsă de Carroll în anii 90 în orfelinatele din România
Fotografie surprinsă de Carroll în anii 90 în orfelinatele din România

După ce fotografiile cu orfelinatele din România anilor '90 au ajuns în presa internaţională datorită lui Michael Carroll, un documentar despre situaţia copiilor instituţionalizaţi va fi lansat în curând. Producătorul Don Hahn a făcut filmul "Hand Held" urmându-l pe fotograful Carroll în experienţele sale din România.

Fotograful Michael Carroll a surprins realitatea dură a orfelinatelor din România în anii '90.  O Românie care nu era un loc cu prea multă speranţă sau lumini, deşi regimul opresiv al lui Ceauşescu fusese deja oprit, iar liderul comunist executat în 25 decembrie '89, scrie Telegram.com.

"Ce m-a şocat cel mai tare a fost cât de sumbru era totul", a spus fotograful Mike Carroll, care s-a dus în România după ce s-a asociat unui grup care cerceta starea orfelinatelor din România şi epidemia de SIDA din rândul copiilor români.

"Era gri. Condiţiile de viaţa erau groaznice - aceste blocuri care au fost construite pentru ca oamenii să locuiască în ele. Nu era niciun strop de culoare nicăieri", a spus Carroll.

Fotografiile făcute de Carroll au fost, în mare parte, în alb şi negru. Dar când au apărut în The Boston Globe, ele au deschis ochii lumii. Au ajutat la crearea unui centru care ajută copiii şi familiile din România "Romanian Children’s Relief", al cărui preşedinte este chiar Carroll. în colaborare cu Fundaţia Inocenti.

Oamenii din toată lumea vor fi conştienţi de munca lui Carroll şi situaţia din România prin documentarul "Hand Held", al regizorului Don Hahn. El spune povestea implicării lui Carroll în România şi îl urmează în vizitele sale.

La 20 de ani de la acele imagini în alb-negru, situaţia din România s-a îmbunătăţit. România a făcut progrese. Orfelinatele acelea s-au închis. Cu toate acestea, multe probleme au rămas: "Sunt încă multe lucruri de făcut. Există încă mulţi copii abandonaţi", a spus Valentina Maghirescu, director la Fundaţia Inocent din Bucureşti.

Carroll încă vizitează în mod regulat România şi  se simte implicat în situaţia copiilor români: "S-a îmbunătăţit la mai multe niveluri.", a spus el. "Dar acum vine recesiune în Europa. Şi acum fondurile de la guvern vor fi mai puţine, aşadar lucrurile s-au schimbat şi nu prea", a completat el.

Hahn este un producător premiat pentru filmele realizate la Walt Disney Pictures. "Hand Held" este al doilea documentar al său. Carroll a spus că a lucrat cu Hahn la câteva fotografii pentru Disney. Într-o zi, vorbind despre călătoriile lui Carroll în România , Hahn s-a arătat interesat de realizarea unui documentar despre aceste experienţe "M-a sunat a doua zi şi mi-a spus că vrea să facă un film despre relaţiile mele cu România", a spus Carroll, care a fost luat prin suprindere, dar a fost de acord.

Documentarul va fi finalizat şi va debuta cel mai probabil la următorul festival de film. Carroll a văzut o versiune a filmului "Hand Held".  "Să te vezi pe tine însuţi pe ecran este destul de ruşinos. Dar obiectiv, ei fac o treabă foarte bună", însă "îmi place să stau în spatele camerei".

Instituţiile orfelinatelor erau neglijate total, iar copiii mureau de foame. Mai rău era profunda indiferenţă faţă de criza de SIDA la copii, scriu jurnaliştii de la Telegram.com.

Ce a văzut Carroll în primele orfelinate în care a intrat l-a şocat: leagăne murdare, vopsea căzută de pe pereţii cu mucegai, urât mirositori. În morgi zăceau cadavrele copiilor , care se aflau în stare de descompunere. "A fost groaznic.", a spus Carroll. În acelaşi timp, la fel de înfricoşătoare era şi linştea din orfelinate. "Nu era niciun sunet. Nu auzeam decât paşii noştri când treceam dintr-o cameră în alta", a declarat el.

După ce fotografiile lui au apărut în The Globe, "am început să primesc telefoane de la persoane pe care nu le cunoşteam care îmi spuneau că vor să-i ajute pe aceşti copii. Când le-am zis că mă duc înapoi la spital, oamenii mi-au dat câteva provizii pe care să le duc", a declarat Carroll.

Un număr foarte mari de oameni care au ajutat sunt localnici, majoritatea din Worcester. Organizaţia din care fac parte a reuşit să strângă câte 250.000 de dolari pe an pentru trainingul şi managementul a 22 de români şi a peste 400 de voluntari care ajută peste 2000 de copii şi pe familiile lor.

Orfelinatele groaznice din acea vreme fac parte din trecut, a spus Maghirescu. "Totuşi încă ne confruntăm cu diverse probleme. Sistemul social trebuie îmbunătăţit. Aici este momentul în care este foarte important ajutorul venit din afară", a adăugat ea.

Documentarul Hand Held

Pe aceeaşi temă:

Copiii defavorizaţi din Bistriţa filmaţi de producătorul "Regelui Leu" (GALERIE FOTO!)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite