Mattis în Djibouti: Posibile evoluţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În data de 23 aprilie 2017, când atenţia mass mediei internaţionale era îndreptată către primul tur al alegerilor prezitenţiale din Franţa, şeful Pentagonului, generalul James Mattis, a efectuat o scurtă vizită în micuţul stat african Djibouti.

Cu o populaţie de aproximativ 875.000 locuitori, Djibouti are o relevanţă geopolitică extrem de importantă, având acces la Marea Roşie, care leagă Strâmtoarea Bab el Mandeb şi Canalul Suez, două dintre cele mai importante puncte strategice ale comerţului internaţional şi ale transportului de hidrocarburi din zona Golfului către Europa.

Tot Djibouti găzduieşte baze militare ale SUA, Japonia şi Franţa, în timp ce China îşi construieşte la rândul său o astfel de unitate militară, în care investeşte aproximativ 590 milioane USD.

Pentru americani, baza de la Camp Lemonnier este, oficial, singura unitate permanentă din Africa, găzduind peste 4.000 de soldaţi, fiind folosită în special pentru atacuri cu dronă împotriva grupărilor teroriste din Somalia şi Yemen, dar şi pentru culegerea de informaţii din unele state ale Africii şi Orientului Mijlociu.

Prezenţa lui Mattis vine într-un context important, mai ales că a trecut destul de mult timp de la ultima vizită a unui oficial american de un asemenea rang în Djibouti, iar întâlnirile acestuia cu preşedintele Ismael Omar Guelleh şi generalul Thomas Waldhauser, comandantul trupelor americane din Africa, arată un interes crescut al Casei Albe pentru continentul negru.

În cadrul unei conferinţe, discursul şefului Pentagonului s-a axat asupra pirateriei din regiune, Mattis susţinând că există o creştere vizibilă a atacurilor de acest fel în zona Cornului Africii, însă este puţin probabil să asistăm la o campanie maritimă a SUA împotriva piraţilor.

Inevitabil, preocuparea principală a Statelor Unite va rămâne combaterea terorismului, existând posibilitatea ca SUA să organizeze o serie de atacuri împotriva Al Shabab, în Somalia, cu atât mai mult cu cât, cu mai puţin de o lună în urmă, Casa Albă a aprobat propunerea Pentagonului de a efectua atacuri împotriva acestei grupări teroriste.

Dar, ţinând cont totodată de faptul că prezenţa lui Mattis în Djibouti a avut loc după ce acesta s-a întâlnit cu liderii Israelului, Arabiei Saudite, Egiptului şi Qatarului, este foarte posibil ca forţele militare de la Camp Lemonnier să fie mult mai active şi de cealaltă parte a Mării Roşii, în Yemen.

Dacă acest scenariu va fi pus în practică, Yemenul nu va putea deveni doar câmpul de luptă împotriva Al Qaeda din Peninsula Arabă, sau a posibilelor celule Daesh, existând şansa, ca pe fondul unei politici mult mai agresive la adresa Iranului, SUA să intervină militar împotriva rebelilor Houthi şi a alianţei acestora cu fostul preşedinte Saleh.

Pentru toate acestea, Djibouti va fi portavionul dronelor americane. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite