Aproape 75% din statele lumii sunt afectate de corupţie. România, pe poziţia 69 din 178

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât culoarea roşie este mai puternică, cu atât nivelul de corupţie este mai ridicat FOTO:transparency.org
Cu cât culoarea roşie este mai puternică, cu atât nivelul de corupţie este mai ridicat FOTO:transparency.org

Aproape trei sferturi din statele lumii sunt grav afectate de corupţie, dezvăluie raportul anual al organizaţiei Tranparency International (TI). În clasamentul celor 178 de ţări analizate de TI, România ocupă poziţia 69, în timp ce vecinii noştri de peste Prut obţin locul 105, ambele apărând în categoria statelor afectate puternic de corupţie.

Indexul 2010 elaborat de Tranparency International atrage atenţia asupra nivelului ridicat al corupţiei de la nivel global.

Citeşte şi:
Corupţia în Italia a atins cote alarmante

Corupţia a stagnat în Spania şi a scăzut în România, în 2010

Clasamentul, realizat după sondarea unor oameni de afaceri şi specialişti, acordă 10 puncte unei ţări care nu este afectată de corupţie şi 0 puncte statelor unde corupţia este foarte redusă.

Rezultatele analizei celor 178 de state sunt îngrijorătoare. (Click Foto)

image

Aproape trei sferturi din ţările lumii sunt grav afectate de corupţie. Cei mai mici indici aparţin Irakului (1,5), Afganistanului (1,4), Uniunii Myanmar sau Birmaniei (1,4) şi Somaliei (1,1). Aceste state ocupă ultimele patru locuri în clasamentul celor 178 state analizate, guvernele şi societăţile acestor teritorii fiind subjugate aproape în totalitate de corupţie.

La polul opus, se află Danemarca, Noua Zeelandă şi Singapore, toate trei obţinând un indice de 9,3 şi ocupând împreună locul întâi în rândul statelor-campioane în lupta cu actele de corupţie.

În raportul pe 2010, România deţine indicele de 3,7 şi poziţia 69 în topul mondial. La nivel european, ţara noastră ocupă locul 28 din 30, într-un tabel ce ilustrează nivelul corupţiei în 30 de state ale Bătrânului Continent.

Nivelul de corupţie din România, potrivit raportului TI pe 2010 FOTO: transparency.org

Nivelul de corupţie din România, potrivit raportului TI pe 2010 FOTO: transparency.org

Numai Bulgaria şi Grecia sunt considerate mai "corupte" decât România, în timp ce Italia se află chiar în faţa noastră, cu un indice de 3,9. Peninsula Italiană ocupă, astfel, locul 27 în Europa şi locul 67 în lume. Raportul TI atrage, totuşi atenţia, că în Italia, dar şi în Cehia, Ungaria şi în SUA, corupţia pare să se fi accentuat, comparativ cu rezultatele anilor precendenţi. Spania, în schimb, deţine locul 30 în clasamentul celor 178 de state analizate şi locul 18 în rândul ţărilor europene, actele de corupţie având o frecvenţă mult mai redusă, indicată şi de indicele de 6,1. Rezultate asemănătoare înregistrează şi Portugalia, Cipru, Slovenia şi Franţa.

În ceea ce priveşte vecinii noştri de peste Prut, cu un indice de 2,9, Moldova se situează pe locul 105 în topul mondial, alături de alte state sever afectate de corupţie, precum Nigeria, Rusia, Kosovo, Sierra Leone, Yemen şi Kazahstan.

Conform Indexului 2010 privind percepţia asupra corupţiei, Transparency adresează un avertisment guvernelor, subliniind că fenomenul corupţiei afectează eforturile de redresare a situaţiei financiare, acţiunile de contracarare a încălzirii globale şi a sărăciei.

"Aceste rezultate arată că eforturi importante sunt necesare pentru consolidarea bunei guvernări în lume", a declarat preşedintele TI, Huguette Labelle. "Perpetuarea corupţiei este inacceptabilă; prea multe persoane sărace şi vulnerabile continuă să sufere consecinţele corupţiei. Avem nevoie de aplicarea regulilor şi legilor existente", a adăugat Labelle.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite