Psihologul rus aflat în centrul scandalului Cambridge Analytica susţine că Facebook vrea să-l scoată ţap ispăşitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Kogan Foto: Captură Youtube
Aleksandr Kogan Foto: Captură Youtube

Specialistul în colectarea şi prelucrarea datelor Aleksandr Kogan, care a pus la punct o aplicaţie specială pentru colectarea datelor utilizatorilor de Facebook şi a transmis informaţiile companiei Cambridge Analytica, implicată în campania lui Donald Trump pentru prezidenţiale, acuză compania fondată de Mark Zuckerberg că vrea să-l scoată ţap ispăşitor.

Ba mai mult. Într-un interviu acordat CNN, Kogan, care s-a născut în Republica Moldova şi a crescut până la vârsta de 7 ani la Moscova, după care a emigrat cu familia în SUA, susţine că „folosirea datelor utilizatorilor pentru profit este modelul de afacere“ al companiei Facebook.

În interviul acordat CNN despre activitatea sa pentru compania Cambridge Analytica (CA), acuzată că a obţinut în mod inadecvat acces la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, transformându-le într-o armă politică unică, Aleksandr Kogan a declarat că suspectează că mii de alţi dezvoltatori şi specialişti în date au folosit metode similare pentru a strânge informaţii despre utilizatorii reţelei sociale.

Psihologul, în vârstă de 32 de ani, care este angajat al Universităţii Cambridge, a afirmat, potrivit CNN, că a adunat în 2014 informaţii despre 30 de milioane de americani prin intermediul aplicaţiei sale pentru un test de personalitate, date pe care le-a transmis apoi companiei Cambridge Analytica. Potrivit postului citat, când Facebook a aflat, în 2015, că Aleksandr Kogan a furnizat datele companiei, a cerut ca acestea să fie şterse, afirmând că transferul sau vânzarea de date este împotriva politicii sale.

Însă Kogan afirmă că nu crede că a încălcat politica Facebook. El susţine că fostul angajat al CA Christopher Wylie, ale cărui dezvăluiri despre compania pentru care a lucrat au declanşat criza prin care trec acum Facebook şi Cambridge Analytica, l-a asigurat că face totul conform politicii companiei.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al companiei Facebook a declarat pentru CNN că Aleksandr Kogan a încălcat politica Facebook în mai multe moduri, inclusiv prin transferul de date către terţi în scopuri comerciale.

Kogan, care lucrează pentru Universitatea Cambridge din 2012, a afirmat că nu-şi aminteşte dacă a citit sau nu toate condiţiile Facebook în 2014, bazându-se pe asigurările primite din partea lui Wylie.

În acest timp, un purtător de cuvânt al lui Wylie a afirmat că acesta a vorbit deschis despre rolul său în cadrul Cambridge Analytica, adăugând că a cooperat cu autorităţile britanice timp de mai multe luni.

  

Kogan a mai declarat pentru CNN, marţi, că şi-a început activitatea încercând să afle ce se poate anticipa despre o anumită persoană pe baza aprecierilor („like-urilor“) pe care aceasta le face pe reţeaua de socializare. El susţine că s-a bazat iniţial şi pe cercetări făcute de alţii, dar după ce a analizat şi cazul său, a ajuns la concluzia că modelul nu este eficient. 

„Ceea ce am descoperit a fost că datele nu sunt foarte exacte la nivel individual“, a afirmat acesta. Ca urmare, Kogan spune că, după părerea sa, Cambridge Analytica vindea „un mit“ pentru campaniile politice, sugerând că poate oferi o metodă sofisticată pentru a transmite mesaje ţintite votanţilor prin determinarea tipului lor de personalitate prin social media. 

Tot el a afirmat că este dispus să depună mărturie în faţa Congresului american cu privire la activitatea sa în cadrul Cambridge Analytica, precum şi să stea de vorbă cu autorităţile în cazul în care acestea doresc acest lucru. 

În acest timp, „The Guardian“ a relatat că Aleksandr Kogan, care a absolvit Universitatea din California, Berkeley în 2018 şi şi-a obţinut doctoratul în 2011 la Universitatea Hong Kong, a avut o colaborare şi cu Universitatea de stat din Sankt Petersburg, pe care nu a trecut-o însă în CV-ul său public pe website-ul Universităţii Cambridge. 

El a fost profesor asociat la universitatea rusă şi a beneficiat de fonduri guvernamentale ruse pentru cercetări în domeniul social media. „Stresul, sănătatea şi starea psihologică de bine în reţelele sociale – o investigaţie interculturală“ a fost titlul unui astfel de proiect. „The Guardian“ adaugă că postări online îl prezintă pe Kogan ţinând prelegeri în limba rusă. Una dintre ele: „Noi metode de comunicare ca un instrument politic eficient“.

În acest timp, Universitatea Cambridge, pentru care lucrează Kogan, a afirmat că li se permite cadrelor didactice să aibă colaborări externe, cu condiţia să informeze conducerea instituţiei. Iar lectorul a făcut acest lucru. 

Numai că nu a suflat o vorbă în plus despre activitatea sa în acest sens. Colegii lui habar nu aveau de postul de la Universitatea de stat din Sankt Petersburg. 

Tot acest scandal a aruncat Facebook într-o criză fără precedent. Acţiunile companiei au înregistrat marţi, la debutul tranzacţiilor pe Wall Street, o scădere de 5,4%, care se adaugă declinului de aproape 7% înregistrat luni, potrivit Reuters.

Luni, acţiunile Facebook au încheiat şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de 6,8%, ceea ce a anulat aproape 50 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a companiei. Totodată, scandalul l-a afectat şi pe Mark Zuckerberg, fondatorul companiei, a cărui avere s-a diminuat cu 4,9 miliarde de dolari ca urmare a scăderii cotaţiei acţiunilor Facebook.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite