Venezuela se retrage din Organizaţia Statelor Americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Priotestele antiguvernamentale au făcut deja 32 de morţi în Venezuela
Priotestele antiguvernamentale au făcut deja 32 de morţi în Venezuela

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat retragerea ţării din Organizaţia Statelor Americane (OAS), a anunţat Delcy Rodriguez, ministrul de Externe de la Caracas, în contextul în care miniştrii de Externe ai statelor membre urmează să discute despre situaţia "îngrijorătoare" din Venezuela.

Şeful diplomaţiei din Venezuela a explicat că retragerea imediată din OAS a fost cerută de către preşedintele Nicolas Maduro, nemulţumit de convocarea de urgenţă a miniştrilor de Externe pentru a discuta despre criza din Venezuela.

Şaptesprezece membri ai organizaţiei au votat în urmă cu o zi pentru convocarea unei reuniuni de urgenţă, inclusiv Statele Unite, Mexic, Argentina şi Brazilia.

Venezuela a ameninţat anterior că se va retrage din OAS dacă va fi convocată o reuniune a miniştrilor de Externe.

”Retragerea Venezuelei din OAS nu este condiţionată. Această măsură are legătură cu demnitatea oamenilor şi doctrina bolivarianismului”, a declarat Rodriguez.

Liderul opoziţiei a acuzat că această retragere este dovada unei lovituri de stat.

Venezuela a aderat în 1951 la OAS, o organizaţie formată din 35 de naţiuni din America de Nord şi America Latină.

 Între timp, bilanţul protestelor antiguvernamentale din ultimele trei săptămâni a ajuns la 32 de morţi, iar Garda Naţională a început să lanseze gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatarii din Caracas.

Un tânăr de 20 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovit de un cartuş cu gaze lacrimogene în districtul Chacao din capitala Venezuelei.

De asemenea, armata a fost desfăşurată pentru a opri noi proteste în faţa Consiliului Naţional Electoral şi a Curţii Supreme din Caracas.

Pe fondul tulburărilor politice tot mai violente din Venezuela, unele companii petroliere şi-au redus şi mai mult numărul de angajaţi străini, afirmă surse informate, citate de Reuters. 

Firme mari, ca Statoil din Norvegia şi Repsol din Spania au început repatrierea angajaţilor de alte naţionalităţi. Statoil, Repsol şi Chevron, printre alte companii străine, deţin pachete minoritare de acţiuni în peste 40 de asocieri cu compania naţională Petroleos de Venezuela şi asigură producţia de ţiţei, vitală pe fondul lipsei de lichidităţi şi al crizei economice din ţară.

Venezuela, cel mai mare exportator de petrol din America de Sud, este afectată de probleme majore. Milioane de oameni reuşesc cu greu să se aprovizioneze cu alimente şi alte bunuri strict necesare.Violenţele din oraşe nu s-au extins şi la câmpurile petroliere, aflate în general în zone izolate. În capitala Caracas, unde îşi au sediile marile companii, baricadele de pe străzi şi gazele lacrimogene cu care trage frecvent Garda Naţională au însă un efect descurajator. 

Riscurile prezente în multe regiuni petroliere, în America Latină, Africa sau Orientul Mijlociu obligă de obicei marile companii să plătească salarii excepţionale angajaţilor străini şi să folosească serviciile personalului de securitate specializat pentru protecţia personalului şi a membrilor de familie, arată Reuters. În Venezuela au devenit însă supărătoare şi penuriile. Managerii străini rămaşi în Caracas nu ies de obicei din anumite zone, iar unora le este interzis să călătorească noaptea şi sunt nevoiţi să se deplaseze cu vehicule blindate.

Ambasada Statelor Unite în Venezuela a recomandat săptămâna trecută cetăţenilor americani să evite zonele în care pot izbucni demonstraţii spontane, cu potenţial violent. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite