FOTO VIDEO Putin masează trupe şi tehnică militară în coasta NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul lunii august Rusia a început să maseze trupe şi tehnica militară pe toată linia frontierei sale europene, de la coasta Mării Baltice, la malul Mării Negre în Crimeea, informează grupul de investigaţii ucrainean InformNapalm. Pe de altă parte, Moscova va putea folosi sistemul de apărare aerian la graniţele dintre Belarus, Ucraina şi statele Uniunii Europene.

Pe 8 august 2017, un locuitor din oraşului Sevastopol din Peninsula Crimeea, Maxim Maiorov, a semnalat pe pagina sa de Facebook anumite mişcări de trupe. Şi voluntari ai grupului de investigaţii InformNapalm, care monitorizează reţelele sociale din Rusia, au constatat, analizând fotografii postate, că, de la începutul lunii august, a început o mişcare pe scară largă de tehnica militara rusească pe toată linia frontierei europene a Rusiei. 

Aceste mişcări de trupe ar putea să facă parte din pregătirile pentru derularea exerciţiului militar comun cu armata din Belarus, Zapad-2017 (Vest 2017), pe care Moscova îl prezintă drept o contrapondere la manevrele militare organizate de NATO în Europa de Est vara aceasta. 

image

Armament transferat la frontiera europeană a Rusiei FOTO InformNapalm

„Până la 12.700 de militari urmează să participe la exerciţii. Aproximativ 10.200 de militari vor participa pe teritoriul ţării noastre, respectiv 7.200 de membri ai armatei belaruse şi 3.000 de militari ruşi“, a anunţat luni Andrei Ravkov, ministrul Apărării din Belarus. 

În exerciţiile Zapad-2017, programate pentru luna septembrie, vor fi testate 680 de sisteme de artilerie. Experţii spun că ar putea fi implicaţi chiar şi 100.000 de militari.

image

Armament staţionat la Nerehta, în Kostroma FOTO InformNapalm

Ministrul Apărării estonian Margus Tsahkna a afirmat că Rusia ar putea folosi exerciţiile militare la scară largă din acest an pentru a desfăşura permanent mii de soldaţi în Belarus, ca un avertisment adresat NATO.

Ministrul Margus Tsahkna a mai spus că Estonia şi alte state membre NATO deţin informaţii care indică faptul că Moscova ar putea lăsa soldaţi ruşi în Belarus după încheierea exerciţiilor cu numele de cod Zapad 2017, făcând referire de asemenea la informaţii publice despre traficul feroviar rus spre Belarus. 

Tsahkna a evocat planuri de a trimite 4.000 de vagoane în Belarus pentru a transporta trupe şi echipamente ruseşti în această ţară, posibil pentru a stabili un avanpost în cel mai apropiat aliat. „Pentru trupe ruseşti care merg în Belarus, este un bilet doar dus. Aceasta nu este opinia mea personală, analizăm foarte profund cum se pregăteşte Rusia pentru exerciţiile Zapad“, a declarat Tsahkna în interviul acordat Reuters înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE, desfăşurată în Malta.

Rusia îşi aduce sistemul de apărare aerian la graniţele UE

Pe de alt parte, RBC scrie că Rusia va putea folosi sistemul de apărare aerian la graniţele dintre Belarus, Ucraina şi statele Uniunii Europene. Asta pentru că preşedintele Vladimir Putin a introdus în Duma de Stat (camera inferioară a prlamentului rus) un proiect de lege privind o înţelegerea cu Belarusul care va permite folosirea mijloacelor de apărare aeriană la graniţele cu Ucraina şi statele Uniunii Europene.

Informaţia a fost confirmată de Duma de Stat. Liderul de la Kremlin a introdus în parlamentul moscovit un proiect de lege privind ratificarea schimbărilor şi amendamentelor la înţelegerea cu Belarusul privind paza comună a graniţei externe a Statului unional în spaţiul aerian. Proiectul presupune şi crearea unui sistem regional unic de apărare aeriană.

Un protocol în acest sens a fost semnat la 2 noiembrie 2016. Documentul presupune introducerea unor modificări în structura organizatorică a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse şi în procedura de utilizare a armelor şi a echipamentelor militare în procesul de apărare aeriană.

În martie 2017, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a introdus anumite modificări la înţelegerea privind sistemul de apărare aerian comun cu Rusia. Documentul însă nu a fost publicat nici până azi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite