VIDEO Fenomen incredibil: Un nou ocean se formează în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Africa este martora naşterii unui nou ocean, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Royal Society. Geologii care lucrează în zona etiopiană spun că oceanul va dispersa continentul african în două părţi, deşi fenomenul se va petrece în aproximativ 10 milioane de ani.

Liderul cercetării, Tim Wright, şi autorul unei expoziţii Summer Exhibition a Royal Society, descrie evenimentul drept ceva cu adevărat incredibil, scrie BBC News.

Obişnuită să înţeleagă schimbările planetei pe o scară a timpului de milioane de ani, echipa internaţională a oamenilor de ştiinţă, incluzându-l pe doctorul Wright, a observat schimbări uimitoare în ultimii cinci ani în Africa, unde continentul se crapă, literar vorbind, chiar sub picioarele lor.

În 2005, o falie de aproximativ 60 de km lungime şi largă de opt metri s-a format într-o perioadă de doar zece zile.

Magma care este foarte aproape de suprafaţă a creat ruptura. Erupţiile subterane continuă şi în ziua de astăzi, iar în cele din urmă, vârful Africii se va rupe şi un nou ocean se va forma. Astfel că, în 10 milioane de ani Africa va fi despărţită în două.



"O Africa mai mică"

Doctorul James Hammond, un seismolog de la Universitatea Bristol - care lucrează în Africa, spune că părţi din regiune se află sub nivelul mării, iar oceanul este tăiat de un bloc de 20 de metri de pământ în Eritreea.

"În cele din urmă, acesta se va risipi. Marea va inunda zona şi va începe formarea unui nou ocean", a spus el.

"În final, părţi din sudul Etiopiei şi Somaliei se vor îndepărta, vor forma o nouă insulă, astfel că vom avea o Africa mai mică şi o mare insulă care pluteşte în Oceanul Indian", a completat doctorul.

Cercetătorii spun că sunt extrem de norocoşi că pot fi martorii formării unui nou ocean, proces care în mod normal se petrece pe fundul mărilor şi oceanelor. Echipa de cercetători speră că observarea acestor fenomene îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine cum se formează hazarduri naturale precum cutremurele sau erupţiile vulcanice. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite