Comentariu Kommersant: Rusia, considerată puternică şi periculoasă în „cel mai alarmist raport“ publicat vreodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul premergător al Conferinţei de Securitate de la Munchen a stârnit numeroase comentarii, mai ales în Rusia. Kommersant, una dintre cele mai titrate publicaţii din Moscova, s-a oprit îndeosebi asupra părţii care prezintă Rusia drept o ameninţare pentru actuala ordine mondială.

Cotidianul rus Kommersant a făcut un comentariu amplu asupra raportului premergător al Conferinţei de Securitate de la Munchen, relevând că este „cel mai alarmist publicat vreodată“ şi concentrându-şi atenţia mai ales asupra felului în care este percepută Rusia.

„Dacă ne-am lua după autorii raportului, situaţia din lume nu a fost niciodată atât de rea“, îşi începe comentariul Kommersant, o publicaţie care aparţine omului de afaceri Alişer Usmanov, un apropiat al Kremlinului.

Publicaţia citată se axează apoi asupra capitolului cu privire la Rusia, care, potrivit autorilor raportului, „a reuşit în ultimii ani să-şi consolideze semnificativ influenţa la nivel regional şi la nivel global“.

„Aşa cum reiese din document, (Rusia, n. red.) a devenit în ultimii ani mai puternică şi influentă, dar totodată mai periculoasă“, subliniază Kommersant.

În raport, Rusia este văzută drept un factor perturbator în apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană şi NATO, un agent de dezinformare în cadrul unor procese electorale şi o ţară care foloseşte Siria drept un poligon pentru testarea armelor sale.

Deşi autorii raportului recunosc că ordinea mondială actuală este în criză, ei nu consideră că Rusia ar putea oferi un model mai atractiv, notează Kommersant.

Conferinţa de Securitate de la Munchen va avea loc în cursul acestei săptămâni, de vineri până duminică. Rusia va fi reprezentată la acest forum de dezbatere a situaţiei internaţionale din lume de către ministrul de Externe Serghei Lavrov. Prezent la Munchen anul trecut, Lavrov a respins acuzaţia precum că Rusia vrea să distrugă ordinea mondială actuală. Ba dimpotrivă, şeful diplomaţiei ruse a contraatacat insinuând că, de fapt, criza modelului liberal a fost „programată“.

Publicat joi cu titlul „Până pe marginea prăpastiei - şi înapoi?“, raportul descrie o nouă eră de nesiguranţă la orizont.

„În ultimul an, lumea s-a apropiat mult prea mult de marginea unui conflict major“, atrage atenţia Wolfgang Ischinger, organizatorul conferinţei.

Fostul ambasador al Germaniei în Statele Unite evocă în acest sens schimbul de ameninţări dintre administraţia Trump şi regimul comunist de la Phenian, creşterea rivalităţii dintre Arabia Saudită şi Iran, precum şi tensiunile rămase la cote ridicate între NATO şi Rusia.

Pe fondul retragerii Statelor Unite de pe poziţia dominantă în lume, Europa trebuie să-şi definească propriul viitor, subliniază experţii în raport, invitând-o să acorde mai multă atenţie apărării.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite