Mugabe nu şi-a anunţat demisia şi spune că va prezida luna viitoare congresul partidului Zanu-PF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Mugabe, despre care presa internaţională a scris în urmă cu câteva ore că a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, a susţinut duminică seară un discurs televizat, cu o durată de 20 de minute, însă contrar aşteptărilor nu şi-a anunţat demisia.

El a afirmat însă că luna viitoare va prezida congresul partidului Zanu-PF, de la conducerea căruia a fost destituit duminică.

„Congresul va avea loc în săptămânile următoare. Voi prezida dezbaterile”, a spus Mugabe, potrivit Le Monde.

Mugabe a mai afirmat că evenimentele din ultimele zile nu au reprezentat o ameninţare pentru Constituţie sau pentru autoritatea sa de şef de stat.

ZANU-PF i-a oferit duminică fostului lider în vârstă de 93 de ani, în încercarea de a încheia criza politică în mod paşnic, mai puţin de 24 de ore pentru a părăsi funcţia de preşedinte al ţării, altfel va fi pus sub acuzare şi adus să dea socoteală în faţa unui tribunal.

Robert Mugabe a fost destituit, duminică, din funcţia de lider al Zanu-PF şi înlocuit cu Emmerson Mnangagwa, vicepreşedinte pe care el l-a demis la începutul acestei luni, pentru a pregăti postul pentru soţia lui, Grace Mugabe.

Mugabe este singurul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980.

Soţia lui, în vârstă de 52 de ani, care dorea să îi urmeze soţului în fruntea ţării, a fost, de asemenea, exclusă din partid, împreună cu cel puţin trei miniştri.

Sute de mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, în centrul Harare, capitala Zimbabwe, pentru a cere demisia preşedintelui Robert Mugabe. Protestul, descris iniţial ca un „marş de solidaritate” s-a transformat într-o sărbătoare care are în centru armata.

La lăsarea serii, mulţimea a pornit în marş spre reşedinţa preşedintelui Mugabe, unde el se află în arest de câteva zile. Oamenii au sărbătorit sfârşitul erei Mugabe, privind momentul ca pe o a doua declarare a independenţei.

De la plasarea în arest la domiciliu, miercuri, Mugabe şi-a făcut apariţia în public doar vineri, când a participat la o ceremonie.

Scenele de sâmbătă din Harare reflectă furia şi frustrarea care au cuprins cele 16 milioane de oameni din Zimbabwe, după aproape 20 de ani de management greşit al economiei, perioadă care a început cu confiscarea fermelor deţinute de albi, în 2000.

Banca centrală a încercat să iasă din probleme prin emiterea de numerar, dar asta a înrăutăţit lucrurile, ducând la o hiperinflaţie.

Cel puţin 3 milioane de cetăţeni ai Zimbabwe au emigrat, în încercarea de a găsi un trai mai bun, cei mai mulţi dintre ei, în Africa de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite