FOTO Aventurile unui jurnalist britanic arestat la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia rusă interoghează persoane reţinute la manifestaţia anticorupţie de la Moscova FOTO Twitter @ASLuhn
Poliţia rusă interoghează persoane reţinute la manifestaţia anticorupţie de la Moscova FOTO Twitter @ASLuhn

Alec Luhn, de la „The Guardian“, nu a reuşit să-i convingă pe poliţişti că era doar un simplu jurnalist care transmitea manifestaţia anticorupţie de la Moscova. În pofida legitimaţiei de jurnalist pe care o avea asupra sa, el a fost luat cu forţa şi dus la o secţie de poliţie. Ziaristul britanic a relatat în direct pe Twitter toată interacţiunea sa cu poliţia rusă.

Înainte de a fi reţinut, Alec Luhn transmitea în direct manifestaţia anticorupţie de la Moscova. El a surprins, de exemplu, un moment de furie a protestatarilor, care s-au năpustit asupra unui autobuz al poliţiei în care s-ar fi aflat opozantul Aleksei Navalnîi.

„Protestatarii aproape că au forţat uşa unui autobuz al poliţiei în care se crede că se află Navalnîi. «Lăsaţi-l să iasă! Să vă fie ruşine!», strigă ei“, potrivit lui Alec Luhn.

Ulterior, încercând să facă o fotografie unui manifestant reţinut, jurnalistul britanic a fost la rândul său luat de poliţişti şi urcat într-o dubă.

Manifestatie anticoruptie la Moscova FOTO Twitter @ASLuhn

Protestatari iau cu asalt uşa unui autobuz al poliţiei FOTO Twitter @ASLuhn

„Făceam o fotografie unui bărbat reţinut de poliţie la protestul organizat de Navalnîi, iar ei au decis să mă aresteze şi pe mine, chiar dacă le-am spus de mai multe ori că sunt jurnalist“, prezintă Alec Luhn momentul primului contact cu poliţia rusă.

Un jurnalist britanic se fotografiaza alaturi de protestatari retinuti la Moscova FOTO Twitter @ASLuhn

Alec Luhn (primul în imagine) a fost dus la o secţie de poliţie împreună cu alte 16 persoane FOTO Twitter @ASLuhn

„Mi-au înapoiat telefonul. Poliţia verifică documentele şi întocmeşte un dosar. Portretul lui Putin este foarte bine cadrat“, continuă el.

Politia rusa verifica actele unor protestatari FOTO Twitter @ASLuhn

FOTO Twitter @ASLuhn

„«Dumneavoastră aţi strigat sloganuri la protestul organizat de Navalnîi», îmi spune poliţistul când îl întreb de ce a reţinut un jurnalist. Nu am strigat niciun slogan“, scrie jurnalistul de la The Guardian.

Politia rusa interogheaza protestatari arestati la manifestatiile anticoruptie de la Moscova FOTO Twitter @ASLuhn

FOTO Twitter @ASLuhn

„«Probabil că veţi fi acuzat de uciderea lui Kennedy», spune un ofiţer superior când întreb din nou de ce am fost arestat în timpul manifestaţiei. E haios tipul“, adaugă jurnalistul britanic.

«Manifestaţia nu era autorizată», ne spune poliţia. «De ce nu aţi mers la o dacea (casă rustică de vacanţă tipic rusească, n. red) să faceţi un grătar, aşa cum fac ca oamenii normali»

, un reproş al poliţiei ruse la adresa unor protestatari reţinuţi

„După patru ore, mi s-a întocmit dosar pentru încălcarea ordinii publice prin participare la o manifestaţie neautorizată, chiar dacă mi-am prezentat acreditarea de jurnalist“, a anunţat el.

„Poliţia îi întocmeşte dosar lui Arseni, afirmând că a strigat «Putin e hoţ». El spune că nu a strigat aşa ceva. Cum ar putea să-şi amintească cineva acest lucru având în vedere că există peste 500 de arestaţi?“, îşi exprimă nedumerirea jurnalistul.

Politia rusa interogheaza protestatari arestati la manifestatiile anticoruptie de la Moscova FOTO Twitter @ASLuhn

FOTO Twitter @ASLuhn

Alec Luhn a fost eliberat în jurul orei 22.00.

„După 5.50 ore de la reţinerea mea în cursul manifestaţiei organizate de Navalnîi, am fost inculpat de participare la o manifestaţie neautorizată“, a anunţat Alec Luhn, precizând că a fost eliberat.

Zeci de mii de ruşi au ieşit duminică în stradă în mai multe oraşe din Rusia, de la Moscova până la Vladivostok, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de corupţia instaurată sub regimul Putin.

Sute de protestatari au fost reţinuţi, inclusiv liderul opoziţiei ruse, avocatul Aleksei Navalnîi.

În pofida faptului că a fost reţinut, Aleksei Navalnîi i-a îndemnat pe ruşi să continue denunţarea corupţiei din Rusiei.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea „neîntârziată“ a sutelor de persoane arestate în Rusia, dar Kremlinul a refuzat să facă acest lucru, acuzând la rândul său că totul face parte dintr-o „provocare“.

Luni, Navalnîi a fost amendat cu 20.000 de ruble (aproximativ 320 de euro) pentru rolul jucat în acţiunea de protest de duminică  şi condamnat la 15 zile de închisoare pentru nesupunere în faţa unui ofiţer de poliţie. Având în vedere că are deja o pedeapsă de cinci de închisoare cu suspendare, ultima sa condamnare ar putea schimba sentinţa pronunţată anterior într-una cu regim de detenţie. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite