Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică se va întâlni cu ambasadorul Federaţiei Ruse

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
65

În seria de conferinţe publice organizate la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, miercuri, 24 mai 2016, la orele serii, la iniţiativa ex-ambasadorului Ionel N. Sava, a fost invitat generalul (r.) dr. Constantin Degeratu, ex-consilier prezidenţial, ex-şef al Statului Major General, unul din fondatorii Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, care a confirmat apropiata întâlnire a think tank-ului menţionat cu ambasadorul rus.

Asistenţa a fost formată din masteranzi, din anul I, de la specializarea “Studii de securitate”. A asistat la discursul liber al generalului Degeratu şi un tânăr diplomat din Federaţia Rusă. Conform precizărilor organizatorilor, Irina Croitoru şi Mirela Zorilă, seria de conferinţe se adresează studenţilor facultăţii amintite, şi nu numai, interesaţi de problemele politice, diplomatice şi de securitate internaţionale şi regionale, cu impact semnificativ asupra securităţii ţării noastre. Anterior a fost invitat Mihai Gribincea, ambasadorul celui de-al doilea stat românesc, situat în stânga Prutului. Iar următorul invitat va fi ambasadorul SUA, în România.

În alocuţiunea generalului Constantin Degeratu, susţinută de proiectarea unor imagini, informaţii şi concluzii sugestive, a fost abordată problematica specifică următorului Summit al NATO, de la Varşovia, cu variabilele posibilelor decizii ale aliaţilor, estimări bazate pe informaţiile publice furnizate de oficialii Alianţei Nord-Atlantice, la recentele reuniuni organizate la Bruxelles, cu şefii apărării şi miniştrii de externe din statele membre ale celei mai puternice organizaţii politico-militare, de pe mapamond.

image

În dreapta imaginii, ex-ambasadorul Ionel N. Sava

Generalul Degeratu a reiterat, într-o formulă sintetică, opinii exprimate şi în cadrul emisiunii de televiziune “Ziua Z”, difuzată de 6TV, inserată mai jos.

Într-un context în care Moscova dă semnale publice relativ suprinzătoare, dar benefice abordării pragmatice a divergenţelor actuale dintre Vest şi Est, precum graţierea ofiţerului ucrainean Nadejda Savcenko, gestul ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, de a avea o întâlnire cu membri ai Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică – cu o afirmare mediatică extrem de critică faţă de agresiunea militară rusă în Ucraina – indică înţelegerea faptului că s-a înţeles utilitatea comunicării moderne, cea menită a conştientiza, în mod democratic, transparent şi ofensiv, pe factorii de decizie, de la Bucureşti, asupra unei evidenţe.

image

Printre tinerii de mai sus ar putea fi şi un viitor ministru de externe al României

România are - la fel ca şi aliaţii săi, Statele Unite ale Americii, Germania şi Franţa -, dreptul de a avea relaţii normale, nimic mai mult, nimic mai puţin, cu un stat vecin, fără a face concesii principiale la poziţiile cunoscute, în calitatea sa de stat membru al NATO şi al Uniunii Europene.

Anunţata vizită în Grecia a preşedintelui Federaţiei Ruse – sâmbătă 27 şi duminică 28 mai 2016 –, ca şi precizarea şefului statului rus conform căruia reuniunile Comisiei interguvernamentale Rusia-Franţa şi a Consiliului Interdepartamental privind cooperarea economică vor fi reluate până la finele acestui an impun decizii pragmatice atât la Palatul Cotroceni, cât şi la Palatul Victoria, hotărâri care pot fi anunţate, demn, de la egal la egal, partenerilor care răspund la telefoanele de peste Ocean, de la Berlin şi de la Bruxelles.

Place sau nu, unor comis-voiajori, care confundă capitala noastră cu aceea a unui stat vecin, dacă România este într-adevăr o democraţie, în curs de consolidare, deciziile se iau la Bucureşti, în limba română, conform interesului naţional al ţării noastre.

A venit timpul ca piramida statului român să fie evaluată, de sus în jos, şi după principiul verticalităţii celor care sunt aleşi sau numiţi pe funcţii relevante şi pentru a rămâne cetăţeni demni, nu cu fruntea plecată la interlocutori care ne aduc în faţa ochilor imaginea unor trecute vieţi de ispravnici de tristă amintire.

Reuniunea specială a Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, la care va fi prezent Excelenţa Sa Oleg Malginov, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Bucureşti, va fi urmată de întâlniri similare, cu diplomaţi occidentali, în ordinea Zilelor Naţionale ale statelor pe care le reprezintă.

Niciuna din aceste programate întâlniri nu va fi de complezenţă, scopul declarat fiind un schimb util de opinii, pe tema păcii reale, în lumea de azi, dar mai ales de mâine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite