Statul Islamic a revendicat triplul atentat terorist de la Damasc, soldat cu peste 70 de morţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 70 de persoane şi-au pierdut viaţa duminică într-o explozie triplă în apropierea unui sanctuar şiit de la periferia Damascului, un atentat revendicat de gruparea Statul Islamic, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, citat de AFP.

Acest atentat a avut loc în contextul în care o nouă rundă de negocieri, desfăşurate la Geneva sub egida ONU, încearcă să găsească o soluţie la conflictul sirian.

Spre orele prânzului, o maşină capcană a explodat în faţa unei staţii de autobuz din vecinătatea moscheii Sayeda Zeinab, un important loc de cult al comunităţii şiite care adăposteşte mausoleul uneia dintre nepoatele profetului Mahomed, a informat agenţia oficială Sana.

Ulterior, doi kamikaze şi-au detonat centurile cu explozivi în momentul în care martorii se adunau la locul tragediei.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a prezentat un bilanţ cu 71 de morţi, printre care cinci copii.

Mass-media oficiale siriene au anunţat moartea a cel puţin 50 de persoane şi peste 100 de răniţi.

Tripla explozie a făcute pagube importante, săpând o groapă adâncă în şosea şi incendiind faţada unui imobil.

Atentatul, comis într-un sector controlat de regim, a fost revendicat rapid de ISIS într-un comunicat publicat pe reţele sociale.

"Doi soldaţi califatului au desfăşurat operaţiuni sinucigaşe într-un cuib de necredincioşi din zona Sayeda Zeinab", a precizat organizaţia radicală sunnită.

Şiiţii sunt frecvent ţinta grupărilor jihadiste sunnite, în special ISIS, care consideră că membrii acestei comunităţi sunt eretici.

Şeful diplomaţiei externe a UE a declarat că exploziile de duminică de la Damasc au avut scopul întreruperii conferinţei de pace pentru Siria moderate de ONU. 

Federica Mogherini, aflată la Geneva pentru discuţii, s-a declarat mulţumită că membri ai opoziţiei siriene s-au decis să participe la negocieri. Bashar al-Jaafari, şeful delegaţiei guvernamentale siriene prezente la negocieri, a declarat că atacul de ieri confirmă legătura dintre opoziţie şi terorism, relatează corespondenţii BBC.

Noi convorbiri între emisarul special ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, şi delegaţiile opoziţiei şi guvernului de la Damasc, sunt programate, astăzi, la Geneva.

După ce a ezitat să participe la negocieri şi a ameninţat că se va retrage, opoziţia a anunţat că analizează propunerile mediatorului ONU.

Opoziţia insistă ca, înainte de a începe negocierile propriu-zise, Damascul să accepte o serie de condiţii: oprirea bombardamentelor guvernamentale şi ruseşti asupra cartierelor civile, ridicarea asediilor unor oraşe şi eliberarea a aproximativ 3.000 de femei şi copii din închisorile lui Bashar al-Assad.

Discuţiile sunt complicate şi de neînţelegeri privind lista participanţilor la acestea, guvernul de la Damasc este nemulţumit de prezenţa delegaţilor a două miliţii islamiste.

De altfel, după triplul atentat-sinucigaş de ieri, soldat cu moartea a 71 de persoane, un reprezentant al lui Bashar al-Assad a reluat teza că rebelii ar fi, de fapt terorişti, în ciuda faptului că atacul a fost revendicat de Statul Islamic, grupare jihadistă aflată în conflict, atât cu rebelii, cât şi cu regimul de la Damasc.

Războiul civil din Siria a început în 2011 şi s-a soldat, până acum, cu moartea a peste 260.000 de persoane, iar 10 milioane de civili au fost forţaţi să se refugieze, mulţi dintre ei în afara ţării.

Conflictul a permis apariţia unor grupări extremiste, între care Statul Islamic şi Frontul Al Nusrah, afiliat reţelei Al-Qaeda, care controlează teritorii importante.

În război au fost atrase, indirect, puteri regionale care sprijină cele două părţi, iar Statele Unite şi aliaţi ai lor, precum şi Rusia, au declanşat campanii aeriene împotriva unor grupări locale, în principal Statul Islamic. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite