Preşedintele Trump a pus tunurile pe Iran, Europa nu îl susţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump, la tribuna ONU
Preşedintele SUA, Donald Trump, la tribuna ONU

„Trump declanşează o ofensivă globală privind acordul nuclear cu Iranul”, scrie Financial Times, observând că „Teheranul şi Europa încearcă să convingă SUA de meritele acordului, după discursul dispreţuitor al preşedintelui” american de la tribuna Adunării Generale a ONU.

În cuvântarea sa de marţi de la sediul ONU din New York, Trump spunea că acordul cu Iranul din 2015 a fost „una din cele mai rele şi mai unilaterale tranzacţii făcute vreodată de Statele Unite”. Trump a mai formulat asemenea critici în trecut, iar oficialii de la Casa Albă au spus că va fi nevoie de schimbări în acord pentru ca Statele Unite să-l poată susţine în continuare.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a spus că discursul de la dezbaterea generală a Adunării ONU al preşedintelui Donald Trump nu înseamnă că Washingtonul plănuieşte să abandoneze acordul nuclear istoric cu Iranul. „Nu este un semnal că vrea retragerea din acord. Este un semnal clar că nu este mulţumit de acord, pentru că el nu face ca Statele Unite să fie în mai mare siguranţă”, a spus Haley într-un interviu acordat marţi televiziunii CBS.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a reacţionat la discursul preşedintelui Trump  şi a anunţat că SUA va pierde încrederea comunităţii internaţionale dacă va revoca Acordul nuclear convenit cu Teheranul. Liderul iranian a precizat că o astfel de măsură va atrage un cost foarte mare pentru America.

 Un „discurs a urii, neruşinat şi ignorant”, mai degrabă amintind de „Evul Mediu, şi nu de secolul XXI şi nefiind demn de un răspuns” – aceasta este descrierea făcută de ministrul de externe iranian alocuţiunii preşedintelui Trump, notează Der Spiegel.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a delarat la Naţiunile Unite că nu este necesar „să se renegocieze acordul" privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, în pofida criticilor americane. Miniştrii ţărilor semnatare (Iran, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), reuniţi în marja Adunării Generale ONU, „nu au discutat despre modificarea" acordului şi sunt toţi „de acord să aprecieze că până în prezent textul este respectat de toată lumea", inclusiv de Statele Unite, a subliniat ea.

Franţa a apărat ferm acordul nuclear cu Iranul, şeful diplomaţiei franceze afirmând, luni, că ar putea avea loc discuţii pentru consolidarea pactului pentru perioada post-2025, subliniind, totodată, că un colaps al acordului ar putea determina statele vecine ale Iranului să dezvolte arme nucleare. „Este esenţial să îl menţinem, pentru a evita proliferarea. 

În această perioadă, în care vedem riscurile, cu situaţia Coreii de Nord, trebuie să păstrăm această linie„, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. „Franţa va încerca să îl convingă pe preşedintele Donald Trump de pertinenţa acestei opţiuni, (menţinerea acordului), chiar dacă pot fi făcute eforturi pentru îmbunătăţirea acestui acord (după 2025)”, a mai spus ministrul francez. 

În declaraţiile făcute în marja Adunării Generale a ONU, reuniunea anuală a liderilor mondiali, la New York, Le Drian a precizat că un colaps al acordului ar putea duce la o cursă regională a înarmării. Aliaţii SUA se tem de posibilitatea ca Trump să se retragă din acordul nuclear de referinţă din 2015, convenit pentru a reduce programul nuclear al Teheranului, în schimbul ridicării unora dintre sancţiunile economice. 

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a afirmat că orice demers al SUA de a renunţa la acordul privind programul nuclear iranian va descuraja alte ţări, precum Coreea de Nord, de a purta negocieri şi de a pune capăt programelor lor nucleare, relatează joi agenţia Reuters. 

 Exprimându-se în marja unei reuniuni a ONU la New York, Gabriel a estimat că trebuie depuse multe eforturi în următoarele săptămâni pentru a menţine acordul din 2015, în baza căruia Teheranul şi-a încetat programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor.

„Este o situaţie aproape tragică, când singurul acord existent pentru a preveni proliferarea armelor nucleare este în pericol, într-un moment în care vedem că alte ţări, precum Coreea de Nord, se dotează cu arme nucleare“, a declarat ministrul german.

Din Berlin, ministrul german al economiei, Brigitte Zypries, a afirmat că Germania, unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Iranului din Europa, are „un mare interes“ în ce priveşte menţinerea acordului, care a dus la o deschidere a Iranului din punct de vedere economic. Exporturile germane către Iran au crescut cu 23 %, ajungând la 1,4 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2017. 

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat marţi că Iranul ar putea să renunţe la acordul său nuclear cu puterile lumii „în câteva ore”. „Dacă America doreşte să revină la experienţa impunerii de sancţiuni, Iranul se va întoarce cu siguranţă în scurt timp – nu în cursul unei săptămâni sau luni, ci în câteva ore – la condiţii mult mai avansate decât cele de la startul negocierilor”, a declarat într-un mesaj adresat de Rouhani în timpul unei a sesiuni a parlamentului şi difuzat în direct de televiziunea de stat. 

Iranul susţine că noile sancţiuni impuse de SUA încalcă acordul convenit în 2015 cu SUA, Rusia, China şi trei puteri europene în care a fost de acord să reducă activitatea sa nucleară în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că noile sancţiuni SUA nu aveau legătură cu acordul nuclear iranian şi că Iranul trebuie tras la răspundere pentru „lansările sale de rachete, susţinerea terorismului, nerespectarea drepturilor omului şi încălcarea rezoluţiilor ONU”. 

„Iranul nu poate fi lăsat să folosească acordul nuclear pentru a lua ostatică lumea… Acordul nuclear nu trebuie să devină prea mare pentru a eşua”, a declarat Haley marţi, ca replică la comentariile lui Rouhani. Nikki Haley va călători săptămâna viitoare la Viena pentru a discuta despre activităţile nucleare ale Iranului cu oficiali din cadrul autorităţii de supraveghere din cadrul ONU, ca parte a procedurii de revizuire a respectării de către Teheran a acordului nuclear din 2015.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite