Summit-ul G20. SUA pun în discuţie liberul schimb, multileralismul şi Acordul de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul a început să pună în discuţie doctrina mondială în favoarea liberului schimb şi multilateralismului, dar şi lupta împotriva modificărilor climatice, într-o reuniune a miniştrilor Finanţelor statelor membre ale Grupului Celor 20 (G20), care s-a încheiat sâmbătă, în Germania, şi care a fost prima ieşire la rampă a noului secretar al Trezoreriei Steven Mnuchin, relatează AFP.

Această reuniune, la Baden-Baden (sud-vest) a fost prima a administraţiei noului preşedinte american Donald Trump, care afişează poziţii ostile liberului schimb şi sceptice în privinţa încălzirii globale, în răspăr faţă de poziţiile G20 - grupul celor mai puternice ţări din lume -, hotărât în favoarea liberului schimb.

Statele Unite au reuşit să impună să se retragă din comunicatul final cuvântul ”protecţionism” şi să evoce o renegociere a OMC.

Potrivit mai multor surse, Mnuchin a vorbit foarte puţin în timpul dezbaterilor, iar la finalul celor două zile ale reuniunii, dacă Washingtonul nu a rupt-o cu G20, s-au confirmat divergenţe importante.

De ani de zile, G20 relua ca pe un refren o frază prin care condamnă protecţionismul. Steven Mnuchin a blocat această referinţă, iar membrii grupului au încercat - fără succes - să găsească o formulă mulţumitoare pentru toată lumea cu privire la comerţul mondial.

În faţa acestui blocaj, miniştrii au ales o frază fără mare semnificaţie: ”acţionăm să consolidăm contribuţia comerţului la economiile noastre”.

În traducere liberă: ”nu suntem de acord cu Statele Unite”, iar în lipsa unui acord, comunicatul asigură un serviciu minim, a decriptat ministrul francez al Finanţelor Michel Sapin, în opinia căruia această opţiune nu înseamnă un recul, ci o blocare a situaţiei.

Mnuchin, în schimb, a apreciat în conferinţa de presă că ”formularea istorică (a precedentelor G20) nu era pertinentă”.

DINCOLO DE CUVINTE

Însă, dincolo de disputa semantică, această reuniune de la Baden-Baden semnalează totodată o voinţă americană de a repune în discuţie multileralismul - organizarea mai degrabă a relaţiilor între o ţară şi toate celelalte, decât de la ţară la ţară - în mersul economiei mondiale. Acest multilateralism este considerat ineficient în protejarea cetăţenilor americani faţă de efectele nefaste ale mondializării.

Mnuchin a declarat, astfel, că Statele Unite nu exclud să renegocieze acordurile Organizaţiei Mondiale a Comeţului (OMC), solclul liberalizării schimburilor comerciale începând din 1995, care s-a confruntat cu mai multe eşecuri şi care se vede concurat tot mai mult de acorduri comerciale regionale - pe care administraţia Trump intenţionează, de asemenea, să le pună în discuţie, de altfel.

”Noi credem că anumite părţi ale OMC nu sunt aplicate şi vom încerca, în mod combativ, să le facem să fie aplicate în interesul muncitorilor americani”, a declarat Mnuchin într-o conferinţă de presă, adăugând că aceste ”acorduri sunt nişte acorduri vechi, iar dacă au nevoie să fie renegociate, noi vom avea şi acest lucru în vedere”.

Sapin a subliniat, de altfel, că, în timpul negocierilor, ”textul american nu mai cuprindea procesele multilaterale”, un semn al neîncrederii americane.

Cu toate acestea, mai mulţi miniştri, inclusiv germanul Wolfgang Schäuble, au insistat asupra anumitor progrese, validate de G20, cu privire la probleme legate de rata de schimb, fiscalitate, lupta împotriva finanţării terorismului, sau că acesta a fost un G20 în continuitatea celor dinainte.

”Americanii nu au fost izolaţi. Este rolul preşedinţiei (G20) să unească, nu să izoleze”, a declarat în conferinţa de presă finală Schäuble, în contextul în care Germania a făcut totul pentru a evita un scandal într-un loc public.

Sapin a vorbit despre un ”dezacord între o ţară şi toate celelalte”, exprimându-şi ”regretul”, în timp ce directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde a apreciat că administraţia americană este încă în faza ”de adaptare”.

IMPAS PE TEMA MODIFICĂRII CLIMATICE

În ceea ce priveşte încălzirea globală, G20 a intrat într-un impas, prin faptul că nu a menţionat Acordul de la Paris din 2015, care figura în comunicatele anterioare.

în legătură cu acest punct, Mnuchin a evocat o problemă mai degrabă de perimetru decât de voinţă politică. ”Acesta nu este domeniul meu”. ”Administraţia (americană) va avea o opinie cu privire la acest subiect”.

La final, Schäuble a pretins că ”G20 (a fost) mai degrabă consolidat decât slăbit”.

Comisarul European pentru Afaceri Economice Pierre Moscovici a fost mai moderat, el vorbind despre o ”reuniune complicată, cu o concluzie temporară, care ar fi putut să fie mai bună”.

”Temporară” întrucât impasurile miniştrilor Finanţelor cu privire la comerţ şi modificările climatice implică faptul că şefilor de stat şi de guverne le va reveni sarcina să le tranşeze, în iulie, la Hamburg, în nordul Germaniei, în cadrul unui summit la care va participa Donald Trump.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite