Putin a perfecţionat temutul sistem „Mână moartă“ care descurajează adversarul să recurgă la lovituri nucleare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul britanic Daily Star scrie că preşedintele rus Vladimir Putin nu a renunţat la sistemul de gestionare a loviturilor nucleare, de pe vremea fostei Uniuni Sovietice, ce descurajează adversarul să recurgă la un război nuclear, ba mai mult, l-a perfecţionat.

Perimetru, cunoscut în Occident ca „Mână moartă“, este un sistem complet automatizat de gestionare a loviturilor nucleare masive de retorsiune, dezvoltat de URSS în timpul Războiului Rece ca un factor de descurajare a adversarului de a recurge la un război nuclear împotriva Uniunii Sovietice.

Bruce Blair, unul dintre experţii de vârf în domeniul dezarmării nucleare, a declarat pentru ziarul britanic că sistemul încă funcţionează şi este perfecţionat în continuare .

Totuşi, în ciuda „concepţiei infricoşătoare“, sistemul „Mână Moartă“ contribuie la reducerea riscului de război nuclear. Potrivit expertului, Perimetru este un mod etic şi acceptabil de a preveni războiul nuclear.

„Existenţa sistemul înseamnă că Occidentul ar trebui să se gândească de două ori înainte de a recurge la arme nucleare“, scrie ziarul.

Expertul a mai spus că, dacă sistemul „Mână Moartă“ ar deveni vulnerabil la atacurile cibernetice, ar reprezenta o ameninţare la adresa securităţii internaţionale.

Şi fostul ministru american al Apărării, William Perry, declara că asigurarea securităţii arsenalului nuclear de devenit mult mai complicată din cauza ameninţărilor cibernetice, care pot compromite centrele militare de comandă şi să provoace cazuri de utilizare a armelor nucleare.

„Astăzi a devenit mai complicat să asigurăm securitatea arsenalului nuclear, decât în perioada războiului rece, pentru că persistă pericolul intervenţiei virtuale sau comiterea de erori. Cineva poate acţiona din rea voinţă în spaţiul cibernetic, ţintind centrele noastre de comandă“,  declara Perry.

Potrivit lui, similar perioadei războiului rece cu URSS, astăzi există pericolul declanşării unui război nuclear din cauza erorilor umane sau defecţiunilor tehnice.

Pe 1 martie, în discursul său către naţiune, preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat noi arme ruseşti fără egal în lume, după cum a spus liderul de la Kremlin, printre care sistemul de rachete Sarmat, dronele subacvatice şi sistemul hipersonic Kinjal, o rachetă de croazieră cu motor nuclear.

Putin a subliniat că Rusia nu ameninţă pe nimeni şi nu intenţionează să atace nicio ţară, având în vedere că noile arme au fost menite să „asigure securitatea ţării".

La începutul anilor 1970, Uniunea Sovietică a creat Sistemul Perimetru, cunoscut, în Statele Unite şi Europa, sub numele de „Mână Moartă“. „Acest sistem avea funcţiile unui post de comandă menit să lanseze automat rachetele nucleare ruseşti în cazul în care conducerea ţării ar fi ucisă de un atac nuclear“, a explicat, pentru ziarul rusesc Vzgliad, Leonid Ivaşov, preşedintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia. 

Modernizarea sistemelor de apărare nucleară din perioada sovietică a început în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn (1991-1999). De asemenea, progrese semnificative au fost făcute în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin, inclusiv cu privire la extinderea la trei luni a capacităţii sistemelor de susţinere a vieţii.

Expertul militar Ivan Konovalov spune că, de obicei, în situaţia de atac nuclear, conducerea poate supravieţui, dar potenţialul agresor poate încerca să lanseze un atac brusc la un moment în care liderii nu pot fi protejaţi.

„Toate puterile nucleare, în special cele mai mari, dispun de sisteme de susţinere a vieţii, în cazul unei crize. Dar eficienţa unui atac nuclear depinde de unde şi când poate fi lansat împotriva conducerii“, a spus Konovalov, citat de agenţia Sputnik.

La rândul său, generalul în rezervă Aiteci Bizhev a explicat că supravieţuirea conducerii ţării poate fi asigurată de sistemul de apărare antirachetă al ţării.

„Există sisteme de apărare antirachetă şi sisteme de alertă în cazul unui atac nuclear. Nicio lansare de rachete de către forţele strategice ale altor ţări nu poate trece nedetectată de aceste sisteme", a spus Bizhev.

Toate datele cu privire la buncărele pregătite pentru conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear sunt clasificate. Toate buncărele şi oraşele secrete sunt supravegheate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi de Direcţia Prezidenţială pentru Programe Speciale.

Totuşi, unele sisteme secrete din era sovietică au fost recent declasificate, cum este, de exemplu, aşa-numitul buncăr lui Brejnev din Moscova. În prezent, există un muzeu în interiorul acestuia.

Initial, buncărul a fost proiectat ca un adăpost pentru conducerea sovietică în caz de atac nuclear. A fost construit în 1956 şi se află la 50 de metri sub nivelul solului.

De asemenea, se ştie faptul că clădirile Ministerului Apărării din Rusia şi unităţile serviciilor armate au adăposturi subterane, dar acestea sunt destinate numai personalului autorizat.

Şi arhivele declasificate ale Comitetului pentru securitatea statului (KGB) pot oferi unele detalii despre buncărele secrete sovietice. De exemplu, potrivit acestor documente, un oraş subteran, care putea adăposti 15.000 de persoane, a fost construit în districtul Ramenki, din Moscova. Acesta dispunea de generatoare autonome de energie, de sisteme de alimentare cu aer şi apă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite