VIDEO Trupele coaliţiei vest-africane au intrat în Gambia; comandantul armatei gambiene sărbătoreşte în stradă cu mulţimea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele lui Yahya Jammeh ca preşedinte al Gambiei par a fi numărate, după ce trupele Comunităţii Economice a Statelor Vest Africane au intrat în ţară, iar comandantul forţelor armate gambiene, care a declarat că nu se va opune intervenţiei străine, a fost filmat sărbătorind în stradă alături de populaţie la o manifestaţie în favoarea noului preşedinte Barrow din capitala Banjul.

„Am intrat în Gambia” a confirmat pentru Reuters colonelul Abdou Ndiaye, purtător de cuvânt al armatei senegaleze, joi seara. Pe Twitter, o filmare arată vehicule militare ale trupelor ECOWAS îndreptându-se către Banjul.

„Este deja război. Dacă vom întâmpina rezistenţa, ne vom lupta. Dacă mai sunt persoane care vor să lupte de partea fostului preşedinte, le vom înfrunta. Scopul este restaurarea democraţiei şi permiterea preluării puterii de către noul preşedinte” a ameninţat Ndiaye.

Joi seara, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a votat o rezoluţie prin care sprijină intervenţia militară a ECOWAS pentru a asigura cedarea puterii de către Jammeh, decizie dublată de susţinerea Departamentului de Stat al Statelor Unite.

ECOWAS troops going into #Gambia to flush #Gambia'a🇬🇲 ex-president and now rebel leader #Jammeh out from the statehouse in Banjul #ECOWAS pic.twitter.com/GvuXpH1Gul — Ansu (@nfansu) January 19, 2017

Trupe ECOWAS îndreptându-se spre capitala Banjul. Sursă Video: Twitter/Ansu

Operaţiunile trupelor ECOWAS ar fi fost stopate joi seară, pentru o nouă rundă de negocieri cu Jammeh în vederea tranziţiei paşnice a puterii, conform analistului politic local Maudo Jallow.

„Majoritatea locuitorilor Gambiei sunt ferm de partea noului preşedinte. Rezistenţa militară ar putea veni de la rebeli din estul ţării, care i-au fost mereu loiali lui Jammeh din motive financiare, etnice şi politice” a declarat Jallow pentru „Adevărul”

Printre cererile lui Jammeh în negocierile cu ECOWAS ar fi să fie lăsat se întoarcă pe domeniul dintr-o zonă rurală a Gambiei, însă membrii coaliţiei de opoziţie susţin că Jammeh ar putea porni o insurgenţă dacă i-ar fi acceptată cererea, deoarece domeniul ar fi dotat inclusiv cu buncăre.

Alte surse din cadrul guvernului spun că Jammeh este pe cale să accepte cedarea puterii dacă va fi lăsat să primească azil într-o altă ţară; un număr de state, printre care Maroc şi Mauritania i-au propus azil deja fostului preşedinte gambian, însă acesta a refuzat, dorind să forţeze organizarea de noi alegeri.

Adama Barrow, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din luna decembrie, a fost învestit oficial ca preşedinte la ambasada Gambiei din Senegal, în cursul zilei de joi, relatează „The Guardian”. Deşi iniţial statele membre ECOWAS susţineau că Barrow va fi învestit pe teritoriul Gambiei, schimbarea a fost făcută cel mai probabil din motive de securitate.

„Este o zi pe care niciun gambian nu o va uita” a declarat Barrow, în faţa unei mulţimi de diplomaţi şi oficiali străini. „Pentru prima dată după declararea independenţei în 1965, Gambia îşi va schimba conducerea politică în urma unui scrutin”, a adăugat preşedintele gambian.

Liderul forţelor armate ale Gambiei, Ousman Badjie, a fost filmat făcând o baie de mulţime pe străzile din Banjul, acolo unde susţinători ai preşedintelui-ales Barrow s-au adunat pentru a celebra învestirea acestuia. Cu o zi în urmă, Badjie declarase că nu va da ordin armatei de a opune rezistenţă în cazul în care trupele ECOWAS vor intra în ţară, pentru a evita „un conflict stupid”.

In case you're wondering where the CDS Ousman Badjie is, here's your answer. Cc: @Smith_JeffreyT @mashanubian @ruthmaclean @saineymkmarenah pic.twitter.com/xNUPfPDgVe — Maudo Jallow 🇬🇲✌🏾 (@mansamusa94) January 19, 2017

 Comandantul forţelor armate gambiene sărbătorind în stradă cu locuitorii din Banjul Sursă video: Twitter/Maudo Jallow

Yahya Jammeh a refuzat, însă, în continuare să predea puterea lui Barrow, rămând în palatul prezidenţial şi comunicând administraţiei sale discuţiile pe care le-a avut în ultimele zile cu reprezentanţi ai ECOWAS şi preşedintele Mauritaniei, în care a jurat să „apere suveranitatea şi integritatea teritorială a Gambiei”, conform ziarului de opoziţie gambian „Freedom Newspaper”.

Jammeh susţine că alegerile din 1 decembrie – în care iniţial îşi recunoscuse înfrângerea – au fost fraudate şi că starea de urgenţă decretată miercuri, cu câteva ore înainte de expirarea oficială a mandatului său, îi prelungeşte prerogativele cu încă 90 de zile.

„Freedom Newspaper” îl acuză pe Jammeh că a strâns o armată de mercenari formată din foşti rebeli din mai multe state vest-africane, incluzând Liberia, Sierra Leona, Mali şi Senegal, cu care va încerca să se opună trupelor ECOWAS, în condiţiile în care nu se va putea baza pe sprijinul armatei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite