Alegeri SUA 2016. Final de campanie electorală cu invective şi acuzaţii. Obama încearcă să mobilizeze electoratul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele zile ale campaniei pentru fotoliul de la Casa Albă se încheie cu adevărat festival de invective şi acuzaţii personale, cum rar au fost văzute în istoria recentă, comentează AFP.

Barack Obama s-a alăturat miercuri unui adevărat foc de baraj al taberei democrate împotriva lui Donald Trump, îndemnându-i pur şi simplu pe americani să respingă "frica". Ambii fac din nou campanie, joi, în foarte disputata Floridă.

Dacă americanii ar alege pe 8 noiembrie prima femeie preşedintă a Statelor Unite, această etapă istorică ar fi umbrită de o constatare - ţara este mai mult ca niciodată sfâşiată, surdă la îndemnurile la unitate ale lui Barack Obama şi ale celor doi candidaţi care îşi dispută succesiunea primului şef de stat afroamerican.

"Aveţi ocazia să scrieţi istoria", a subliniat preşedintele la Chapel Hill, un oraş studenţesc, în North Carolina.

"Iar atunci când am spus că soarta ţării este în mâinile voastre, nu glumeam", a dat el asigurări, denunţând faptul că republicanul nu este pregătit.

"Respingeţi frica! Alegeţi speranţa! Votaţi!", a lansat Obama.

În contextul unei apropieri a cotelor în sondaje, în frenezia ultimei linii drepte, cele două tabere renunţă la orice nuanţă.

Candidatul republican a declarat miercuri în Florida că alegerea rivalei sale riscă să provoace o "criză constituţională fără precedent" şi chiar cel de-al "Treilea Război Mondial".

Mult timp în urmă în sondaje, miliardarul se redresează începând de vineri, odată cu relansarea de către FBI a anchetei cu privire la e-mailurile adversarei sale.

"Vom câştiga Casa Albă, credem deja asta", a spus el la un miting în Pensacola, în Florida. După care a spus, vorbind cu sine însuşi, dar cu voce tare, pe un ton jucăuş "încet Donald, să rămânem concentraţi. Nu ne lăsăm distraşi, Donald".

Joi el participă la un miting la Jacksonville, tot în Florida, cu câteva ore înainte de venirea preşedintelui american în acelaşi oraş.

Însă un miting al lui Obama la Miami a fost anulat, fără vreo explicaţie. Miercuri seara, Air Force One şi avionul lui Trump se aflau ambele pe pista aeroportului din Miami.

"NU SUNT NIŞTE ALEGERI NORMALE"

Atacată pe tema probităţii sale de luni de zile, candidata democrată a decis să nu-şi mai reţină loviturile în faţa unui rival care a "şi-a petrecut viaţa denigrând, degradând, insultând şi agresând femeile".

Pentru a-l imprima astfel în mintea americanilor, ea le cere să şi-l imagineze pe Trump în Biroul Oval, însărcinat cu butonul roşu nuclear.

"Imaginaţi-vi-l pe Donald Trump, pe 20 ianuarie 2017, depunând jurământul la Capitoliu", a spus ea la la Las Vegas, în Vest, după ce a vizitat angajaţi ai unor cazionouri.

Candidata îşi mai evocă doar în trecere programul. Mitingurile ei s-au transformat în adevărate recitări ale celor mai dure declaraţii ale lui Donald Trump despre femei, imigranţi şi musulmani.

"Dacă nu aparţineţi unei categorii foarte înguste de oameni de care se simte el legat, nu aveţi un loc în America lui Trump", pledează Hillary Clinton pe un ton dur şi solemn.

"Prieteni, acestea nu sunt nişte alegeri normale", conchide ea.

Aproximativ 15.000 de persoane au făcut-o, apoi, la Tempe, să-şi regăsească zâmbetul, într-un campus din Arizona, a doua cea mai mare participare din campania sa.

"El nu-i consideră pe hispanici americani adevăraţi", a acuzat ea în acest stat cu o puternică minoritate hispanică, în care Barack Obama a pierdut, dar pe care democraţii apreciază că-l vor recuceri.

SCORURI STRÂNSE ÎN SONDAJE

Modelele ziarului The New York Times (NYT) şi site-ului FiveThirtyEight preconizează în continuare o victorie a democratei, cu o probabilitate de 87% şi, respectiv, 67,7%.

Însă media sondajelor arată o distanţă redusă la mai puţin de două puncte procentuale. Unele sondaje îi dau pe cei doi la egalitate.

"Statele majore" ale celor două tabere preferă să analizeze studii mai pertinente, însă uneori contradictorii, realizate în aproximativ 12 state-cheie, care pot bascula de o parte sau cealaltă.

Hillary Clinton conduce în Pennsylvania, Virginia, Wisconsin, New Hampshire şi în mai mică măsură în North Carolina, potrivit unui sondaj Quinnipiac, şi cu un avans fragil în Florida, potrivit unui nou studiu CNN/ORC.

Donald Trump o devansează în Iowa, Ohio şi Nevada, trei state care nu vor fi suficiente pentru ca republicanul să se instaleze la Casa Albă, dar care îl apropie de scopul pe care-l urmăreşte.

 Înlăuntrul sau la limita marjei de eroare pe plan naţional, cei doi sunt departajaţi  doar la nivelul mult mai stabil al Colegiului Electoral, unde majoritatea modelelor predictive o plasează în frunte pe candidata Democrată, dar la periculos de puţine voturi peste limita de 270.  

 Alarmant pentru fosta prima doamnă este că tendinţa apare din ce în ce mai favorabilă rivalului sau. Un indiciu ar fi că probabilitatea unei victorii trumpiene pe linia de sosire s-a dublat într-o săptămână, ajungând până la 27 - 30%, altul că Hillary Clinton pierde teren în state precum Colorado, Carolina de Nord şi Florida, acesta din urmă  anunţându-se iarăşi decisiv şi atrăgând grosul cheltuielilor publicitare şi trei prezenţe ieri ale pretendentului Republican, care, fidel ritualului ultimelor zile, a exploatat la maximum “scandalul” serverului privat utilizat de adversara sa pe vremea când era ministru de externe.

Poate câştiga, Hillary Clinton, şi fără Carolina de Nord, dar cu mult mai multe emoţii.  Zgomotul şi furia acestei campanii n-au tulburat, până la urmă, harta electorală a unei ţări mai divizate decât oricând.

 Peste 29 de milioane de americani s-au exprimat deja la urne, cu un "avantaj de afiliere" Democrat de trei puncte, avantaj care, în ziua scrutinului, este şi mai mare. 

Chiar şi cu o mobilizare a minorităţilor sub nivelele din 2008 şi 2012, candidatul Republican are de recuperat foarte mult teren. În statele în care ar avea nevoie de o surpriză, Pennsylvania, Colorado sau Wisconsin de pildă, şansele sale de victorie sunt, la această ora, sub 10%.

Orice pronostic este însă hazardat, orice este posibil, inclusiv un final gen 2000, arbitrat de Curtea Supremă pe baza unei diferenţe de 500 de voturi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite