Yvan Allaire, economist canadian: „Este nevoie de mai mult stat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă dificilă pentru economia mondială, experţii se întreabă ce este de făcut pentru a evita astfel de crize pe viitor. Dereglementaţi, scoateţi statul din economie şi mecanismele pieţei se vor autoreglementa, spun adepţii neoliberalismului. Mai multe prerogative ale statului în economie pentru a descuraja lăcomia naturală a oamenilor, cer statiştii. Aşadar, e nevoie de mai mult sau mai puţin stat?

Invitat în România de Academia Română şi de Institutul de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare, profesorul canadian Yvan Allaire a vorbit, luni, 23 mai, în aula Academiei, despre rolul statului şi al pieţei în economia post-criză.


Yvan Allaire, nominalizat de Financial Post Magazine drept unul dintre cei șase ”Business Gurus” ai Canadei si membru al Davos World Economic Forum’s Global Business Global Council on the Role of Business, a explicat că viziunea neoliberală nu funcţionează sustenabil şi, în timp, un astfel de model economic creşte discrepanţele sociale şi oferă unei oligarhii o influenţă disproporţionată asupra scenei politice, având astfel mijloacele să-şi atingă obiectivele personale în dauna celor colective.


Vorbind despre sistemul american, cel mai liberal din lume în opinia profesorului Allaire, acesta spune:


Modelul tipic „american“ de întreprindere cotată la bursă este prea aplecat spre performanţa pe termen scurt, prea expus în faţa „investitorilor“ avizi de randament şi de sporirea preţului acţiunilor. Aceste societăţi „model“ sunt prăzi uşoare, miei sacrificaţi pe altarul pieţelor financiare şi al operatorilor şi speculatorilor de toate felurile. Sub presiunea investitorilor nerăbdători şi a atacurilor (reale sau bănuite) ale vânzătorilor la vedere şi ale fondurilor speculative (numite în mod fals hedge funds, fonduri de risc), conducătorii acestor societăţi, bine remuneraţi tocmai pentru a nu opune prea mare rezistenţă, nu mai administrează decât pe termen scurt şi se consacră exclusiv măsurilor destinate a susţine creşterea profitului per acţiune şi a cotaţiei la bursă.


Nu numai că întreprinderile de acest tip vor suferi din cauza lipsei de viziune pe termen lung şi de tenacitate în competiţia cu întreprinderile venite de aiurea, ci, în plus, ele constituie un model de întreprindere cât se poate de nepotrivit pentru a i se încredinţa dezvoltarea optimă a resurselor naturale ale unei ţări. În Canada, în pofida efortului susţinut din unele medii pentru a promova, chiar a impune acest „model“ american, trama industrială canadiană comportă un mare număr de campioni industriali cu acţionari în poziţie de control, adesea prin intermediul unor acţiuni care dau dreptul la vot multiplu, sau chiar societăţi de stat, societăţi integral private sau cooperative.


Bun cunoscător al realităţilor româneşti – a călătorit în România încă din anii ’80 – Allaire s-a declarat încrezător în potenţialul economic al ţării, cu condiţia ca statul să coordoneze cu responsabilitate modul în care sunt exploatate, în favoarea cetăţenilor, resursele subsolului. Pe lângă resurse, Allaire a nominalizat agricultura şi turismul ca fiind domenii cheie ale creşterii economice. Acesta a subliniat în timpul conferinţei că a fost surprins să vadă că România cheltuie mai mult decât încasează în domeniul turismului.


Pentru a aprofunda viziunea sa economică şi regularizarea pieţelor financiare puteţi citi: After the Meltdown: Regulating the Financial Markets


Dr. Allaire
este Preşedinte Executiv  al Consiliului Institutului pentru Guvernanţa Organizaţiilor Private şi Publice (Institute for Governance of Private and Public Organizations – IGOPP) Montreal, Canada.; El este de asemenea  Profesor emerit de strategia afacerilor  la School of Management, al Universite de  Quebec a  Montreal şi Membru al Academiei de Litere si  Stiinte Sociale a Societatii Regale din Canada.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite