Opera din Dubai – o arhitectură deosebită, atracţie culturală şi catalizator economic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu în EXCLUSIVITATE pentru România cu Janus Rostock, director al departamentului de proiectare de arhitectură urbană al Atkins Global, firma de arhitectură care a conceput Opera din Dubai

O clădire de clasa întâi pentru artişti de prim rang, Opera din Dubai combină moştenirea culturală a Emiratelor Arabe Unite cu dorinţa de a oferi publicului cultură de înaltă clasă. Cu bilete între 250 AED (68 USD) şi 6800 AED (1851 USD) la loja VIP, pentru cele 2000 de locuri şi cu un program deja plin de spectacole, printre care  baletul Giselle, gala Mozart, Mizerabilii şi altele, Opera din Dubai va atrage artişti şi public din întreaga lume. Să nu uităm că Aeroportul Dubai este în prezent unul dintre cele mai mari noduri de transport din lume, un aeroport cu trafic mai mare decât Heathrow şi JFK. Cei care călătoresc la şi prin Dubai cu siguranţă vor petrece timp în noua clădire uimitoare. 

Clădirea Operei din Dubai este o nouă capodoperă a arhitecturii contemporane care îţi taie respiraţia. Văzută în lumina aurie a asfinţitului, apare ca o bijuterie imensă  care reflectă razele soarelui în diverse direcţii şi culori. Te uiţi la ea şi ţi se pare că eşti într-o poveste. Captivează cu fermecătoarele sale linii unduitoare în diverse nuanţe calde. Remarcabilul design şi sinestezia formei, culorilor, umbrelor şi reflexiilor îţi rămân pe retină.

Opera din Dubai are o suprafaţă de aproximativ 195 x145 m. Structura este încastrată în ciment de 400mm şi un perete modelat în 3D pentru a reda forma dorită şi pentru a asigura cerinţele acustice. Este făcută din sticlă şi oţel. Curbaturile cele mai lungi are acoperişului au 34 m, iar unul dintre criteriile de construcţie în alegerea oţelului a fost asigurarea acusticii şi a transmiterii vibraţiilor. Străluceşte noaptea ca un felinar, iar structura interioară de lemn este iluminată cu diverse instalaţii de lumini, în timp ce sala de spectacole este dotată cu 3 sisteme de iluminare diferite, cu 1500 canale prin care lumina scade şi creşte în intensitate. Atenuarea terţiară şi ductele acustice speciale asigură un nivel de zgomot foarte redus. Etajele mobile ale încăperilor suspendate minimizează zgomotul şi reverberaţiile.

Discuţia cu Janus Rostock, director al departamentului de proiectare de arhitectura urbană  al Atkins Global, firma de arhitectură care a conceput Opera din Dubai, ne face să înţelegem cum a apărut ideea şi ce provocări au existat: „Constructorul, Emaar, şi-a dorit o sală de spectacole multifuncţională care să devină punctul focal al acestei zone din centrul Dubaiului. Am realizat una dintre cele mai complexe şi mai sofisticate locaţii din lume. Sala de spectacole se poate adapta în funcţie de tipul de spectacol - operă, teatru şi concerte, iar modul plan poate găzdui orice eveniment de la banchete la lansări de produse. Acest lucru se face cu platforme mobile, pereţi şi tavane ce permit reamplasări şi reconfigurări multiple, sau dispariţia locurilor, şi multiple reconfigurări ale scenei. Fiecare format are efecte asupra acusticii şi vibraţiilor aerului, şi a trebuit să lucrăm mult cu inginerii ca să găsim soluţii inovatoare”.

Ca şi în cazul Burj Al Arab, în 1990, principala sursă de inspiraţie a fost cultura şi istoria EAU: Ca sursă de inspiraţie, am căutat în tradiţiile EAU pentru a găsi exprimarea arhitecturală care să celebreze trecutul oraşului”, spune Janus Rostock. „Vasul tradiţional arab  dhow a jucat un rol esenţial pentru a aduce succesul şi prosperitatea în Dubai, deoarece vasele introduceau, pe lângă mărfuri, idei şi cultură - de aceea azi Dubai este un oraş primitor şi divers cultural. Clădirea dă spre Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, şi Fântâna Dubai, cea mai mare fântână care dansează din lume. Foaierul este vizibil datorită sticlei  speciale anti-reflexive. Graniţa dintre interior şi piaţetă dispare, ceea ce oferă posibilitatea fantastică de a vedea oamenii şi de a transfera vibraţia şi spiritul din interior către spaţiul public”.

Efortul abil al arhitecţilor de a economisi energie, de a evita expunerea directă la soare şi de a crea umbră pentru temperaturi mai scăzute îmi aminteşte de MASDAR City lângă Abu Dhabi. Janus Rostock subliniază că „Toate aspectele legate de design sunt menite să minimizeze impactul clădirii asupra mediului, să maximizeze umbra pasivă a faţadelor şi să asigure expunere minimă la soare. Performanţa constă în aceea că elementele arhitecturale au fost concepute în aşa fel încât reflectă soarele, dar permit luminii solare să intre şi să ilumineze cât se poate de mult”.

Interesant este că cea mai mare provocare a fost acoperişul, deoarece Opera din Dubai este înconjurată de turnuri cum sunt Burj Khalifa şi Dubai Mall, iar arhitecţii au trebuit să gândească atent cum să facă acoperişul să pară perfect, întrucât fiecare punct de pe clădirea Operei Dubai este vizibil, aparatura de genul aerului condiţionat trebuind astfel mascată cu multă abilitate.

O altă provocare a fost timpul scurt pentru realizarea lucrării, deoarece „în această parte de lume totul se petrece altfel decât în restul lumii. De la procesul de decizie la idee, proiectare şi construcţie, timpul este mult mai scurt decât în alte ţări. Desigur, avem toţi apăsarea termenelor, dar, pe de altă parte, şi satisfacţia că ne vedem opera construită, iar acest lucru contează mult pentru arhitect”, spune Janus Rostock.

Un mare avantaj a fost că întreaga zonă centrală a Dubai-ului a fost construită de Emaar, ceea ce oferă şansa extraordinară de a integra clădirea perfect sub toate aspectele, de la stadiul de planificare la funcţionalitatea sa în spaţiul public.

Dubai găzduieşte Expo 2020, iar acest lucru este un catalizator important pentru dezvoltare, în armonie cu viziunea pe termen lung a emiratului Dubai. Într-adevăr, Mohamed Alabbar, preşedinte al EMAAR, a confirmat că: Opera reprezintă viziunea Şeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreşedintele EAU, prim-ministru şi conducător al emiratului Dubai, de a dezvolta o comunitate culturală vibrantă şi de a transforma Dubai într-o destinaţie de evenimente care să încurajeze artiştii locali şi să promoveze schimburile  cultuale globale”.

Opera din Dubai are importanţă culturală, dar şi economică. Din conversaţiile cu miniştrii EAU reiese că EAU fac eforturi să crească procentul din PIB provenit din sectoare nepetroliere, printre care servicii, turism şi cultură. Conform Guvernului EAU, „datorită politicilor eficiente ale guvernului, astăzi sectoarele nepetroliere ale UAE contribuie cu peste 2/3 la PIB. Dubai este deja un brand. Văzând pălăriile elegante şi îmbrăcămintea europeană foarte stilată de la Dubai Horse Races anul acesta, ne dăm seama că Dubai deja concurează cu Ascot. Va deveni, deci, curând o modă să mergi la Operă la Dubai, aşa cum mergi acum la Viena, Milano sau Covent Garden.

Articol semnat de Marcela Ganea, jurnalist.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite