Trump, acuzat la Istanbul că a comis „o mare crimă“ şi apără interesele sioniste în cazul Ierusalimului. Îndemnul inedit a lui Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii lumii musulmane, reuniţi de Edogan la Istanbul pentru a denunţa decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului FOTO EPA-EFE
Liderii lumii musulmane, reuniţi de Edogan la Istanbul pentru a denunţa decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului FOTO EPA-EFE

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), reunită miercuri într-un summit extraordinar la Istanbul, a condamnat şi respins decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

OCI a îndemnat toate ţările să recunoască Palestina ca stat, transmite Reuters.

Preşedintele Aurtorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a prezentat, în intervenţia sa, iniţiativa americană drept „o mare crimă“ care încalcă dreptul internaţional şi riscă să transforme lupta politică în luptă religioasă.

El a cerut ca un proiect de rezoluţie să fie prezentat Consiliului de Securitate al ONU, prin care decizia lui Donald Trump să fie declarată nulă şi neavenită.

Ierusalimul este şi va fi întotdeauna capitala Palestinei. Nu va exista nici pace şi nici stabilitate fără asta

a subliniat Abbas

El nu a exclus ca Palestina să se retragă din anumite organizaţii internaţionale pentru a denunţa iniţiativa americană.

Preşedintele iranian Hassan Rohani, prezent la summit, a apreciat, într-un mesaj postat pe Twitter, că Statele Unite nu au vren respect faţă de drepturile legitime ale naţiunii palestiniene.

Washingtonul „nu este un mediator cinstit şi nu va fi vreodată“, deoarece americanii „caută doar să servească interesele sioniste“, a adăugat el.

În cadrul acestei reuniuni, consacrate recunoaşterii de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un aprig apărător al cauzei palestiniene, a catalogat Israelul drept un „stat de ocupaţie“ şi un „stat terorist“, transmite AFP.

Preşedintele turc a îndemnat comunitatea internaţională să recunoască Ierusalimul drept capitala Palestinei şi i-a cerut preşedintelui american să revină asupra unei decizii care nu face, consideră el, decât să recompenseze „actele de teroare“ comise de Israel.

„Invit ţările care apără dreptul internaţional şi  justiţia să recunoacă Ierusalimul ocupat drept capitala Palestinei“, a declarat el.

Decizia lui Trump a provocat manifestaţii în mai multe ţări în Orientul Mijlociu şi violenţe în teritoriile palestiniene şi la Ierusalim.

Patru palestinieni au fost ucişi, iar sute au fost răniţi începând de joi.

Ripostă pentru Trump

În cadrul acestui summit convocat la Istanbul, Erdogan speră să unească ţările musulmane într-o ripostă fermă împotriva lui Trump.

„Israelul a fost recompensat pentru toate activităţile teroriste pe care le-a desfăşurat. Trump a livrat această recompensă“, a declarat Erdogan, dând asigurări că el „nu va renunţa niciodată“ să ceară o „Palestină suverană şi independentă“.

„Comunitatea musulmanilor nu va rămâne tăcută în faţa acestei decizii (…) nule şi neavenite“, a spus şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu miercuri dimineaţa în cadrul unei reuniuni ministeriale a OCI.

Problema palestiniană, mai puţin importantă decât cea iraniană

Cu toate acestea, activismul liderilor turci contrastează puternic într-o regiune în care cea mai mare parte a liderilor s-au mulţumit să lanseze condamnări de uzanţă.

Observatorii consideră puţin probabil anunţarea unor măsuri puternice sau sancţiuni la finalul summitului, miercuri, în contextul în care lumea musulmană este profund împărţită şi în care mai multe ţări, ca Arabia Saudită, încearcă să cultive relaţii bune cu administraţia Trump pe fondul ostilităţii comune faţă de Iran.

„Mai multe ţări majore din «lumea musulmană» nu vor să intre în confruntare cu Statele Unite, nici măcar cu Israelul, într-un context de tensiuni confesionale tot mai mari cu Iranul“, explică Sinan Ülgen, preşedintele Center for Economics and Foreign Policy (Edam), cu sediul la Istanbul.

În opinia liderilor Arabiei Saudite şi altor ţări din Golful Persic, contracararea influenţei Iranului „este mai importantă decât să ia măsuri ofensive care ar putea să pună în pericol relaţiile cu Washingtonul“, adaugă el.

Liga Arabă s-a mulţumit deja, într-o reuniune weekendul trecut, la o condamnare verbală, îndemnând Statele Unite să-şi „anuleze decizia cu privire la Ierusalim“.

Între cei aproximativ 20 de şefi de stat care au răspuns apelului lui Erdogan se află preşedintele iranian Hassan Rohani, regele Iordaniei Abdallah al II-lea, emirul Qatarului Tamim ben Hamad al-Thani sau libanezul Michel Aoun.

Preşedintele Sudanului Omar el-Bechir, acuzat de genocid la Darfour, a fost de asemenea prezent la summit.

În relaţii reci cu Turcia, dar fără să poată să se eschiveze de la un summit consacrat Ierusalimului, Egiptul l-a trimis la Istanbul pe ministrul de Externe Sameh Shoukry.

Arabia Saudită era reprezentată la reuniunea şefilor diplomaţiilor prin ministrul său de stat însărcinat cu Afacerile Externe Nizar Madani.

Chiar dacă nu provoacă bulversări, summitul de la Istanbul urmează să-i permită lui Erdogan să-şi lustruiască imaginea de apărător al musulmanilor în lume, de la palestinieni şi până la rohingya care fug din Myanmar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite