Ziua României jigneşte sensibilitatea ungurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 1 decembrie nu va putea fi sărbătorită la Teatrul Naţional din Budapesta. S-au opus atât partidul de la guvernare – Fidesz-ul lui Viktor Orban – cât şi extremiştii din Jobbik. Directorul teatrului a fost acuzat de trădare naţională.

Tirul de atacuri din partea partidelor parlamentare de dreapta l-a obligat pe Robert Alföldi, directorul Teatrului Naţional din Budapesta, să renunţe la înţelegerea verbală cu Institutul Cultural Român din capitala Ungariei, de a închiria sala mare pentru organizarea unor manifestări culturale şi a unui cocteil de  Ziua Naţională a României de la 1 decembrie.

Citeşte şi:
Scandal în Ungaria: 1 decembrie, sărbătorit de români la Teatrul Naţional din Budapesta

La aflarea intenţiei de a închiria sala, trei partide parlamentare - Fidesz, creştin-democraţii şi Jobbik - au cerut o anchetă împotriva lui
Alföldi , el fiind acuzatcă „jigneşte sensibilitatea ungurilor". Într-un comunicat transmis agenţiei MTI, purtătorul de cuvânt al fracţiunii creştin-democrate i-a reproşat că „a acceptat ca la teatru să se organizeze un eveniment cu prilejul formării României Mari şi a celei de a 92-a aniversări a anexării Ardealului la România".

„Dacă se constată că directorul a jignit interesele instituţiei sau a publicului şi prin măsurile sale a provocat daune morale, să fie concediat imediat. Instituţiile culturale publice create în interesul comunităţii nu pot fi spaţii pentru manifestări, importante din punctul de vedere al identităţii naţionale a unei alte comunităţi care provoacă dezbateri în rândul publicului din Ungaria şi stârnesc valuri politice", a declarat purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că „nu contestăm identitatea naţională românească, dar manifestarea găzduită de Robert Alföldi s-ar asemăna cu organizarea la Teatrul Naţional din Bucureşti a evocării deciziilor de la Trianon. Prin această măsură, Alföldi dovedeşte că este necorespunzător funcţiei de director al Teatrului Naţional".

În  comunicatul trimis agenţiei MTI,  „Jobbik" susţine că, în opinia sa, „faptul că o instituţie publică simbolică maghiară cum este Teatrul Naţional  a acceptat, la cererea Ambasadei României, să ofere spaţiu la 1 decembrie pentru o provocare,  se încadrează în conceptul de trădare naţională".

„Doream o apropiere prin cultură"

Teatrul Naţional din Budapesta



În declaraţia sa, directorul Teatrului Naţional budapestan  argumentează: „Am acceptat, pe baza convingerilor mele profunde, că după istoria furtunoasă a celor două naţiuni, popoarele român şi maghiar să se apropie şi cu ajutorul artei şi culturii. Din păcate, nu mi-am dat seama că intenţia mea poate da naştere la interpretări şi că aş jigni sensibilitatea unor concetăţeni. Deşi cred în continuare că durerile trecutului trebuie prelucrate în mod european şi cu răspundere, în calitatea mea de conducător al uneia dintre cele mai importante instituţii culturale publice, nu pot să nu ţin cont de situaţia creată", a arătat Robert Alföldi.

Fidesz nu acceptă poziţia directorului Teatrului

Chiar dacă Alföldi a fost condus de cele mai bune intenţii, se arată într-o declaraţie a deputaţilor Fidesz, „nu putem accepta faptul că directorul nu-şi dă seama de greutatea cazului şi a scandalului pe care l-a stârnit. Ca director al unei instituţii naţionale de excepţie, ar trebui să-i fie limpede că pentru majoritatea naţiunii maghiare, pierderea  de odinioară a Ardealului este o traumă care se resimte şi astăzi.

Apropierea celor două popoare şi relaţiile lor culturale sunt importante şi pentru noi, dar liderii politici şi ai culturii trebuie să ţină cont de sensibilităţile existente şi de rănile dureroase", afirmă deputaţii Fidesz.

MAE român constată cu regret

În replică, Ministerul de Externe român a constatat „cu regret" anularea angajamentului luat de Teatrul Naţional. Anularea s-ar fi făcut, potrivit MAE, „sub presiunea unor demonstraţii anunţate de către formaţiunea politică Jobbik". De asemenea, ministerul român este convins că situaţia „reprezintă o excepţie izolată şi regretabilă". Misiunea diplomatică este deja în căutarea altei locaţii, a mai precizat MAE.

"Din păcate, nu mi-am dat seama că intenţia mea poate da naştere la interpretări şi că aş jigni sensibilitatea unor concetăţeni."
Robert Alföldi
directorul Teatrului Naţional din Budapesta

Teatrul Naţional din Budapesta
Robert Alföldi
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite