Orele lui Robert Mugabe la preşedinţia Zimbabwe sunt numărate. Deputaţii s-au întrunit pentru a-l destitui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Mugabe FOTO EPA
Robert Mugabe FOTO EPA

Dictatorul african Robert Mugabe a acceptat să plece de la putere, iar scrisoarea sa de demisie a fost deja redactată, transmite postul de ştiri CNN, care citează o sursă informată cu negocierile. Între timp, atotputernicul partid Zanu-PF s-a întrunit pentru a declanşa procedura de destituire.

Conform CNN, liderul zimbabwian Robert Mugabe a ajuns la un acord cu armata şi va avea parte de imunitate completă după demisie. Soţia sa, Grace Mugabe, va beneficia la rândul ei de imunitate.

Aflat de miercuri în arest la domiciliu, Mugabe ar fi acceptat ieri demisia, dar partidul care l-a menţinut la putere timp de 37 de ani, Zanu-PF, nu a vrut ca el să facă acest anunţ în faţa generalilor, pentru a evita acuzarea armatei de lovitură de stat.

În schimb, liderii Zanu-PF i-au dat termen până azi la ora locală 12.00 (12.00 ora României) pentru a-şi prezenta demisia.

Conform Reuters, o procedură de destituire a lui Robert Mugabe din funcţia de şef al statului a fost pusă în dezbatere pentru astăzi, şedinţa începând la ora locală 16.00 (16.00 ora României).

Cel mai longeviv dictator din lume a pierdut sprijinul partidului său, care îl consideră acum o „sursă de instabilitate“ pentru ţară.

Mugabe este acuzat că nu respectă statul de drept şi este declarat vinovat de „prăbuşirea fără precedent a economiei“ statului Zimbabwe, spune o sursă care a citit textul moţiunii.

Erou al luptei împotriva colonialismului britanic, Robert Mugabe, 93 de ani, este la putere de la obţinerea independenţei ţării sale, în 1980.

Pe hârtie, procedura de destituire a preşedintelui este lungă şi destul de birocratică. Totuşi, spun experţii constituţionali, Zanu-PF dispune de sprijin suficient pentru a accelera procedura de „impeachment“ şi a o oficializa în 24 de ore.

Armata a intervenit pentru a tranşa o luptă pentru putere între soţia bătrânului dictator şi fostul său camarad de gherilă Emmerson Mnangagwa, care a fost demis la 6 noiembrie din postul de vicepreşedinte.

Acuzat de lipsă de loialitate, Mnangagwa, zis şi „Crocodilul“, în vârstă de 75 de ani, a fugit din ţară. El s-a întors joi în Zimbabwe şi este văzut drept succesorul lui Mugabe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite