Marea Britanie şi Franţa denunţă o „cascadorie“ publicitară şi o „mascaradă obscenă“ ruso-siriană la OIAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Rusia şi Siria au prezentat joi, la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), mai mulţi civili sirieni care locuiesc în Ghouta de Est, sănătoşi, cu scopul de a contesta acuzaţiile occidentale cu privire la un atac cu arma chimică în această zonă de la periferia de est a Damascului la începutul lui aprilie, scrie Reuters.

Marea Britanie a catalogat această iniţiativă drept o ”cascadorie” publicitară şi a precizat că puterile aliate, inclusiv Franţa şi Statele Unite, nu au luat parte la această reuniune cu uşile închise.

”OIAC nu este un teatru”, a comentat reprezentantul britanic  Peter Wilson.

”Decizia Rusiei de a trunchia lucrurile este o nouă tentativă de subminare a activităţii OIAC şi mai ales a misiunii care anchetează cu privire la utilizarea unor arme chimice în Siria”, a spus el.

Rusia şi Siria au prevăzut un punct de presă, în apropierea sediului organizaţiei, la Haga cu ”participarea unor martori sirieni care au fost folosiţi în videoclipuri trucate ale «atacului chimic» de la Ghouta”.

Inspectori OIAC încearcă să stabilească dacă armament chimic a fost folosit în această regiune rurală, situată la est de capitala siriană, pe 7 aprilie.

Regimul sirian şi Rusia dezmint utilizarea unor arme de acest tip şi susţin că ”atacurile” au fost ”fabricate” de rebeli care deţineau controlul asupra regiunii.

Reprezentantul francez la OIAC Philippe Lalliot a catalogat ”indecentă” folosirea acestor civili sirieni de către Moscova şi Damasc.

”Această mascaradă obscenă nu ne surprinde în privinţa Guvernului sirian, care şi-a masacrat şi gazat poporul în ultimii şapte ani”, a declarat el.

Inspectori OIAC au efectuat miercui a doua vizită în Duma şi au colectat eşantioane dintr-un nou loc, pentru a le trimite către laboratoare la analiză, scrie The Associated Press..

Presupusul atac chimic a declanşat o ”război” al versiunilor susţinute de occidentali şi guvernele sirian şi rus. Damascul şi Rusia insistă că nu a avut loc niciun atac chimic.

Activişti din opoziţie şi salvatori care afirmă că au intervenit după atacul de la Duma, acuză forţele siriene. Multe dintre victime s-au sufocat într-un adăost subteran în care s-au ascuns de atacuri aeriene siriene, potrivit unor activişti.

În urma presupusului atac chimic, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au atacat, la represalii, pe 14 aprilie, presupuse instalaţii chimice siriene.

Pe teren, forţe guvernamentale siriene au pătruns joi, din mai multe direcţii, într-un cartier din Damasc aflat sub controlul grupării Statul Islamic (SI), au cucerit străzi şi clădiri, dar şi tuneluri folosite de extremişti, potrivit presei de stat.

Potrivit agenţiei siriene Sana, zeci de luptători din cadrul SI au fost ucişi în cartierul Hajar al-Aswad, în sudul Damascului, în confruntări în care forţe terestre s-au coordonat strâns cu forţe aeriene în bombardarea zonei.

Zeci de persoane au fost ucise în aceste confruntări, care durează de o săptămână, la Hajar al-Aswad şi în tabăra de refugiaţi palestinieni Yarmouk. Această zonă este ultima asupra căreia Damascul nu deţine controlul, iar cucerirea ei va consolida bastionul puterii lui al-Assad.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), autorităţile le-au ordonat grupărilor rebele din cartierele  Babila, Beit Sahm şi Yalda, situate în sudul Damascului, să-şi abandoneze poziţiile de-a lungul liniei frontului cu SI, avertizând că altfel riscă să fie vizate.

Potrivit SOHR, 68 de militari sirieni şi luptători proguvernamentali au fost ucişi în aceste confruntări, care au început joia trecută, dar şi 52 de luptători SI.

Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA) a denunţat ”consecinţe catastrofale ale unei escaladări grave” a confruntărilor care afectează tabăra de refugiaţi Yarmouk şi zona.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite