Statul Islamic şi-a pierdut capitala. Oraşul Raqqa a fost cucerit de coaliţia internaţională condusă de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldat din Forţelor Democrate Siriene
Soldat din Forţelor Democrate Siriene

Forţele democratice siriene, susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA, au eliberat oraşul sirian Raqqa, proclamat de jihadişti capitala Statului Islamic.

Oraşul sirian Raqqa a fost eliberat de trupele arabo-kurde ale Forţelor Democrate Siriene (FDS) pe 17 octombrie, a declarat purtătorul de cuvânt al alianţei anti-jihadiste AFP.

Bătălia de la rakka, care s-a încheiat marţi, s-a soldat cu 3.250 de morţi - dintre care 1.130 sunt civili -, în decurs de peste patru luni, potrivit unui bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), un ONG cu sediul în Matrea Britanie, relatează AFP.

Confruntările armate şi bombardamentele aeriene care au devastat fosta capitală a grupării jihadiste în Siria s-a soldat, începând de la 5 iunie, cu moartea a ”1.130 de civili, inclusiv 270 de copii, şi a 2.120 de combatanţi” din cadrul Statului Islamic şi forţelor susţinute de Statele Unite, a precizat SOHR.

 Intraţi în Rakka la începutul lui iunie, combatanţi kurzi şi arabi din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS) au cucerit ultima redută aflată sub controlul a doar câtorva zeci de jihadişti străini, într-un oraş de-acum gol de locuitori.

La fel ca la Raqqa, organizaţia extrem de violentă este încolţită în ultimele fiefuri în Irak şi Siria. La trei ani de la fulgerătoarea sa ascensiune, ”califatul” autoproclamat în 2014 de către Statul Islamic se surpă în faţa ofensivelor susţinute de Statele Unite sau Rusia.

Până la 300 de jihadişti străini s-ar afla baricadaţi în continuare într-un stadion şi un spital din centrul oraşului Rakka, potrivit FDS.

 Un acord negociat de către Consiliul Civil din Rakka, o administraţie locală înfiinţată de FDS, a permis evacuarea sâmbătă a 3.000 de civili prinşi în capcana luptelor. Ei au ajuns în zone aflate sub controlul FDS, potrivit acestor forţe.

Aproximativ 275 de jihadişti şi familiile lor au părăsit oraşul în virtutea acordului. Era imposibil imediat să se afle dacă au fost autorizaţi să se ducă în alte regiuni aflate pe mâna Statului Islamic.

 ”Între 250 şi 300 de terorişti străini care au refuzat acordul şi au decis să se bată până la capăt se află încă în oraş, iar unii au rude cu ei”, a dat asigurări duminică Talal Sello, un purtător de cuvânt FDS.

Coaliţia internaţiională a repetat în mai multe rânduri că jihadiştii străini nu vor fi autorizaţi să părăsească oraşul.

”Ultimul lucru pe care-l vrem este ca aceşti combatanţi străini să fie eliberaţi, să se poată întoarce în ţările lor de origine şi să provoace şi mai multă teroare”, dădea asigurări duminică Dillon.

Întrebat despre soarta jihadiştilor străini la Rakka, ministrul francez al Apărării Florence Parly evoca aceeaşi voinţă a Parisului de ”a merge până la capătul acestei bătălii”. ”Dacă jihadişti pier în aceste lupte, aş spune că este cu atât mai bine”, a adăugat ea.

Căderea Rakka constituie o nouă înfrângere majoră a Statului Islamic. Oraşul a devenit simbolul celor mai sângeroase atrocităţi comise de organizaţia jihadistă, care a planificat aici atentate comise în mai multe ţări în ultimii ani, mai ales în Europa.

Statul Islamic deţine în continuare controlul asupra a jumătate din Deir Ezzor. Această regiune din estul Siriei, bogată în petrol şi situată la frontiera cu Irakul, este teatrul a două ofensive distincte vizând să-i înlăture pe jihadişti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite