Rusia riscă decenii de stagnare economică sub regimul sancţiunilor impuse de Washington, susţine un consilier economic al preşedintelui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia riscă să fie împovărată cu sancţiuni economice pentru decenii, ceea ce ar conduce eventual la o stagnare economică ce ar opri Rusia în procesul de a redeveni o putere economică globală, a declarat Alexei Kudrin, un consilier al preşedintelui Vladimir Putin, într-un interviu pentru Reuters.

Acesta a declarat că noile sancţiuni votate de senatul Statelor Unite nu vor avea un impact serios asupra Rusiei, însă a subliniat nevoia unor reforme structurale importante pentru economia acestei ţări. În opinia lui Alexei Kudrin aceasta este singura cale prin care Rusia se poate întoarce la creşteri ale economiei naţionale de peste 2% pe an.

Kudrin, care în prezent este preşedintele Centrului pentru Cercetare Strategică, un grup de cercetare analitică format la iniţiativa directă a lui Putin, a fost ministru de finanţe între anii 2000 şi 2011, fiind una dintre puţinele voci relativ liberale printre oficialii de la Kremlin.

În timp ce în primii ani sub conducerea lui Putin economia Rusiei a înregistrat creşteri de peste 5%, în ultimii doi ani a înregistrat scăderi iar în acest an se estimează o creştere de puţin peste 1% din PIB. Această stagnare economică reprezintă o serioasă presiune politică asupra preşedintelui Vladimir Putin.

În referinţă la noile sancţiuni economice votate în Washington, Alexei Kudrin a declarat că acestea nu vor afecta serios economia Rusiei, dat fiind faptul că nu aduc schimbări majore sancţiunilor deja existente. Mult mai grav, consideră acesta, este faptul că noile măsuri fac aproape imposibilă eliminarea acestora în următorii ani dat fiind climatul dintre cele două ţări.

Acesta a declarat că sancţiunile economice, în actuala lor configuraţie, taie cam 0,5% din PIB-ul Rusiei, în scădere faţă de 1% în anul în care au fost introduse, 2014.

Acesta a subliniat faptul că după alegerile prezidenţiale din 2018 din Rusia, viitorul preşedinte are o scrută „perioadă de oportunitate” în care să introducă reforme semnificative care să contracareze efectele sancţiunilor economice. În opinia acestuia, în prezent grupul reformiştilor din jurul lui Putin se află în minoritate.

„Măsura în care preşedintele va folosi această perioadă de graţie pentru a introduce aceste reforme rămâne încă o necunoscută. După alegerile anterioare, perioada în care aceste reforme ar fi putut fi votate nu a fost folosită”, a declarat acesta.

Printre reformele nominalizate de către Kudrin se numără creşterea controlului publicului asupra instituţiilor de forţă, creşterea vârstei de pensionare, privatizarea marilor companii deţinute de către stat şi creşterea colectării de taxe şi impozite.

Acesta a afirmat că statul ar trebui să vândă acţiunile pe care le deţine în companiile de petrol în următorii 6-10 ani, şi o porţiune din acţiunile majoritare pe care le deţine în cae mai mare bancă a ţării, Sberbank.

Cu aceste reforme, Kudrin susţine că Rusia ar putea reveni la o rată de creştere economică de 3-5% din PIB în următorii cinci ani, chiar şi sancţiunile economice încă în efect.

Fără aceste reforme, susţine economistul rus, Rusia nu va observa pagubele produse de aceste sancţiuni decât când ar fi prea târziu.

„În următorii şase, şapte ani nu vom putea observa declinul în ceea ce priveşte productivitatea şi a dezvoltării tehnologice. În final îl vom observa, pentru că celelalte ţări vor înregistra un ritm de creştere mult mai rapid, iar atunci va fi extrem de dificil de a mai schimba ceva”, a încheiat acesta.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite