Potopul El Niño s-a abătut asupra Peru: 72 de morţi în cele mai grave inundaţii din această ţară FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

72 de morţi, 11 dispăruţi şi peste 12.000 de case distruse. Este ultimul bilanţ al celor mai grave inundaţii din Peru. Ploile puternice nu mai încetează din luna februarie, iar oamenii sunt disperaţi, mai ales că meteorologii au anunţat precipitaţii masive şi pentru următoarele săptămâni.

Potrivit autorităţilor peruane, acesta este cel mai mare dezastru natural din ultimele decenii. 20 dintre 25 de regiuni ale ţării sunt sub ape, iar peste 500.000 de oameni au avut de suferit.

Ploile au provocat şi alunecări de teren care au înghiţit zeci de case. Guvernul de la Lima a anunţat că va aloca 226 de milioane de euro pentru reconstrucţia locuinţelor din cele mai afectate regiuni.

Oamenii se zbat să supravieţuiască sub acest potop. În întreaga ţară e stare de urgenţă acum. Nămolul năvăleşte peste tot cu forţa unui tsunami. Ucide oameni, acoperă case, distruge poduri, ia pe sus tot ce întâlneşte în cale.

Ploile căzute au depăşit de 10 ori cantitatea obişnuită într-o lună. Sunt zeci de ani de când Peru nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie. Bilanţul se agravează pe zi ce trece.

Aproximativ 572.000 de persoane sunt afectate de intemperii. Multe au fost evacuate. Se estimează că aproximativ 70.000 de oameni şi-au pierdut toate bunurile în şuvoaiele revărsate.

"Sunt locuri în care a plouat mai mult decât în timpul fenomenului El Nino din 1982 şi 1998", a precizat premierul Fernando Zavala. 

Centrul celui de-al treilea cel mai mare oraş din ţară, Trujilio, a fost inundat, iar sute de locuitori din capitala Lima au fost salvaţi vineri de echipele de intervenţie.

Regiunea se confruntă cu fenomene meteo extreme de la începutul anului, în timp ce ţara învecinată, Chile, este afectată de cele mai grave incendii de vegetaţie din istoria sa, după o perioadă de secetă. Oamenii de ştiinţă au numit acest fenomen "El Nino de coastă". Creşterea cu circa 5 grade Celsius a temperaturii apelor oceanului provoacă precipitaţii abundente în Anzi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite