Pregătiţi-vă de revolte în cazul în care euro se va prăbuşi, le cere Ministerul de Externe de la Londra ambasadelor din Eurozonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a ordonat ambasadelor să fie pregătite să ajute expaţii britanici din statele Eurozonei pentru momentul în care euro s-ar prăbuşi şi ar urma revolte violente. E doar o chestiune de timp până când se va întâmpla, declară un înalt oficial pentru "Telegraph".

Ministerul de Externe britanic a trimis circulare ambasadelor sale din Eurozonă, prin care le cere să îşi facă planuri de acum pentru momentul în care moneda euro s-ar prăbuşi. Reprezentanţele diplomatice britanice vor trebui să fie capabile să ajute de urgenţă cetăţenii britanici din aceste state, relatează "Telegraph". Avertizarea vine în contextul adâncirii crizei, cu Spania şi Italia care nu mai reuşesc să se împrumute pe pieţele externe decât la preţuri exorbitante, imposibil de susţinut. Diplomaţii britanici sunt avertizaţi că prăbuşirea euro devine din ce în ce mai plauzibilă şi că ar trebui să fie pregătiţi de eventuale colapsuri ale sistemelor bancare din anumite state şi chiar de revolte. Ţinând cont de ce s-a întâmplat în Grecia şi în Italia - proteste extrem de violente şi bănci atacate - Ministerul de Externe britanic consideră că acelaşi scenariu s-ar putea repeta şi în alte state ale Eurozonei.

Ambasadele trebuie să fie pregătite să evacueze expaţii britanici, dar şi să îi ajute financiar, în cazul în care, ca urmare a unui colaps financiar al statului unde se află, aceştia nu ar mai avea acces la propriile conturi.

Ministerul de Finanţe britanic confirmase la începutul lunii că Marea Britanie îşi face planuri de urgenţă pentru a putea contracara consecinţele eventualei prăbuşiri a monedei europene.

Totul e acum o chestiune de timp. "E în interesul nostru că ei (n.r. - oficialii din Eurozonă) mai încearcă să câştige timp pentru că asta ne dp timp şi nouă să ne pregătim", a declarat un înalt oficial guvernamental pentru cotidianul britanic.

Îngrijorările ţin în special de Italia şi de Spania, ale căror randamente (dobânzi la obligaţiuni) cresc continuu, mărind costurile la care se împrumută aceste state. Noul guvern de la Roma al lui Mario Monti va trebui să găsească până la sfârşitul lui ianuarie 30 de miliarde de euro pentru partea din datorie care ajunge la scadenţă. Sâmbătă, guvernul italian a declarat că premierul Monti a apreciat, la întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, că un colaps al Italiei "va însemna inevitabil sfârşitul euro".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite