Ambiţiile Chinei în domeniul inteligenţei artificiale reprezintă un risc superior ameninţării nord-coreene pentru securitatea SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Statul lider în domeniul inteligenţei artificiale va deveni noua superputere”, a afirmat recent chiar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Înainte de declaraţia lui Putin, China a anunţat că intenţionează să ajungă la paritate cu Statele Unite până în anul 2020, să devină lider global până în anul 2025 şi să domine domeniul IA alţi cinci ani mai târziu. Iar liderii companiilor tehnologice din Statele Unite cred că ambiţiile Chinei sunt plauzibile.

În  opinia columnistului publicaţiei Financial Times, Edward Luce, actualul moment este similar cu lansarea satelitului Sputnik de către URSS acum 60 de ani. Însă dacă acest episod, al superiorităţii tehnologice a fostei URSS, a constituit un imbold serios pentru Statele Unite să-şi dovedească superioritatea în domeniul tehnologic, actualul moment Sputnik pare a nu surescita interesul actualului preşedinte american, consideră jurnalistul britanic.

„Însă ambiţiile Chinei în domeniul Inteligenţei Artificiale reprezintă o ameninţare pe termen lung superioară faţă de programele balistice sau nucleare ale Phenianului pentru Statele Unite. Cel mai probabil ambiţiile Phenianului pot fi controlate de garanţia anihilării nucleare. Însă, în ceea ce priveşte ambiţiile Chinei de a depăşi Statele Unite în domeniul IA nu există nicio barieră”.

Nu doar că nu există o astfel de barieră strategică, dar politicile adoptate de liderii celor două super-puteri sunt complet diferite. Dacă preşedintele Xi Jinping a caracterizat ambiţiile Chinei în domeniul IA drept un scop strategic, preşedintele Trump a rămas mut în privinţa acestui domeniu vital. După cum susţine Edward Luce, „propunerile bugetare ale preşedintelui Trump reliefează clar strategia Statelor Unite. Acesta a tăiat finanţarea publică pentru „sistemele inteligente” cu 11% şi bugetul total destinat cercetării şi dezvoltării cu aproape 20%. La fel şi bugetul NASA va suferi reduceri importante”. La aceste măsuri bugetare se va adăuga efectul negativ al politicii de reducere a numărului imigranţilor a actualei administraţii, ce va afecta abilitatea Statelor Unite în a atrage cei mai buni specialişti.

Evident, rămâne posibil ca America să iasă învingătoare şi în această cursă, în ciuda miopiei dovedite a liderului ei, asta în contextul în care companiile tehnologice americane rămân liderii globali în domeniile lor.

Însă avansul Americii se micşorează, iar China are două mari avantaje în această cursă tehnologică, susţine editorialistul britanic.

„Primul avantaj este acela că o mai mare parte a economiei sale este deja în mediul online. Peste 40% din întregul comerţ global are loc în China , majoritatea via Alibaba, Tencent şi Baidu – cele trei mari companii tehnologice ale Chinei. Abilitatea lor de a opera cu volume uriaşe de informaţii are puţine bariere legale, iar scara la care au ajuns este impresionantă. Săptămâna trecută, spre exemplu, roiurile de drone”.

Iar, cel de-al doilea avantaj major al Chinei constă în cooperarea strânsă dintre companiile tehnologice şi guvernul de la Beijing. „Deşi pentru libertarieni acest fapt ar părea un handicap”, scrie Edward Luce, „oamenii au memorii scurte, pentru că la fel cum Dwight Eisenhower a subvenţionat naşterea Silicon Valley, la fel şi Beijingul susţine puternic dezvoltarea tehnologiilor de tip IA în China”. Nu în ultimul rând, sectorul digital din China este tot mai mult auto-suficient, majoritatea componentelor fiind în acest moment produse în interiorul ţării. „În cazul unui război comercial, China poate continua fără probleme dezvoltarea acestor algoritmi. Se pare că a existat o raţiune pentru care Google, Facebook şi restul companiilor nu au avut acces liber pe piaţa chineză”, consideră jurnalistul britanic.

În acest context, în care interesele vitale ale Statelor Unite sunt în joc, bugetul preşedintelui Trump prezintă o imagine îngrijorătoare. „Principala ambiţie a preşedintelui Trump pare a fi aceea de a tăia rata de taxare a corporaţiilor, până la 20%. În timpul administraţiei Eisenhower, rata marginală de taxare, ce în prezent este de 39,5%, depăşea 90%. Acest lucru nu a oprit ingenuitatea americană să depăşească eforturile sovietice. Astăzi America este liderul mondial în tehnologie dar, cu Trump la conducere, ziua de mâine poate arăta total diferit”, concluzionează editorialul celor de la FT.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite