OMS a cedat în faţa criticilor şi a renunţat la numirea dictatorului Robert Mugabe ca ambasador al bunăvoinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat astăzi anularea numirii preşedintelui Zimbabwe, Robert Mugabe, ca ambasador al bunăvoinţei pentru OMS, explicând că a luat această decizie în interesul agenţiei ONU pe care o conduce şi pentru a pune capăt controverselor provocate de această numire, transmite AFP online.

„În cursul ultimelor zile, am reflectat la numirea excelenţei sale preşedintele Robert Mugabe ca ambasador al bunăvoinţei din partea OMS pentru (bolile netransmisibile) în Africa. În consecinţă, am decis să anulez această numire“, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.

Numirea lui Robert Mugabe, 93 de ani, ca ambasador al bunăvoinţei pentru OMS, anunţată în cursul acestei săptămâni de fostul ministru de Externe al Etiopiei, a provocat un val de critici din partea organizaţiilor nonguvermantale, dar şi din partea unor ţări care finanţează OMS, precum Statele Unite, Marea Britanie şi Canada. Acestea denunţă prăbuşirea sistemului de sănătate din Zimbabwe sub regimul Mugabe, care se află la putere de 38 de ani.

Tedros, care a preluat conducerea OMS în iulie, a adăugat în comunicatul său că a „ascultat atent“ criticile şi a vorbit cu Guvernul din Zimbabwe.

„Am conchis că această decizie serveşte mai bine interesele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii“, a explicat el.

Sistemul de sănătate din Zimbabwe, ca şi multe alte servicii publice, s-a prăbuşit sub regimul autoritar şi represiv al lui Mugabe, notează AFP. Majoritatea spitalelor din Zimbabwe au lipsuri de medicamente şi echipamente, iar infirmierele şi medicii sunt plătiţi cu întârziere.

Anterior, Departamentul american de Stat a criticat o numire ce „contrazice clar idealurile ONU“.

„Administraţia americană a impus sancţiuni contra preşedintelui Mugabe din cauza crimelor împotriva poporului său şi a ameninţării pe care o reprezintă pentru pace şi stabilitate. Această numire contrazice clar idealurile Naţiunilor Unite de respectare a drepturilor omului şi a demnităţii umane“, a afirmat, pentru AFP, Departamentul de Stat.

Premierul canadian Justin Trudeau s-a arătat destul de nemulţumit, denunţând o „glumă proastă de 1 aprilie“.

„Când am auzit vorbindu-se despre numirea lui Robert Mugabe de către OMS, sincer, am crezut că este vorba de o glumă proastă de 1 aprilie“, a declarat Trudeau într-o conferinţă de presă.

„Este absolut inacceptabil şi de neconceput ca acest individ să aibă un rol de ambasador al bunăvoinţei în oricare altă organizaţie, dar mai ales la OMS. Este ridicol“, a mai spus premierul canadian.

Ulterior, Ministerul canadian de Externe a cerut anularea acestei numiri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite