Luptă pentru putere la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de cardinali pregăteşte o adevărată lovitură de stat pentru a prelua controlul asupra Secretariatului de Stat, Guvernul Sfântului Scaun.

Vaticanul se află în centrul unui scandal legat de scurgerile de informaţii, după publicarea, săptămâna trecută, a unei cărţi ce conţine un număr fără precedent de documente confidenţiale. Situaţia, considerată neobişnuită pentru micul stat papal, a dus la arestarea majordomului Papei Benedict al XVI-lea. Presa italiană scrie că ancheta continuă pentru găsirea altor „informatori" şi a superiorilor lor.

Deocamdată doar majordomul Suveranului Pontif, Paolo Gabriele, a fost arestat pentru divulgarea informaţiilor secrete din cadrul Vaticanului. Presa din Peninsulă relatează că în acest caz ar fi implicate şi alte cinci persoane, între care un cardinal şi o femeie de naţionalitate italiană. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi, a negat însă informaţia.

Cine stă în spatele „Vatileaks"

Dacă va fi găsit vinovat, Paolo Gabriele riscă până la 30 de ani de închisoare. Conform legii, furtul corespondenţei unui şef de stat - în cazul de faţă, Papa Benedict al XVI-lea - este un delict echivalent cu faptele care aduc atingere securităţii statului. Presa italiană scrie că Paolo Gabriele ar fi unul dintre instrumentele unui grup neidentificat de cardinali, arhiepiscopi şi monseniori care pregătesc o adevărată lovitură de stat la Vatican pentru a prelua controlul asupra Secretariatului de Stat, adică Guvernul Vaticanului, condus la ora actuală de cardinalul italian Tarcisio Bertone.

Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun este organismul Curiei Romane care colaborează cel mai îndeaproape cu Papa la conducerea Bisericii Catolice, coordonând diverse birouri şi oficii sau având grijă de raporturile cu alte state şi organisme internaţionale. Este prezidat de Cardinalul Secretar de Stat, cel mai important exponent al activităţii politice şi diplomatice a Sfântului Scaun. Este împărţit în două secţiuni, Secţiunea pentru Afaceri Generale şi Secţiunea pentru Relaţiile cu alte State. Are în grijă Sigiliul papal (cu care sunt autentificate cele mai importante documente şi acte ale Pontificatului).

Scandalul a luat amploare în momentul în care a fost lansată cartea „Sua Santita". Publicată în urmă cu opt zile în Italia, aceasta conţine un număr fără precedent de documente confidenţiale ilustrând numeroase dezbateri interne, cum ar fi situaţia fiscală a Bisericii sau unele scandaluri, ca cel de pedofilie, care afectează ordinul Legionarilor lui Hristos. Aceste documente nu aduc mari surprize, însă dezvăluie răutăţile şi ranchiunele dintre diverşi cardinali şi autorităţi, care se acuză reciproc şi intervin pe lângă Papă pentru a-şi arăta loialitatea.

Unul dintre „turnătorii" anonimi, intervievat de cotidianul „La Repubblica", apreciază că cel care se află la originea scurgerii orchestrate „acţionează în favoarea Papei", deoarece „scopul informatorilor este să dezvăluie corupţia din Biserică în aceşti ultimi ani". „Adevăraţii conducători sunt cardinalii. Iar apoi sunt episcopii, secretarii şi peştii mici", adaugă el. Între informatori „există cei care i se opun cardinalului secretar de stat Tarcisio Bertone, cei care cred că Benedict al XVI-lea este prea slab să conducă Biserica şi cei care cred că este momentul oportun pentru a avansa", afirmă aceeaşi sursă sub protecţia anonimatului.

Experţi în probleme legate de Vatican au dezvăluit la sfârşitul săptămânii că majordomul, care s-a dovedit întotdeauna foarte ataşat de Papă, nu pare să fi fost în măsură să orchestreze singur toată această scurgere organizată de documente, intitulată „Vatileaks".

„Un grup de cardinali unelteşte să pună mâna pe Secretariatul de Stat şi apoi pe Concavul cardinalilor ( forul care se reuneşte să aleagă un nou Papă după moartea Suveranului Pontif), scrie „La Repubblica". Aceşti cardinali doresc ca noul papă să fie de naţionalitate italiană, după un polonez şi un german. În februarie, Papa Benedict al XVI-lea a numit şapte cardinali italieni, numărul electorilor italieni a crescut la 30, ceea ce le-a consolidat greutatea acestora în ponderea voturilor.

Vânătoarea de complici continuă

Potrivit unui informator citat de „La Repubblica", Papa a fost foarte afectat şi de concedierea, joi, a preşedintelui Băncii Vaticanului (IOR) Ettore Gotti Tedeschi, pe care îl apreciază mult. „A plâns", după care „s-a înfuriat şi a spus: adevărul va ieşi într-o bună zi la lumina zilei", ar fi spus Benedict al XVI-lea, potrivit acestei surse. Gotti Tedeschi a fost concediat din cauza managementului neperformat, dar şi - potrivit unor surse informate - pentru că este suspectat că a difuzat în afara Vaticanului anumite documente privind IOR.

Căutările continuă pentru găsirea altor „informatori" şi a superiorilor lor în cazul scurgerilor de informaţii. „Majordomul vorbeşte, Vaticanul tremură", titreză prea italiană. „Aşa cum îl cunosc, ori a înnebunit dintr-odată, ori a fost antrenat într-o capcană, pentru că cineva important l-a convins să păstreze aceste documente", a declarat pentru „La Stampa", sub acoperirea anonimatului, un prieten al lui Paolo Gabriele, care lucrează tot la Vatican.

Femeia misterioasă

„Există şi o femeie printre informatori, o laică ce lucrează la palatul apostolic",  scrie „La Repubblica". „Este o tânără, căsătorită, care are şi o altă slujbă, în afara Vaticanului. Ea l-a însoţit în martie pe Benedict al XVI-lea în călătoria sa în Mexic şi Cuba. Ea a început să lucreze la Vatican în timpul lui Ioan Paul al II-lea şi a fost confirmată de Joseph Ratzinger", adaugă publicaţia.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite