INFOGRAFIE „Ţarul“ Putin intră în clubul select al celor mai longevivi lideri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul celui de-al patrulea mandat în fruntea Rusiei, în 2024, Vladimir Putin se va alătura conducătorilor care au rămas la putere cel puţin un sfert de secol, dar va fi departe de „performanţele“ înregistrările de preşedintele cubanez Fidel Castro, dictatorul nord-coreean Kim Ir Sen sau cel libian Muammar Gaddafi.

După alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia, Vladimir Putin a câştigat un al patrulea mandat de şef al statului. Numit prim-ministru în 1999, Putin a fost ales preşedinte în 2000. 

În 2008, după două mandate, a încredinţat Kremlinul premierului său, Dmitri Medvedev, şi a preluat conducerea guvernului. După ce interpretează în folos propriu Constituţia care spune că un cetăţean rus poate deţine doar două mandate consecutive de preşedinte, dar nu le limitează la acest număr, Putin se prezintă din nou în alegeri, în 2012 pentru un al treilea mandat pe care îl şi câştigă, iar în 2018 pentru un al patrulea. 

Deşi recent el a declarat că nu se gândeşte să schimbe Constituţia pentru a mai putea rămâne în fruntea Rusiei şi după 2024, nimic nu garantează acest lucru.

Castro conduce detaşat

În istoria contemporană, unii lideri au rămas la putere peste patruzeci de ani. Recordul de longevitate este deţinut de cubanezul Fidel Castro, care a venit la putere în 1959 şi a transferat  preşedinţia fratelui său Raul după 49 de ani în fruntea statului.

Liderul naţionalist chinez Chiang Kai-shek a condus timp de 47 de ani, cu diverse titluri, China apoi Taiwanul, unde s-a refugiat în 1949, devansându-l pe fondatorul şi conducătorul Coreeii de Nord, Kim Ir Sen (46) , şi pe liderul comunist albanez Enver Hodja (40 de ani).

Mai recent, Muammar Gaddafi a condus Libia aproape 42 de ani, înainte de a fi ucis în octombrie 2011, în timpul mişcării de contestare ce a urmat primăverii arabe şi care s-a transformat într-un conflict armat.

Tot în Africa, Omar Bongo Ondimba, care a ajuns în fruntea Gabonului în 1967, a murit după ce a exercitat 41 de ani puterea.

Decani încă la putere

Cu 38 de ani în fruntea Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema deţine recordul absolut al longevităţii politice a unui şef de stat în exerciţiu, în afara monarhiilor.

Camerunezul Paul Biya, care tocmai şi-a sărbătorit cea de-a 85-a aniversare, inclusiv 35 de ani la putere, ar putea candida pentru al şaptelea mandat în alegerile prezidenţiale programate pentru sfârşitul anului.

Denis Sassou Nguesso conduce Cong de 34 de ani, în timp ce premierul Hun Sen conduce cu o mână forte Cambogia de 33 de ani, urmat de ugandezul Yoweri Museveni (32 de ani).

Omar al-Bashir, care a venit la putere în urma unei lovituri de stat în 1989, se află în fruntea Sudanului de mai mult de 28 de ani, iar în Kazahstan, preşedintele Nursultan Nazarbaiev, conducea deja ţara în timpul URSS din postul de prim secretar a Partidului Comunist.

De mai mult de 28 de ani, Ayatolahul Ali Khamenei păstoreşte Iranul, fiind liderul suprem al Republicii Islamice de la moartea Ayatolahului Khomeini în 1989.

În Ciad, Idriss Deby Itno, reales în 2016 pentru al cincilea mandat, este la putere de 27 de ani.

Emomali Rakhmon, care a preluat conducerea Tadjikistanului în 1992, la scurt timp după dizolvarea URSS, guvernează cu o mână de fier de 25 de ani. O longevitate de un sfert de secol şi pentru omologul său eritrean, Issayas Afeworki, care se află la putere de la declararea independenţei ţării în 1993.

infografie lideri rusia
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite