Armata rusă se va dota cu trei arme radioelectronice moderne capabile să neutralizeze şi să distrugă orice tip de drone VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concernul „Avtomatika“ lucrează la trei noi tipuri de arme radioelectronice destinate neutralizării dronelor: unul portabil — „Pishal", staţionar — „Taran“ şi unul mobil — „Sapsan“, scrie agenţiei RIA Novosti.

Reprezentanţii concernului au explicat că astfel de sisteme multifuncţionale sunt capabile să identifice, să urmărească şi să lichideze dronele acţionând asupra canalelor radio de dirijare, navigare şi resetare a datelor.

"Sapsan" este cel mai performant dintre cele trei sisteme. Acesta este destinat combaterii dronelor de orice tip. Sistemul identifică drona din radiaţii infraroşii şi vizibile, radiotehnice şi radar, la o distanţă de peste 100 de kilometri, le urmăreşte şi emite un flux de interferenţe radiomagnetice. În cazul în care drona reprezintă un pericol sporit şi trebuie să fie nimicită imediat, atunci datele ţintei sunt transmise sistemelor de apărare antiaeriană.

Sistemul "Taran" este eficient în timpul unor atacuri masive simultane cu drone din mai multe direcţii. După ce le identifică, sistemul creează în jurul obiectului apărat o cupolă invizibilă cu o rază de 900 de metri, care este de nepătruns pentru drone. În pofida utilizării împotriva dronelor a unei bande de frecvenţă înaltă, radiaţia este inofensivă pentru oameni, iar sub cupolă funcţionează conexiunea mobilă, au explicat reprezentanţii concernului.

„Pishal" reprezintă o armă de trei kilograme şi este destinată neutralizării unor ţinte singulare sau unor drone în mişcare. Acumulatorul armei este suficient pentru o oră de activitate neîntreruptă.

Concernul „Avtomatika" planifică să finalizeze toate testările şi să confirme toţi parametrii tehnici ale celor trei sisteme în următoarele trei luni. De la sfârşitul acestui an, armele ar urma să fie produse în serie.

Potrivit "Avtomatika", potenţialii cumpărători ai noilor sisteme, pe lângă structurile de forţă, ar putea fi şi întreprinderilor din complexul industrial-militar, energetică şi industrie nucleară. De asemenea, acestea pot fi utilizate pentru apărarea stadioanelor, spaţii publice aglomerate şi obiectelor de o importanţă sporită. De asemene, de achiziţionarea noilor arme anti-drone sunt interesaţi şi clienţi din alte state.

La începutul anului, ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale din Siria au fost atacate cu mai multe drone artizanale, fiind prima dată când un astfel de asalt a avut loc în istoria militară.

Conform ministerului, forţele ruse de la baza aeriană Khmeimim şi baza navală Tartus „au respins cu succes un atac terorist cu vehicule controlate de la distanţă”.

„Forţele Rusiei au detectat 13 ţinte la o distanţă semnificativă, care se apropiau de bazele militare ruse”, a afirmat ministerul. „Zece drone de asalt se apropiau de Khmeimim şi alte trei de Tartus”.

 Nu au existat victime în rândul ruşilor, iar dronele au fost neutralizate. Erau înarmate cu explozibil şi controlate de la o distanţă de 50 de kilometri. O examinare tehnică a acestora a indicat că dronele puteau avea o rază de atac de aproximativ 100 de kilometri.

Nu se ştie exact cine le-a lansat, iar atacul nu a fost revendicat, dar ruşii susţin că tehnologia era prea avansată pentru militanţii din zonă, sugerând că există posibilitatea ca Statele Unite să fi livrat tehnologia - lucru dezminţit de Pentagonul.

în octombrie 2016, la China Lake, California, armata SUA a lansarea unui grup de drone din avioane supersonice F/A-18 Super Hornet. Cele 103 drone de mici dimensiuni au fost eliberate una după alta. Departamentul Apărării anunţa că acesta a fost cel mai mare „roi” de micro-drone din lume, cel mai mare test pentru lansarea dronelor din avioane de luptă în zbor. 

După lansare, dronele au început să comunice între ele, formând un roi, iar apoi au efectuat o serie de misiuni, incluzând încercuirea unui punct determinat de la sol.

Sunetul roiului de drone militare poate fi auzit de la sol, în zona punctului de întâlnire, ca „zumzetul unui roi imens de viespi furioase care se reped asupra participanţilor la un picnic”,. De-a lungul testului, dronele au dovedit că au posibilităţi avansate de grupare, se pot adapta din mers la zborul în formaţie şi pot lua decizii colective.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite