Raport Freedom House: Democraţia este în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drepturile politice şi libertăţile civile s-au deteriorat în întreaga lume, ajungând în 2017 la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Aceasta este una dintre concluziile raportului „Freedom in the World 2018“ („Libertatea în lume 2018“, în trad.), realizat de organizaţia neguvernamentală Freedom House.

Potrivit acestui document, ţările care au suferit un regres în materie de democraţie sunt mai numeroase decât cele care au înregistrat un progres din acest punct de vedere. Mai precis, situaţia drepturilor omului s-a înrăutăţit în 71 de state dintre cele 195 analizate, în timp ce îmbunătăţirea a fost constatată în numai 35.

Anul 2017 a prelungit, astfel, perioada care stă sub semnul democraţiilor suferinde şi autocraţilor care prind tot mai mult curaj. Însă unul dintre cele mai tulburătoare evenimente a fost reprezentat de „retragerea accelerată a Statelor Unite din angajamentul lor istoric de a promova şi sprijini democraţia“ la nivel global. 

Documentul punctează faptul că state care în urmă cu un deceniu păreau să fie promiţătoare poveşti de succes, cum ar fi Turcia şi Ungaria, alunecă pe o pantă autoritară.

În acelaşi timp, cele mai puternice democraţii ale lumii au de rezolvat serioase probleme interne, pornind de la cele legate de inechităţile sociale şi economice şi până la cele referitoare la ameninţările teroriste şi la numărul mare de refugiaţi ajunşi pe teritoriul lor. Aceste provocări au dus la ascensiunea populiştilor, care au înregistrat rezultate bune sau chiar foarte bune la alegerile din Olanda, Franţa, Germania şi Austria. De altfel, în Austria extrema-dreaptă a fost cooptată la guvernare.

Dar nu numai faptul că democraţia este în declin este îngrijorător, arată raportul Freedom House. Cele mai importante autocraţii din lume - China şi Rusia - au profitat de ocazie nu numai pentru a-şi întări politicile de represiune la nivel intern, ci şi pentru „a-şi exporta influenţa malignă în alte ţări, care le copiază din ce în ce mai mult din comportament şi adoptă dispreţul lor pentru democraţie“, afirmă autorii documentului.

Statele Unite, pe o pantă descendentă

Autorii raportului notează că, deşi în ultimii şapte ani, s-a remarcat un uşor declin în privinţa drepturilor politice şi libertăţilor civile din SUA, în 2017 această tendinţă s-a accentuat. Statele Unite au pierdut, faţă de anul precedent, trei puncte pe scala de 100 de puncte folosită în acest raport pentru evaluare, 100 fiind scorul agregat aferent celui mai liber stat. Astfel, scorul agregat înregistrat de SUA în 2017 este de 86, sub Franţa (90), Marea Britanie (94) şi Germania (94). 

image

Sursa foto: freedomhouse.org 

Documentul Freedom House notează că cele trei puncte au fost pierdute din cauza lipsei de acţiune a administraţiei Trump în ceea ce priveşte prevenirea unor interferenţe similare celor de care a fost acuzată Rusia în campania electorală americană din 2016, din cauza încălcării unor standarde etice de bază de către noua administraţie de la Washington, dar şi din cauza unei reduceri a transparenţei guvernamentale.

Chiar şi aşa, menţionează autorii raportului, Statele Unite fac parte, fără niciun dubiu, din categoria ţărilor libere.

Datele prezentate pe site-ul freedomhouse.org arată că 100 puncte au fost acordate Finlandei, Norvegiei şi Suediei, în timp ce scorul agregat al Canadei a fost de 99 de puncte. 

În cazul României, situaţia a rămas neschimbată faţă de anul precedent, ţara noastră înregistrând 84 de puncte.

Autorii raportului au menţionat şi ţările care trebuie urmărite cu interes în anul 2018, având în vedere, în anumite cazuri, politicile guvernanţilor lor, iar în altele, faptul că vor fi organizate alegeri. Este vorba despre Afganistan, Angola, Georgia, Irak, Macedonia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, Statele Unite şi Uzbekistan. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite