Primul contact delicat şi divergenţe flagrante între Trump şi Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel au stabilit contactul vineri, la Casa Albă, însă tensiunea era palpabilă, iar divergenţele evidente, de la liberul schimb şi până la imigraţie, comentează AFP.

Ei au evocat amândoi o întâlnire productivă - însă au cariere şi stiluri atât de radical de diferite - într-o scurtă conferinţă de presă, în care au rămas fermi pe poziţii.

„Eu nu sunt un izolaţionist, eu sunt un partizan al liberului schimb, dar al unui schimb echitabil (...), pentru că liberul nostru schimb a condus la multe lucruri rele“, a declarat Trump, răspunzându-i astfel lui Merkel, care avertizează în mod neobosit împotriva tentaţiei protecţionismului.

Subliniindu-şi convingerea cu privire la faptul că Statele Unite au fost marile perdante ale acordurilor comerciale din ultimele decenii, omul de afaceri septuagenar a insistat asupra voinţei sale de a negocia texte care să nu conducă la „închideri de uzine“ pe teritoriul american.

Criticile americane cu privire la excedentul comercial german nu sunt noi, însă administraţia Trump a optat pentru un ton clar mai agresiv decât cele dinainte pe această temă.

Iornizându-i pe „negociatorii germani“ care au făcut mult timp „o treabă mai bună“ ca omologii lor americani, Trump a dat asigurări că acele vremuri au trecut.

Imigraţia, „un privilegiu“

Merkel a recunoscut că este preferabil să vorbească în mod direct, decât să vorbească prin intermediul presei, însă nu a ascuns existenţa a numeroase puncte de dezacord.

Exprimându-şi dorinţa unei reluări a negocierilor, lansate în 2013, cu privire la Acordul de liber schimb transatlantic TTIP, ea a subliniat cât de benefic putea să fie Statelor Unite şi Uniunii Europene.

„Eu cred că mondializarea trebuie să fie modelată cu un spirit deschis“, a spus ea, în contextul în care noua administraţie americană îşi articulează acţiunea în jurul sloganului „America pe primul plan“.

Un personaj central într-o UE plină de îndoieli, Merkel - care vizează al patrulea mandat în septembrie - a avut grijă să elogieze integrarea europeană, subliniind cât de strâns legat este „succesul germanilor“ de aceasta.

„Este un lucru de care sunt profund convinsă“, a insistat ea adresându-i-se preşedintelui republican care a lăudat, în ultimele luni, „minunatul“ Brexit sau care a prezis, zâmbind, că şi alte ţări vor părăsi UE în curând.

Chiar dacă cei doi lideri au evitat cu grijă criticile directe, pe tema imigraţiei au cele mai mari divergenţe.

Imigraţia este „un privilegiu, nu un drept“, a spus Trump.

„Securitatea cetăţenilor noştri trebuie să treacă înainte“, a subliniat el în această conferinţă de presă de peste o jumătate de oră, urmărită cu atenţie de ambele părţi ale Atlanticului.

Subiectul este sensibil, după ce, la jumătatea lui ianuarie, Trump a catalogat drept ”catastrofală” decizia lui Merkel de a-şi deschide ţara sutelor de mii de solicitanţi de azil, în 2015 şi 2016.

La rândul său, cancelarul a criticat în mod deschis decretul antiimigraţie al preşedintelui american.

În ceea ce priveşte NATO, miliardarul şi-a reiterat „susţinerea puternică“ faţă de organizaţie. Însă a insistat imediat asupra imperioasei necesităţi ca aliaţii europeni „să-şi plătească partea dreaptă pentru apărare“.

Merkel a dat asigurări, în ceea ce o priveşte, că Germania îşi va creşte cheltuilile. „Noi ne angajăm astăzi la acest obiectiv de 2% (din PIB) până în 2024“, a declarat ea.

Problema încălzirii globale - din care Germania intenţionează să facă unul dintre subiectele centrale al summitului G20 pe care-l prezidează la Hamburg, în iulie - nu a fost abordată în mod public.

„Handshake?“

În proiectul de buget, dezvăluit joi, Donbald Trump a lăsat puţin loc de îndoială asupra acestui capitol. La nivel naţional, dar şi internaţional, el intenţionează să efectueze tăieri clare în aproape toate fondurile alocate luptei împotriva modificărilor climatice.

Vizita a început în mod clasic, cu o strângere de mână a celor doi lideri, pe treptele Casei Albe.

Însă, mai târziu, pe când era aşezat lângă ea, în Biroul Oval, Trump a ignorat-o - sau nu a auzit-o, din cauza declicurilor aparatelor de fotografiat - pe Merkel, care-i propunea să dea din nou mâna, pentru posteritate.

„Handshake?“, spune ea, fără primească vreun răspuns.

La sfârşitul unei conferinţe de presă fără cea mai mică urmă de complicitate şi înainte să plece în weekend către Florida, la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, preşedintele american a încercat să glumească cu cancelarul german.

Trump a spus, referindu-se la acuzaţiile sale potrivit cărora a fost pus sub ascultare de către precedenta administraţie a lui Barack Obama, că poate are „ceva în comun“ cu Merkel.

Trump l-a acuzat pe predecesorul său Barack Obama, într-o serie de tweet-uri şi fără să prezinte cea mai mică dovadă, că l-a pus sub ascultare.

În 2013, fostul consultant NSA Edward Snowden a dezvăluit că telefonul mobil al lui Merkel a fost pus sub ascultare de această agenţie de informaţii americană.

Însă Angela Merkel nu a râs la gluma făcută de Donald Trump.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite