Poligonul Siria. General rus: „Am testat peste 200 de arme noi“. Peste 420 de civili au fost ucişi în ultimele şase zile într-un fief rebel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata rusă a testat peste 200 de arme noi în teritoriul sirian, a afirmat un general în Duma de Stat de la Moscova, în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU întâmpină dificultăţi din partea Rusiei în privinţa ajungerii la un armistiţiu de 30 de zile în Siria, unde cel puţin 426 de civili au fost ucişi în numai şase zile într-o singură provincie.

Rusia a testat „peste 200 de noi tipuri de arme'“ în Siria, a afirmat joi generalul Vladimir Şamanov, un fost comandant al trupelor de paraşutişti devenit deputat.

„Acest lucru a arătat lumii întregi eficienţa armelor ruseşti“, a insistat Şamanov, care a ţinut un discurs cu ocazia „Zilei Apărătorilor Patriei“, sărbătorită în Rusia la 23 februarie.

Generalul rus nu a precizat despre ce fel de arme este vorba, nici data sau unde au fost acestea testate în Siria, transmite AFP.

Însă două exemplare ale celui mai nou avion de vânătoare rus, SU-57, de a cincea generaţie, au fost desfăşurate miercuri în Siria, potrivit grupului de analişti ruşi „Conflict Intelligence Team“ şi cotidianului rus Kommersant, care citează surse anonime. Această informaţie nu a fost confirmată însă de Ministerul rus al Apărării, notează Agerpres în pagina electronică.

Avionul SU-57

Rusia, principalul aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, este acuzată de Statele Unite că este în mare parte responsabilă de bombardamentele violente desfăşurate în prezent asupra provinciei Ghouta de Est, acte care au provocat moartea a 426 de civili (95 de copii) în ultimele şase zile.

Ghouta de Est este ultimul fief rebel de la porţile Damascului, baza regimului lui Bashar al-Assad.

Kremlinul la răspunde criticilor susţinând că armata rusă nu are nicio vină în campania de bombardamente din Ghouta de Est.

„Cei responsabili de situaţia din Ghouta de Est sunt cei care îi susţin pe teroriştii de acolo. Şi după cum ştiţi, nici Rusia, nici Siria, nici Iranul nu aparţin acestei categorii de ţări“, a spus joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

image

Douma - clădiri bombardate FOTO EPA-EFE

Sub acelaşi motiv, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a opus încheiereii unui armistiţiu umanitar de 30 de zile în Siria. Mai mult, el a acuzat puterile occidentale că folosesc acest armistiţiu drept bază pentru înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

„Autorii rezoluţiei privind cauzele umanitare din Siria vor să deturneze atenţia de la procesul de pace pentru a blama Guvernul sirian şi a promova planul B, adică înlăturarea regimului“, a afirmat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU nu au reuşit să ajungă joi la un acord cu privire la stabilirea unui armistiţiu de 30 de zile în Siria. Anunţul despre impas a fost făcut de ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, care a denunţat „discursurile catastrofale“ similare cu cele referitoare la Alep, din 2016. Statele Unite şi Franţa au contrazis Rusia, criticând în special atacurile împotriva spitalelor, după cum relatează AFP.

Uşor modificată, rezoluţia a fost readusă vineri pe masa Consiliului.

Proiectul de rezoluţie, elaborat de Kuweit şi Suedia, solicită „încetarea ostilităţilor (pentru 30 de zile, n. Red.) pe întreg teritoriul Siriei pentru toate operaţiunile militare, cu excepţia celor îndreptate contra grupărilor Statul Islamic, Al-Qaeda şi Frontul Al-Nusra“. Armistiţiul a fost propus pentru a permite furnizarea de ajutoare umanitare şi evacuarea răniţilor din zonele de luptă.

O rezoluţie poate fi adoptată la ONU cu cel puţin nouă voturi şi cu niciun veto din partea membrilor permanenţi: Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite